Nici un ban în plus pentru veteranii timișeni

veterani

N-au crescut prețurile, nu crește nici ajutorul. Așa a decis Executivul aflat, încă, în funcție în privința sprijinului financiar acordat anual veteranilor și văduvelor de război pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei electrice și termice, pentru nevoi casnice, suma respectivă fiind menținută la cuantumul de anul trecut.

„Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, prețurile mărfurilor nealimentare au fost mai mici cu 2,2 la sută, tarifele serviciilor s-au micșorat cu 0,9 la sută, iar rata inflației în luna iulie 2016, comparativ cu iulie 2015 a fost de -0,8 la sută.

Scăderea prețurilor la mărfurile nealimentare a fost determinată de evoluția prețurilor la combustibil, energia electrică, gaze și încălzirea centrală și alte tipuri de mărfuri, care au înregistrat și ele o diminuare.

De asemenea, tarifele serviciilor au scăzut, în principal pentru apă, canal, salubritate, transport și abonamente radio/TV. Astfel, având în vedere faptul că diminuarea prețurilor la mărfurile nealimentare și la tarifele serviciilor nu a influențat negativ veniturile persoanelor care au calitatea de veterani de şi văduve de război, precum şi de accidentaţi de război în afara serviciului ordonat, propunem menținerea cuantumului ajutorului anual la 335 lei“, se arată în nota de fundamentare a HG nr. 900/2016, intrată deja în vigoare.

Desigur, ținând cont de considerentele biologice și de faptul că în 2015, declarat „Anul Veteranilor de Război“, s-au împlinit șapte decenii de la încheierea ultimei mari conflagrații mondiale, statul n-ar fi fost pus la mare cheltuială de numărul acestor persoane, în continuă scădere.

Cum s-a decis însă ca  termenul de „veteran“ să se aplice şi celor care au fost implicaţi în teatre recente de operaţiuni, aceștia din urmă beneficiază de drepturi identice cu cela ale bunicilor care au luptat în Al Doilea Război Mondial.

Lista beneficiarilor de ajutor a devenit astfel mult mai consistentă, cuprinzând, la nivel național, peste 13.000 de persoane. Ce-i drept, județul nostru se remarcă mai puțin la acest capitol, căci în evidența CJP Timiș figurează aproximativ 200 de beneficiari ai acestui drept, un sfert dintre aceștia fiind arondați Casei Locale de Pensii Lugoj.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *