„Mica Sicilie bănăţeană”. Locuitorii unei comune din Timiş sunt ameninţaţi cu bătaia, dacă vorbesc cu presa!

bogda

Dăruită de Dumnezeu cu o natură plăcută și bogată, Bogda este comuna cu relief colinar situată cel mai aproape de Timișoara. Cu rădăcini vechi în istorie, care merg până în secolul al XV-lea, Bogda și satele aparținătoare sunt frumoase, îmbiindu-te să rămâi.

De obicei, descrierile comunei includ „satul rotund” Charlottenburg, singurul de acest tip din Banat, precum și regretul că tabăra pentru copii (fostă stațiune) nu mai funcționează.

Ar mai fi ceva de văzut la Bogda, și anume o frumoasă pădure de foioase, dată spre administrare unui ocol silvic privat. În rest, la 15 ani de la intrarea în secolul XXI, pe aici nu se vorbește despre proiecte din fonduri europene sau despre transparență decizională, ci despre acordarea drepturilor pentru persoanele cu handicap, despre alimentare cu apă și despre asfalt.

Ceea ce ar fi putut să fie una dintre cele mai înfloritoare zone turistice ale Timișului se complace într-o monotonie de azi pe mâine, care a început să-i apese și pe localnici. Unii s-au hotărât să iasă din rând și să vorbească, altora li se închide gura prin diverse metode, ca într-o Sicilie transplantată pe colinele bănățene.

Pentru a doua oară în decurs de o lună, cetățenii din Bogda s-au adresat ziarului “Renaşterea bănăţeană” pentru a semnala unele nereguli din localitatea în care viețuiesc.

Mai întâi a fost vorba despre hoții care fură din casele de vacanță (apropo de turism) tot ce se poate scoate pe ușă sau pe fereastră, pe care poliția nu-i poate depista și pe care localnicii se fac că nu-i văd.

Apoi, s-a trecut la semnalarea unor probleme mai grave, de această dată de natură administrativă. Oamenii se plâng că la sediul Primăriei Bogda nu se afișează ordinea de zi a ședințelor de consiliu local, că nu se cunosc proiectele de hotărâre, iar despre un site al insituției nu poate fi vorba. Mai mult, solicitările de documente sunt făcute „pierdute” prin primărie.

Chiar prefectul județului Timiș, Eugen Dogariu, ne-a confirmat că există unele probleme cu circuitul actelor la Primăria Bogda, proiectele de hotărâre nefiind trimise la timp nici instituției pe care o conduce.

Pădure, dragă pădure…
O parte a locuitorilor este nemulțumită și de modul în care sunt administrate cele 227 de hectare de pădure din Bogda. Primăria s-a asociat cu terenul împădurit, alcătuind Regia Publică Locală – Ocolul Silvic „Stejarul” în anul 2006.

Un control al Curții de Conturi din anul 2013 arăta faptul că, după „verificarea modului în care au fost înregistrate și încasate veniturile din asociere cuvenite bugetului local al comunei Bogda, auditorii publici externi au constatat că pentru perioada de valabilitate a contractului, 2006-2012, nu au fost înregistrate în evidența contabilă veniturile pe care UATC Bogda trebuia să le încaseze ca urmare a exploatării și cu care a intrat în asociere”.

De altfel, raportul Curții de Conturi dezvăluia, la vremea respectivă, o serie întreagă de nereguli și vorbea despre prejudicii și măsuri care ar fi trebuit luate. Dosarul a luat calea justiției și vom reveni asupra lui într-un material ulterior.

O listă cam săracă
Comuna Bogda pare una fără prea mari ambiții, în care cetățenii sunt preocupați să… mențină situația actuală. Despre anul 2014 sau 2015 nu avem ce să spunem, pentru că datele lipsesc cu desăvârșire, lucru curios pentru o comună aflată la doar 45 de kilometri de Polul de Creștere Timișoara. Poate că unii locuitori și-ar dori mai mult de la administrație, iar această situație riscă să tulbure apele și mandatele aflate într-un flux continuu.

Deocamdată, este interesant modul în care s-a încercat, pe plan local, rezolvarea problemei cu cetățenii nemulțumiți care se adresează presei. Ne-au ajuns la urechi povești cu telefoane de amenințare, cu bătaia, cu paguba și cu cine mai știe ce.

Articolul complet, în ziarul “Renaşterea bănăţeană” de miercuri, 12 august!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “„Mica Sicilie bănăţeană”. Locuitorii unei comune din Timiş sunt ameninţaţi cu bătaia, dacă vorbesc cu presa!

  1. titlul articolului este jignitor pentru sicilieni, iar jurnalistul care l-a scris este un rasist ignorant caruia nu ar trebui sa-i fie permis sa desfasoare aceasta profesie.

    1. Pietro nu cred ca sicilienii pot fi jigniti iar ziaristul nu este deloc ignorant,stie mai mult decit zice iar despre rasism…ce sa vorbim chiar cred ca toleranta noastra romaneasca frizeaza prostia,asa ca daca nu-ti convine cara-te ca nu te-a invitat nimeni!

  2. Știți Cum „fum fără foc nu iese ” e adevăr ca primarul ‘primăria ascund ei ceva .și nu au nici un interes sa facă ceva bun în aceasta comună. . cât despre hoți ? politia e mana în mana cu ei . JALNIC!

  3. DESPRE BOGDA … CONTINUARE !!!
    Real și …fatal … Autorul nu știe că și în BUZAD, cel mai mare sat al comunei, se fură și se sparge pe rupte, deși sunt puțini locuitori și ar trebui să se știe imediat cine este infractorul. Minunata zonă, populată azi cu urmașii vechilor locuitori, cu timișoreni dornici, prin tradiție, să se stabileasccă, benefic, aici, are parte de o administrare neeficientă. Consiliul local este preocupat de probleme care nu vizează nici bunăstarea tuturor locuitorilor, nici proprietatea acestora, nici pacea bunei conviețuiri. De ce ? Nici un curaj, nici o atitudine ? Pentru că, printre altele : atât sătenii mai vechi, cât și locuitorii din oraș mai noi – își extind proprietățile, cu pruni, cu garduri, cu folosință, fără aprobare și forme legale, pe domeniul public, pe stradă, pe izlaz, pe drumul comunal … primăria nu vede, consiliul tace… chiar dacă, astfel, drumuri străvechi publice sunt închise, proprietatea comunei este vătămată și ordinea de drept este strâmbă… Urmarea : puținii, dar eficienții infractori își fac de cap… Apoi. de ordinea publică nu se ocupă NIMENI !!! Consilul local bifează, nu marchează, iar cine dintre membri inițiază ceva constructiv pentru comunitate este exclus din partid și din consiliu…Ca să vezi ce partid devotat poporului… Foarte ciudat. Al cui este interesul ?? Cvasi-anchetele jurnalistice de peste ani s-au oprit la modul cel mai moale și contemplativ. Autoritățile județene și de profil, precum Autoritatea Națională pentru tineret și sport – proprietară a taberei Bogda ( situată pe amplasamentul fostelor băi Bogda-Rigoș,) aruncă problemele comunei spre neantul mileniilor viitoare, netransparent, neprofesional, nedemocratic. DAR !!! Vina nu aparține autorităților. Vina este a NOASTRĂ, a cetățenilor care criticăm la colț de stradă, în mijlocul străzii, în ofuri familiale sau trans familiale, dar nu luăm atitudine. Iată unele din atitudinile locuitorilor ( printre care îi socotim și pe orășenii descendenți și urmași ai locuitorilor mai vechi ai acestor meleaguri, pe proprietarii numeroși de imobile situate în toate satele comunei, pe chiar vizitatorii și rezidenții temporari…):
    – aruncă mereu ambalaje nedegradabile – sticle, butelii, flacoane, bidoane, hîrtii, dopuri, etc,etc, pe străzi, pe pâraie, pe câmp, pe lângă drumuri, pe drumuri, pe spațiile verzi, oriunde poate privirea cuprinde și înghiți…
    – parchează cu anii utilaje agricole vechi și ruginite pe drumurile comunale, culmea, chiar pe carosabil asfaltat, creând potențial mare de accidente, impresie de dezordine și harababură, spre nemulțumirea altor zeci de locuitori … protectori …
    – își amplasează bunurile, sălașurile, mijloacele de producție pe spațiul public, fără aprobări, fără conștiința bunului colectiv, fără a respecta satul în înțelesul lui ca legătură de viață și de mulțumire a tuturor…
    – mulți cetățeni nu curăță și nu înfrumusețează spațiile comule din fața casei, din jurul ei, creând o impresie de nepăsare și delăsare care încurajează și desfășurarea fenomenelor antisociale precum furturile, abuzurile, degradarea însemnelor publice ( de exemplu, majoritate indicatoarelor rutiere din comuna Bogda sunt lovite, frânte, îndoite, vandalizate, pe lângă faptul că responsbilul județean le-a plasat absurd de jos și le-a scris incorect ca distanțe… de verificat, e rușinea geografică a Banatului…)
    – NOI nu ne facem șanțurile de scurgere a apei, mai curată sau mai murdară, din fața casei…
    – NOI nu ne opunem la urlătorii de muzici, mai manele, mai populare, mai ușoare, mai orișicum, până în zorii zilei… în Buzad, de exemplu, decibelii muzicilor de toate felurile se amplifică până dimineața la orele 3, 4 , 5, după cum cheflii doresc, fără să menajeze bătrânii, copii sau oamenii normali din sat, care au nevoie de odihnă…
    Of și câte ar mai fi de spus… Numai că… NOI suntem de vină … CETĂȚENII …care suntem cu nume, fără nume, tineri, bătrâni, femei, bărbați, copii chiar. Dacă noi, fiecare, NE COMPORTĂM EGOIST, ocupați de propriile interese materiale, dacă noi ocupăm drumul public cu gunoaiele noastre și cu materialele de construcție pe care le folosim la diverse lucrări, împiedicând buna circulație, dacă NOI ne întindem peste zi și noapte cu manifestările care fac rău altora …așa va fi mereu… NU CĂUTAȚI ALȚI RESPONSABILI. NOI trebuie să ne prganizăm… câți suntem, câți vrem… rămâne de văzut… Cei care nu pot să dea exemplu de bună conviețuire, să accepte ceea ce se petrece în comună, trebuie să plece… ÎNTREBARE : UNDE ????

    Cu respect, fără dojană, autocritic, Marius Bocereanu, Altringen 38 D , căsătorit la Buzad 52.

  4. …oare mai urmareste cineva comentariu? Meseriasi mai sunt in Bogda ? (zidar si dulgher). Daca da …in 2017 as avea nevoie de ajutor in Bogda, la o casa pentru 4-5 luni…poate chiar mai mult. Caut si contact la oameni in sat,
    pentru ca nu sunt din localitate. Daca exista interes poate primesc un raspuns. Multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *