O serie de superbacterii mortale amenință în spitalele timişene. Ucigaşii ascunşi trăiesc și în piscinele de la centrele spa

bacterii

O serie de superbacterii mortale amenință în spitalele din România, unităţile sanitare din vestul ţării nefiind scutite de aceste probleme extrem de grave. Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra pericolului mortal reprezentat de un grup de superbacterii rezistente la antibiotice, pe care forul internațional le numește „patogeni prioritari” și care prezintă cel mai mare pericol pentru sănătate, afectând, fireşte, şi spitalele din Timiş.

Lista de superbacterii alcătuită de OMS este împărțită în trei categorii, în funcție de prioritate: critică, ridicată și medie. Trei agenți patogeni din categoria de prioritate critică sunt rezistenți la antibiotice și reprezentă un pericol pentru persoanele internate în spitale, pentru copiii din creșe și pentru persoanele din sanatorii.

Conform OMS, infecțiile cu bacteriile rezistente la antibiotice se dovedesc, de multe ori, mortale. Spre exemplu, pacienții care sunt infectați cu Stafilococul auriu rezistent la meticilină se confruntă cu un risc de mortalitate cu 64 la sută mai mare decât cei infectați cu varianta non-rezistentă a stafilococului.

Trei mari pericole

Toți cei trei agenți patogeni din grupul de prioritate critică sunt rezistenți la o familie de antibiotice denumite carbapeneme. Aceste antibiotice sunt deseori denumite și „medicamente de ultimă instanță” pentru că dacă acest tratament eșuează, medicii nu mai au soluții.

Dintre cele trei superbacterii din categoria de prioritate critică întocmită de OMS face parte Acinetobacter baumannii, care este foarte rezistentă la carbapeneme. Această bacterie poate provoca pneumonie, infecții grave ale sângelui și alte afecțiuni cu efect letal. Infecțiile cu acest microb sunt de obicei intraspitalicești și se răspândesc fie prin contact direct cu persoanele infectate, fie prin contact cu suprafețe infestate.

Deși acest agent patogen nu reprezintă un risc deosebit pentru persoanele sănătoase, el se poate dovedi extrem de periculos pentru pacienții cu boli cronice și cu sisteme imunitare slăbite. Infecțiile apar de obicei în mediile spitalicești, în special în unitățile de terapie intensivă.

Deocamdată nu se știe cu certitudine cât de răspândită este această bacterie în lume, însă, conform estimărilor, Acinetobacter baumannii a provocat – conform OMS – între două și zece la sută dintre infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice înregistrate în unitățile de terapie intensivă din Europa și SUA.

Pseudomonas aeruginosa, rezistentă la carbapeneme, este o altă superbacterie. Infecțiile cu aceasta apar tot în mediile intraspitalicești. Pentru pacienții infectați, pneumoniile sau alte infecții care pot apărea după intervenții chirurgicale sunt extrem de periculoase. Aceste bacterii pot însă trăi și în piscine și bazinele de relaxare de la centrele spa și produc infecții grave ale urechii și iritații ale pielii. Pacienții internați sunt expuși riscului de infectare cu această bacterie prin contact cu aparatele pentru respirație, catetere sau în urma intervențiilor chirurgicale. Aceste infecții sunt periculoase mai ales pentru pacienții cu sisteme imunitare slăbite.

Enterobacteriaceae, rezistentă și ea la carbapeneme, nu prezintă un risc deosebit pentru persoanele clinic sănătoase, fiind în schimb foarte periculoasă pentru cei cu sisteme imunitare slăbite. Infecțiile se produc de obicei în spitale și în centrele de îngrijire de lungă durată. Agentul patogen se poate răspândi prin contact cu persoane deja suferinde sau prin expunerea la instrumente sau dispozitive medicale infectate.

Alte bacterii periculoase

În celelalte două categorii de risc, OMS a inclus bacterii rezistente la anumite antibiotice precum și agenții patogeni care produc gonoree și toxiinfecții alimentare. Șase patogeni au fost incluși în categoria de prioritate ridicată, iar alți trei au fost trecuți la categoria de prioritate medie. Această listă a fost realizată de OMS în colaborare cu Departamentul pentru boli infecțioase al Universității din Tübingen (Germania).

Pentru a stabili ce bacterii să includă pe această listă, cercetătorii au luat în considerare o serie de factori: cât de grave sunt infecțiile provocate de diferitele bacterii, cât de rezistente sunt bacteriile la acțiunea antibioticelor, cât de ușor se pot răspândi, numărul opțiunilor de tratament disponibile și dacă pot fi prevenite infecțiile.

Conform OMS, în lupta împotriva superbacteriilor este necesară administrarea corespunzătoare a antibioticelor, deci nu luarea lor după ureche sau pentru perioade mai mici decât cele recomandate de medic.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “O serie de superbacterii mortale amenință în spitalele timişene. Ucigaşii ascunşi trăiesc și în piscinele de la centrele spa

  1. OMS ar trebui sa interzica folosirea antibioticelor dupa ureche in fermele de pasari si de porci ca de aia au ajuns aceste superbacterii sa prolifice sa devina rezistente,ca oamenii maninca antibiotic cu piept de pui,nu carne de pui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *