Noi reguli fiscale privind veniturile din chirii

bani 2

Conform Agenției de Administrare Fiscală (ANAF), cei care realizează venituri din chirii au obligația ca în 30 de zile de la semnarea contractului de închiriere să depună Declarația 220 privind venitul estimat/norma de venit. Aceasta trebuie depusă odată cu înregistrarea la ANAF a contractului încheiat între părți.

Pentru înregistrare este necesar contractul de închiriere în original (un exemplar în original va fi păstrat la ANAF) și, dacă este cazul, o împuternicire. Codul fiscal și Codul de procedură fiscală nu au prevederi care să oblige rudele să încheie contract de închiriere, dar există obligația declarării la ANAF a contractelor deja încheiate.

Administraţia fiscală nu poate interveni asupra voinţei părţilor exprimată într-un contract de închiriere în ceea ce priveşte nivelul chiriei şi nu poate stabili categoriile de persoane (rude) pentru care există obligaţia încheierii unui contract de închiriere. În schimb, există obligativitatea încheierii unui contract de închiriere și a declarării acestuia la Fisc în toate situațiile în care proprietarul încasează sume de bani reprezentând contravaloarea cedării dreptului de folosinţă, indiferent de nivelul acesteia.

Venitul brut din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal este reprezentat de totalitatea sumelor în bani şi echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părţi, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acestora. Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte în sistem real, la opțiunea contribuabilului, pe baza datelor din contabilitate sau prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40 la sută asupra venitului brut şi a contribuţiiilor de asigurări sociale de sănătate datorate.

Acestea din urmă se deduc de organul fiscal competent. Pentru recunoaşterea deductibilităţii cheltuielii stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat să prezinte organului fiscal documente justificative.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Noi reguli fiscale privind veniturile din chirii

  1. mass media se întrece cu gluma în privinta plecării medicilor în occident. Am cumpărat un fost cabinet medical aproape de Marea Mediterană pe langă Narbonne de 3 camere la parter si fiind al ONG-ului, am dat anunturi online într-una, dar doctorii nu sună să întrebe nici măcar dacă in sudul Franței există iarnă. Asa că pleacă doar aceia care au vre-o conectie prin spitalele de stat, care cunosc limba să inteleagă ce-i spune pacientul, etc. Dar mai sunt si basme cu plecarea doctorilor, care mai intai ar trebui să plătească statului român cheltuielile avute cu scolarizarea lor, sau efectuarea a 10 ani de serviciu in sistemul sanitar din Romania, căci nici în occident dacă n-ai niste experientă, ti se poate inchide usa in nas. Iar in occident, adio ciubuc sau muncă de mantuială!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *