O comună timișeană va intra în galeria selectă a satelor europene dotate cu centre de natație. Finanţarea vine de la UE şi totul va fi gata în toamna lui 2018

natatie

O localitate rurală din județul Timiș va avea un centru de natație în viitorul apropiat. Deși pare incredibil, având în vedere promisiunile din ultimul cincinal ale autorităților timișorene încă nepuse în practică în urbea de pe Bega, proiectul din mediul rural are toate șansele să devină realitate dacă luăm în considerare faptul că la Ghilad, sportul a absorbit sute de mii de euro.

După ce au bifat două terenuri multifuncționale în aer liber, respectiv în spațiu acoperit, realizate pe bani europeni, autoritățile locale au primit finanțare pentru două bazine de înot.

”Vrem să facem un centru de natație. Am câștigat un proiect transfrontalier în cadrul căruia suntem parteneri cu cei din Smederevo, Serbia. Ei vor să facă un bazin olimpic. Valoarea totală a proiectului este de 400.000 de euro. Așteptăm acum să prezentăm terenul și să semnăm contractul. Până în toamna lui 2018, centrul de natație ar trebui finalizat”, a precizat Cornel Guran, primarul comunei Ghilad.

ghilad 3

Pe acest teren vor fi amenajate două bazine

 

Pentru construirea celor două bazine (unul mare și unul mai mic) și a anexelor necesare, autoritățile locale au alocat 7.000 de metri pătrați de teren, situat la intrarea în localitate.

Beneficii imense pentru copii

Mulți dintre copiii din comună se confruntă cu o serie de probleme grele comparativ cu vârsta mică a acestora: unii au părinții plecați la muncă în străinătate, alții au o situație financiară precară, iar toți sunt în praf sau noroi, în funcție de starea vremii, din cauza gradului redus de acoperire cu asfalt a străzilor din localitate. Pentru ei, o ”bălăceală” ar reînvia farmecul traiului în mediul rural și le-ar ridica copilăria la standarde europene.

cornel guran”Copiii nu știu să înoate pentru că nu au avut unde să învețe. Apa din Lanca-Birda (afluentul Timișului) e la nivel scăzut, circa 20 de centimetri. Înainte, când eram eu tânăr, era săpat un gropan unde se acumula apa și noi ne scăldam. Acum, unii copii au ocazia să meargă cu părinții în străinătate la ștranduri sau la mare, iar ei se sperie de apă”, argumentează Cornel Guran.

Beneficiile înotului pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor nu sunt de neglijat. Acest sport crește rezistența cardio-pulmonară, stimulează circulația sangvină, contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale stabile, reduce riscul bolilor cardiovasculare, dezvoltă majoritatea grupelor musculare, întărește ligamentele articulare, îmbunătățește postura corporală, dezvolta flexibilitatea și generează stări de bine.

De asemenea, potrivit medicilor, practicarea înotului ajută la îmbunătățirea stărilor de anxietate și ameliorează simptomele de depresie, relaxează mușchii după stresul unei zile obositoare, stimulează creșterea și dezvoltarea fizică și psihică și îmbunătățește dezvoltarea psihomotorie.

Paradisul de dincolo de graniță

Dacă în alte țări ale Uniunii Europene – ca de plidă în Germania – este un lucru obișnuit ca o localitate din mediul rural să aibă bazine de înot deschise publicului, vecinii noștri unguri au plusat și au făcut un adevărat bussines din turismul de weekend la spa. Astfel, cel mai mare complex cu ape termale din toata Europa, de la Hajduszoboszlo, dispune de 15 bazine întinse pe o suprafață de 30 hectare.

De asemenea, aquapark-ul de la Mako oferă turiştilor o varietate de servicii şi posibilităţi de petrecere a timpului liber.

La Szeged există bazine de relaxare şi de tratament, dar și câteva tobogane pentru distracţie. Gyula oferă atât localnicilor, cât și turiștilor multe bazine descoperite şi mult spaţiu verde pentu practicarea sporturilor și relaxare. Totodată, Oroshaza este un important punct de atracţie pentru turişti, având bazine pentru toate vârstele şi un lac în apropiere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *