O unitate medicală din Timişoara, pe primul loc în Europa ca număr de cazuri operate

hemofilie 2

În anul 2001, prin ordin al ministrului sănătății, lua ființă în cadrul Clinicii II Ortopedie-Traumatologie din Timișoara, Centrul de chirurgie osteoarticulară pentru hemofilici, singurul de acest fel din România. Centrul și-a desfășurat activitatea împreună cu centrul „Cristian Șerban” din Buziaș, unde sunt evaluați toți bolnavii de hemofilie din România, în special copiii, adolescenții și tinerii.

Mai multe operații decât la Viena și Frankfurt

Cel care a avut curajul să înființeze centrul a fost prof. dr. Dan V. Poenaru, asumându-și răspunderea pentru operații dificile, nu atât din punct de vedere chirurgical, cât din cauza riscurilor crescute pe care le implică pacienții cu hemofilie.

Dan Poenaru„În acești 15 ani de activitate s-au efectuat 121 de operații pe oase și articulații, cu rezultate postoperatorii bune și cu mortalitate zero. Cele 121 de intervenții chirurgicale situează centrul din Timișoara pe locul întâi în Europa ca număr de cazuri operate. Suntem urmați de centre de prestigiu din Viena și Frankfurt pe Main. Tratamentul chirurgical al hemofilicilor este complex și cuprinde intervenții ca artroplastii protetice de șold și genunchi, sinovectomii de genunchi și cot, artrodeze și alte intervenții mobilizatoare. Complicația cea mai frecventă la această boală este artropatia hemofilică (degenerarea cartilajului în urma sângerărilor repetate și blocarea articulației). Este o chirurgie costisitoare, din cauza prețului ridicat al factorului de substituție, pe care noi îl primim în cadrul programului național de tratament al hemofilicilor. Din echipa care a participat la intervenții au mai făcut parte, în afară de mine, prof. dr. Jenel Pătrașcu, dr. Sorin Florescu și dr. Ion Branea. Am avut parte și de colaborarea competentă și dedicată a d-nei prof. dr. Margit Șerban, de la Clinica de Oncohematologie pediatrică, și a dr. Emilia Ursu, care a participat la majoritatea intervențiilor, asigurând monitorizarea substituției”, ne-a declarat prof. dr. Dan V. Poenaru.

După intervenții, pacienții sunt direcționați pentru recuperare la Fundația „Cristian Șerban” din Buziaș. Rezultatele deosebite obținute în acest centru au apărut în articole de specialitate publicate în Franța și Germania.

Hemofilicii ar putea avea o viață normală, dar…

Hemofilia este o boală ereditară, care se transmite prin femei doar urmașilor de sex masculin, fiind o tulburare de hemostază, de coagulare a sângelui. Există un mare risc din cauza sângerărilor spontane sau provocate de traumatisme. Formele severe se caracterizează prin apariția spontană a hemoragiilor, la mersul simplu, la alergare sau la urcatul treptelor. Articulațiile încep să sângereze, ceea ce duce la distrugerea lor, o singură hemoragie fiind suficientă pentru degenerare. Acestea apar în adolescență, iar de aici urmează deformări, dureri și, în multe cazuri, apare handicapul.

Margit SerbanProf. dr. Margit Șerban, reputat specialist în oncohematologie pediatrică, explică: „În ultimii ani, hematologia a făcut, în lume, progrese fantastice în privința hemofiliei, existând un tratament eficient și sigur. Speranța de viață a celor afectați a crescut până la 70 de ani, pot face inclusiv sport și au o inserție socială și profesională foarte bună. A nu trata bolnavii de hemofilie costă foarte scump. Calitatea tratamentului se definește prin cantitatea de factor de substituție (care aduce în organism factorul de coagulare absent) pe cap de locuitor. În România avem o unitate pe cap de locuitor, în timp ce toate țările din estul Europei au trei unități, iar cele din vest au șapte-opt sau chiar zece unități. Timișoara se constituie, în acest domeniu, un segment preocupat de această patologie, devenind purtătorul de cuvânt al acestor bolnavi și având o susținere constantă de la prieteni din Austria și Germania. În Timișoara funcționează de 15 ani centrul de intervenții chirurgicale pentru hemofilici, ceva cu totul deosebit. Este un segment ocolit de toată lumea medicală, din cauza riscului foarte mare de complicații. Trebuie să ai anumite calități pentru a practica această chirurgie, iar acestea le-am întâlnit la profesorul Dan Poenaru, o generozitate cu totul particulară și dedicare pentru un grup de persoane defavorizate, multe cu handicap locomotor”.

În registrul bolnavilor cu hemofilie din România se află 1.800 de pacienți, din care 600-700 cu forme severe. Șansa lor este creșterea cantității de factor de substituție la trei unități pe cap de locuitor. „În anul 2014 s-a făcut un mare pas înainte, începându-se profilaxia continuă la bolnavii sub 18 ani și cu forme severe de boală (circa 100 de persoane), care vor avea un cu totul alt viitor”, ne-a declarat prof. dr. Margit Șerban.

Până când se va reuși ca hemofilicii români să aibă o viață cât mai aproape de cea normală va mai curge, totuși, multă apă pe Bega.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *