Multă suferință pentru un strop de alinare

farmacie 1

Pacienții timișeni se află într-o situație disperată. Din ce în ce mai mulți oameni au tratamentul doar pe hârtie, respectiv pe rețeta eliberată de medici, pentru că întrega terapie nu se mai regăsește în totalitate pe noptiera de la capul bolnavilor.

Din păcate, cele mai mari probleme le au tocmai persoanele depistate cu cele mai crunte maladii. O durere care amplifică și mai mult teama instalată odată cu aflarea diagnosticului. Farmaciștii își recunosc neputința.

Aproape la fiecare rețetă, unul sau două medicamente nu pot fi ridicate din farmacie pentru că acestea lipsesc și nu pot fi procurate. Iar lipsa medicamentelor reduce speranța de viață, prima dată la nivel psihic, apoi în mod… concret. ”Nu putem aduce orice medicament și pentru orice boală. Cel mai afectați de criza medicamentelor sunt pacienții cu afecțiuni cronice grave. Suferă atât cei cu boli oncologice, cei cu epilepsie, cu Parkinson, cât și cardiacii și diabeticii. Sunt unele discontinuități și în ceea ce privește terapia afecțiunilor acute, spre exemplu suspensiile pentru copii”, a precizat Florina Gherman, președinta Colegiului Farmaciștilor Timiș.

La preț ”redus”

În urmă cu mai bine de un an, printr-un ordin al ministrului Sănătății, prețul medicamentelor a ajuns în țara noastră la cel mai mic nivel din Uniunea Europeană.

Ca o consecință a acestui fapt, peste 1.500 de denumiri comerciale de medicamente au dispărut de pe rafturile farmaciilor. ”În foarte multe situații nu putem elibera medicamentul original trecut pe rețetă. Uneori mai avem generice, alteori nu. Dacă nu avem prețuri realiste, producătorii se retrag”, susține Florina Gherman.

Cât ne costă cel mai ieftin tratament?

Pacienții noștri se tratează de multe ori cu ceea ce rămâne după exportul paralel al medicamentelor.

Potrivit președintelui Centrului pentru Inovație în Medicină, Marius Geantă, medicamentele ajung în România la cel mai mic preț din Uniunea Europeană, după care sunt exportate, de către distribuitori, în alte state membre, la un preț mai mare, cu un profit considerabil și fără nici un efort de marketing și vânzări. Procedura este prefect legală și poartă numele de export paralel, dimensiunea fenomenului fiind estimată la peste un miliard de euro, respectiv circa jumătate din valoarea totală a pieței farmaceutice din România.

”Exportul paralel al medicamentelor este în continuare una dintre problemele care au dus la situația actuală. Acest lucru ne împiedică pe noi, farmaciștii, să ne exercităm profesia așa cum ar trebui. Rezolvarea situației ar fi interzicerea exportului paralel pentru o anumită perioadă și, totodată, o altă politică a prețului.

Bolnavii trebuie să aibă obțiunea să aleagă un tratament mai scump sau mai ieftin”, consideră președinta Colegiului Farmaciștilor Timiș. Exporturile paralele nu pot fi interzise definitv pe teritoriul României, fiind considerate comerţ intracomunitar. Autorităţile pot interzice exportul unui medicament, dar numai pe o perioadă determinată, de regulă, de şase luni.

La Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale s-au depus, în ultimii doi ani, 1.718 notificări de retragere de pe piață a unor medicamente. Ministerul Sănătăţii lucrează deja la o nouă politică a preţului medicamentului.

”Scăderea prețului a fost amânată până la 1 noiembrie, însă dacă nu se intervine în politica prețului, de la această dată lucrurile vor fi mult mai grave”, a adăugat Florina Gherman.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *