„Noi vrem pământ” se spune, în Banat, în italiană, germană, daneză şi în alte limbi. Există tranzacţii perfectate chiar şi pentru mai mult de 10.000 de euro pe hectar. În unele comune nu mai e deloc pământ de vânzare

agricultura

Circa 28.000 de fermieri timişeni beneficiau, în 2007, de plăţi pe suprafaţă şi pe cap de animal, constituite în special din fonduri europene. Este de menţionat că de la bun început subvenţia pe suprafaţă li s-a acordat celor care deţineau cel puţin un hectar.

Cu timpul, fermierii mici au început să dispară, iar cei mari să acumuleze tot mai mult pământ. Fenomenul de concentrare a fost constant timp de aproape un deceniu, astfel că anul trecut lista de fermieri timişeni eligibili pentru plăţi directe a ajuns la 18.717 poziţii şi este de aşteptat să se restrângă cu câteva sute şi în acest an.

În schimb, de la integrarea României în Uniunea Europeană şi până astăzi, deşi numărul beneficiarilor subvenţiilor calculate pe dimensiunea exploataţiilor a scăzut de la un an la altul, suprafaţa arabilă eligibilă a rămas relativ constantă la nivel de judeţ, cu fluctuaţii între 515.000 şi 530.000 de hectare.

1.200 de exploataţii lucrează aproape 80 la sută din pământul timişean

Trebuie făcută precizarea că cererile de plăţi se depun în judeţul de domiciliu al beneficiarului. Ca urmare, fermierii din Timiş solicită aici banii, dacă este cazul, şi pentru pământul pe care îl lucrează în alte judeţe. La fel procedează, de altfel şi agricultorii domiciliaţi în altă parte, ei depunând în judeţul respectiv cererile de subvenţii pentru terenurile exploatate în Timiş.

În 2016, centrul timişean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a recepţionat cereri de plăţi pentru o suprafaţă totală de aproximativ 519.000 de hectare. Partea cea mai interesantă este că în jur de 400.000 de hectare sunt lucrate de numai aproximativ 1.200 de exploataţii timişene, după cum ne dezvăluie Florin Faur, directorul APIA Timiş. Cele mai întinse exploataţii din judeţ, cam cu 11.000 de hectare fiecare, sunt două la număr. Ambele cu capital italian, dar asta este altă poveste.

E bătaie mare pentru pământul timişean

Procesul de concentrare a terenurilor agricole continuă, iar piaţa funciară timişeană este una dintre cele mai efervescente din ţară. Preţurile cele mai piperate sunt cerute, aşa cum este şi normal, în zonele cu pâmânt foarte fertil. Scumpirile au intrat într-un ritm accelerat mai ales din 2014 încoace. E foame de pământ atât în rândul străinilor, cât şi al românilor care au reuşit să-şi pună pe picioare nişte exploataţii medii sau mari.

Există tranzacţii deja perfectate chiar şi pentru mai mult de 10.000 de euro pe hectar, în cazuri excepţionale. În multe comune nici nu mai există pâmânt de vânzare. Piaţa este puternic influenţată de investitorii străini, astfel că puţine sunt comunele timişene în care nu activează cel puţin o firmă puternică, având capital alogen, cel mai adesea italian, dar şi german, danez sau din alte zone ale Europei sau chiar ale lumii.

Finanţări nerambursabile în sprijinul comasării

În acelaşi timp, există şi instrumente care îi pot ajuta pe fermieri să-şi mărească exploataţiile. Astfel, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) are o sesiune deschisă pentru primirea solicitărilor de finanţare prin submăsura 6.5.

Aceasta are o puternică legătură cu măsurile care vizează investițiile în ferme, sprijinindu-le în favoarea restructurării şi creșterii competitivității, scopul său declarat fiind sprijinirea micilor agricultori care se angajează să transfere definitiv altor fermieri întreaga lor exploataţie şi drepturile de plată corespunzătoare sau, cu alte cuvinte, comasarea terenurilor în exploataţii mai mari şi, pe cale de consecinţă, mai performante.

Prin submăsura 6.5, schema pentru micii fermieri din cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, pot fi depuse proiecte până în data de 15 mai.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *