Parlamentarii se întrec în propuneri privind construirea de creşe

parlament1

Parlamentarii vor ca Guvernul să finanţeze construirea a 544 de noi creşe, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică la Senat care prevede că acestea vor fi înfiinţate în fiecare localitate urbană de peste 10.000 de locuitori fără a se ţine cont de numărul celor existente deja.

„Creşele din Programul Naţional <> se înfiinţează prin Hotărâre a Guvernului României, în fiecare localitate urbană, inclusiv în sectoarele Municipiului Bucureşti, ce depăşeşte 10.000 de locuitori, fără a se ţine cont de cele existente”, prevede proiectul de lege, susţinut de 91 de parlamentari. Cei mai mulţi semnatari sunt de la PSD şi UNPR, dar lor li s-au alăturat şi 4 liberali, ca şi reprezentanţi ai PC, UDMR şi PSRO.

Aleşii vor ca Guvernul asigure fondurile pentru construirea, organizarea şi funcţionarea creşelor de la bugetul de stat, prin Inspectoratele şcolare judeţene. Proiectul va începe în 2017 şi se va termina 2021, prevede propunerea legislativă, aflată în procedură de urgenţă.

Proiectul de lege prevede necesarul de creşe pentru 191 de localităţi, inclusiv sectoare ale Municipiului Bucureşti, calculat în funcţie de numărul de locuitori.
Terenurile pentru construirea creşelor vor fi puse la dispoziţia Guvernului prin hotărâri ale consiliilor locale în termen de 60 de zile de la data adoptării hotărârii de Guvern privind finanţarea acestui program.

Obiectivul acestei iniţiative legislative este creşterea natalităţii în România, reducerea muncii la negru în cazul bonelor, reducerea costurilor legate de educaţie pentru părinţi şi reintegrarea timpurie a femeilor care au născut şi care vor să-şi continue dezvoltarea profesională, potrivit expunerii de motive, care îl are drept semnatar pe senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu.

Pe de altă parte, PSRO a anunţat vineri că propune o iniţiativă legislativă ”în sensul instituirii obligaţiei autorităţilor locale de a înfiinţa cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori”.

mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *