O grădină ca-n poveşti… Se află într-un sat din Timiş

gradina Sculia

Cititorii „Renaşterii bănăţene” au putut afla amănunte despre performanţele în materie de creştere a păsărilor exotice atinse de Petru Marcu, din satul Sculia.

Omul este, vă reamintim, singurul crescător de papagali liberi din România. Este, totodată, cel care în urmă cu câteva luni a eliberat câteva perechi de papagali din rasa Călugăr în Parcul Rozelor din Timişoara, păsările exotice acomodându-se foarte bine în capitala Banatului. În articolul de faţă, însă, nu vom vorbi pe larg despre crescătorul de păsări. Sau, mă rog, am putea începe prin a-l felicita pentru soţia sa!

După dezastru, un nou început
Ana-Maria Marcu şi soţul ei au fost extrem de descumpăniţi, în urmă cu câţiva ani, când o revărsare a Bârzavei care a produs mari pagube în Sculia, practic le-a nimicit toată grădina. În astfel de momente, omul, cu toată descumpănirea, o ia de la capăt. Soţii Marcu şi-au zis, însă, să pună capăt cultivării zarzavaturilor şi, încetul cu încetul, a prins contur una dintre cele mai frumoase grădini ornamentale care pot fi întâlnite.

Ana-Maria Marcu este proiectanta şi, în acelaşi timp, proiectanta şi executanta micului părculeţ care te lasă, pur şi simplu, cu respiraţia tăiată. În jur de 100 de plante, cele mai multe dintre ele perene, o bună parte a lor fiind exotice, au fost plantate cu multă grijă de doamna Marcu, ea mărturisindu-ne că îşi petrece câteva ore bune pe zi în mijlocul acestora.

Feerie de culori
Soiurile nu au fost amplasate întâmplător, ci astfel încât, în diversele perioade ale anului, în care înfloresc fiecare, grădina capătă o înfăţişare nouă. Asta se întâmplă, evident, începând de primăvara devreme până toamna târziu, dar femeia a avut grijă să aibă şi molizi şi alte specii care se menţin verzi chiar şi pe parcursul iernilor geroase. „Sunt pur şi simplu îndrăgostită de tot ce am aici în grădină. Credeţi-mă, parcă simt cum comunic cu fiecare plantă”, ne mărturiseşte Ana-Maria Marcu.
gradinafrumoasa
Povestea originalului cuplu din Sculia – el crescător a circa 100 de păsări exotice, papagali în cea mai mare parte, ea cultivatoare a cam tot atâtea plante exotice – are, aşadar, două faţete, şi una e mai frumoasă decât cealaltă. Iar grădina de poveste şi papagalii, lebedele şi alte păsări exotice ale familiei Marcu se completează reciproc, în chipul cel mai minunat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *