În mediul virtual, Banatul nu-i deloc fruncea!

internet mobil

După ce, potrivit firii și interesului, cade în admirația Făgărașului, a mânăstirilor din Moldova, a satelor transilvănene sau, după caz, a reprezentantelor sexului frumos, nu-i străin care să nu remarce, plăcut surprins, buna calitate a conexiunii la internet. Element de bază în turismul actual, viteza de download a internetului fix și mobil e un capitol la care ne putem bate cu oricine în Europa, așa după cum constată mulți dintre turiștii neaoși care aleg să-și petreacă concediul dincolo de graniță.

Chiar dacă nu e accesibil, ca în Suedia, de pildă, în mijloacele de transport în comun și va mai curge destulă apă pe Olt, Mureș sau Bega până când măcar în marile piețe ale orașelor se va putea naviga online în lipsa unui abonament de date, numărul românilor care au acces la conexiuni de internet de mare viteză, fixe şi mobile, este tot mai mare, iar vitezele, invidiate de mulți colegi întru Uniune Europeană, cresc continuu.

Nu-i mai puțin adevărat că, dacă în privința conectivității există diferențe uneori semnificative între diferitele țări ale continentului, aceste deosebiri se întâlnesc și la nivel național. Un raport al statului evidenţiază, de altfel, diferenţe mari între urban şi rural, dar și între județe, iar Timișul, în mod surprinzător, se află cam la coada listei, cel puțin când vine vorba de internetul fix.

„Raportul pe care îl publicăm astăzi evidențiază valori în creștere ale indicatorilor tehnici de calitate de care beneficiază utilizatorii de internet din România, în special viteza transferului de date”, spune Eduard Lovin, director executiv de reglementare în cadrul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

Ce-i drept, calitatea s-a îmbunătățit substanțial, dar nu peste tot în mod egal, căci e o distanță mare între cei aproape 70 Mbps, la cât se ridică viteza medie de download pentru conexiunile fixe (prin fir şi wireless) din București și cei numai 23,83 Mbps de care beneficiază maramureșenii.

Între cele două extreme, Timișul, cu 36,85 Mbps, se apropie mai mult de aceasta din urmă, județul situându-se pe un deloc remarcabil loc 30 la nivel național.

Dacă nu suntem fruncea în privința conexiunilor fixe, Banatul de câmpie mai drege busuiocul când vine vorba de internetul mobil. Ce-i drept, în jurul Capitalei viteza de download (37,16 Mbps) este de peste trei ori mai mare decât cea de care avem parte la Timișoara (11,46 Mbps), Clujul, Brașovul sau Craiova depășind și ele performanțele internetului bănățean. Timișul se situează însă, de bine, de rău, printre primele opt județe din țară la acest capitol.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “În mediul virtual, Banatul nu-i deloc fruncea!

  1. Poate sa zica cine ce vrea, Timisoara este un oras bine dotat din punct de vedere al accesului la internet in locurile publice. Plus localurile die centru, care ofera acces wireless, plus hotelurile (Timisoara, Central, Savoy – toate la inaltime), deci nu exista nici un deficit la capitolul asta. Nici in alte tari – vestice – nu e mai bine, vorbesc din proprie experienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *