Pasiunea, ca mod de viaţă. Un medic din Timiş s-a înscris la facultate la vârsta de 60 de ani. Cu ajutorul lui au văzut lumina zilei mii de copii

ibus endre

Încă de când era copil şi-a dorit să devină medic şi visul lui s-a împlinit. Nu a intrat din prima la Medicină, aşa că s-a înscris la şcoala tehnică sanitară. În anul următor a încercat din nou la facultatea de profil şi a reuşit. Libuş Endre, din Deta, are acum 70 de ani şi se mândreşte că avut o viaţă împlinită.

După terminarea facultăţii a fost medic de circumscripţie la Livezile, apoi a ajuns la Denta. S-a specializat în obstetrică-ginecologie şi a ajuns medic în Deta, unde a asistat la naşterea a mii de copii. Acum, la pensie, este cunoscut de aproape toată populaţia oraşului. Mulţi dintre nou-născuţii pe care i-a ţinut pentru prima dată în mâini sunt acum oameni în toată firea, care atunci când îl întâlnesc pe domnul doctor îl salută cu respect.

O viaţă în slujba pacientului

Nu o dată, medicul Libuş Endre era trezit în miez de noapte, pentru că trebuia să vină pe lume un copil. „Pe vremuri am fost singurul medic ginecolog din Deta, aşa că mă trezeau şi la două dimineaţa. Bombăneam puţin şi fugeam să aduc pe lume un alt copilaş”, îşi aminteşte Libuş Endre. „Munceam din greu, pentru că atunci erau foarte multe naşteri”, adaugă septuagenarul.

O pasiune costisitoare

Medicul din Deta este pasionat de arta plastică. Primele tablouri le-a achiziţionat pe când era student: „Eu spre deosebire de alţi colegi, aveam bani. În timpul studenţiei lucram ca asistent şi atunci mi-am cumpărat prima lucrare”.

hobby

Cu vremea, a adunat o mulţime de tablori, care astăzi stau expuse în camerele familiei, unele dintre acestea fiind deosebit de valoroase. Din colecţia medicului nu lipsesc pictorii şcolii băimărene: Petru Abrudan, Ferency Karoly, Simon Hollosy. Tot la loc de cinste stau şi lucrările lui Viorel Cristea, unul dintre cei mai mari pictori naivi.

tablouri

Pe pictorul de la Ghilad l-a cunoscut în timp ce era medic. Nu de puţine ori, Libuş Endre i-a fost alături, ajutându-l în grelele încercări prin care a trecut.
În cei 40 de ani de carieră, majoritatea banilor pe care i-a câştigat din salariu s-au dus pe tablouri. Soţia lui spune că această pasiunea i-a acaparat toată atenţia, mai ales când venea de la muncă: „Era şi este fericit să privească un tablou nou şi să asculte o arie de operă”.

Cărţi şi amintiri din călătorie

Libuş Endre are o bibliotecă impresionantă, iar împreună cu soţia a călătorit în toate colţurile lumii: „După 1989 am avut şi noi, ca toată lumea, bani adunaţi. Puteam să ne cumpărăm un autoturism second hand cu peste o mie de mărci. Noi am rămas cu vechea Dacie, dar am preferat să vizităm lumea”. Din fiecare loc în care au ajuns au cumpărat ca suvenir câte o farfurioară ornamentală, care să le amintească pe frumoasele vacanţe petrecute. Acum, în casa lui Libuş Endre există o cameră cu zeci de farfurii expuse pe pereţi.

Student la 60 de ani

Pentru septuagenarul din Deta, arta plastică înseamnă foarte mult. Din acest motiv, la 60 de ani s-a decis să urmeze cursurile Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, secţia istoria artei. A fost un student conştiincios, care nu a lipsit de la cursuri.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Pasiunea, ca mod de viaţă. Un medic din Timiş s-a înscris la facultate la vârsta de 60 de ani. Cu ajutorul lui au văzut lumina zilei mii de copii

  1. DA cu adevărat , un OM deosebit !
    Cu un , aspect doresc să întăresc , afirmația mea . Echipa de fotbal din Deta , nu odată a apelat la servicile ,„Doctorului” , care nu ezita să le ofere .!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *