O, brad frumos, cu cetina prea scumpă…

brazi

Se spune despre brad că este un pom al vieții datorită faptului că el rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Hristos, veșnic viu, de unde ar veni și tradiția împodobirii de Crăciun.

Se bănuiește că obiceiul ar fi apărut pentru prima dată la popoarele germanice, iar cu timpul ar fi intrat și în tradiția creștină. În România, bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci și românii au preluat această tradiție.

În zilele noastre, nici nu mai concepem sărbătoarea Crăciunului fără brad în casă, fie el natural sau artificial. În piețele și magazinele din Timișoara au apărut deja, încă de la începutul acestei luni, brazi pentru toate gusturile și aproape toate buzunarele.
brazi1

Brazii naturali sunt, deocamdată, o raritate în piețele din Timișoara. În zona centrală, în Piața 700, un singur comerciant a scos la vânzare câteva exemplare de conifere, aduse de departe, tocmai din… Danemarca. Prețul lor variază, în funcție de mărime și bogăția coroanei, între 100 și 200 de lei, ceea ce ar putea constitui o problemă pentru un buget de familie mai restrâns.

Un brad de mărime potrivită pentru un apartament de bloc, de altfel, singurul expus cu crengile desfăcute, costă 120 de lei. Vânzătorul ne asigură că vor ieși pe piață și brazii autohtoni, dar aceștia vor fi mai urâți, cu doar două-trei ramuri. Totuși, oamenii nu se grăbesc să cumpere, întreabă și pleacă mai departe, socotind probabil că mai au suficient timp până la Crăciun.

Brazi naturali se găsesc și în magazinele de bricolaj, la prețuri mai rezonabile, care pornesc de la 28 de lei, dar pentru a alege unul arătos este nevoie de timp și răbdare. Hipermarketurile au expus brazi în ghiveci, o variantă ecologistă pentru acest simbol al sărbătorilor de iarnă. Costă 75 de lei și, teoretic, copăceii pot fi redați naturii după ce trece și Revelionul. Plantarea acestuia trebuie, însă, făcută cu multă grijă, pentru că în cazul în care solul îngheață, bietul brăduț se va usca.

Brazii artificiali sunt preferați de tot mai multe persoane, pentru că nu produc mizerie în casă și durează ani în șir. Și aceștia au prețuri variate, în funcție de bogăția ramurilor și de eforturile producătorilor de a imita cât mai bine aspectul natural. Cei mai mici și cu crengi mai rare costă câteva zeci de lei, dar cei foarte înalți și cu multe detalii ajung la două-trei sute de lei.

Oricare vă sunt gusturile, bradul de Crăciun trebuie împodobit cu cât mai multe dulciuri, fructe, bomboane, globuri strălucitoare și beteală, pentru a arăta cât mai bine, astfel încât cadourile așezate sub el să constituie o bucurie pentru întreaga familie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *