Medicina timișoreană, într-o acută criză de personal

oncologie

Primul centru de transplant de măduvă recunoscut în România, cel de la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara, distins de Societatea Europeană de Transplant Medular, duce lipsă de specialiști.

Încă de la începutul acestui mileniu, copiii cu cancer limfatic și alte boli grave au primit aici o șansă la viață.

În prezent, mulți medici tineri, dar cu mare experiență, școliți în străinătate, părăsesc medicina românească.

Nici cadrele medicale medii nu rămân în preajma copiilor suferinzi de boli cumplite din cauza traumei psihologice uriașe la care sunt supuși și a remunerației slabe pe care o primesc.

Nouă medici specialiști în transplant medular pregătiți la Timișoara au plecat peste hotare, pentru venituri mai mari și un statut mai bun. ”Avem o lipsă acută de cadre pentru că un număr mare de specialiști ai spitalului au plecat în străinătate la Londra, Lyon, Paris, Bruxelles, Köln, Berlin…

Toți au fost foarte bine pregătiți atât în țară, cât și peste hotare. Mai mult, erau tineri având în jur de 30 de ani”, a declarat prof. dr. Margit Șerban, de la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara, medicul care a realizat primul transplant de măduvă din România și primul transplant cu celule stem prelevate din sângele ombilical al fratelui donator, dar şi primul transplant de la un donator neînrudit. Totodată, multe asistente nu rezistă în preajma copiilor bolnavi de cancer. ”Este penurie și în ceea ce privește cadrele medii.

Asistentele fug din sectorul de oncohematologie, caracterizat prin durere și jale, eşti supus unei traume psihologice extraordinare. Mai mult, se lucrează cu citostatice, cu sânge, ceea ce presupune riscuri pentru personal.

Cu toate acestea, nu există însă sporuri salariale, astfel că asistentele pleacă pe alte sectoare. Or, pentru pregătirea unei asistente pe sectorul de oncohematologie este nevoie de cel puțin o jumătate de an pentru ca persoana în cauză să se obișnuiască cu copiii bolnavi, să poată face față la reacțiile adverse care apar din cauza medicației”, adaugă prof. dr. Margit Șerban.

Se pregătesc 20 de medici și 40 de asistente

margit serban

Filiala Timiș a Academiei de Științe Medicale, a cărei președintă este prof. dr. Margit Șerban (foto), este parte într-un proiect de formare profesională în transplant medular, cu finanțare europeană.

”Este un proiect câștigat de Academia de Științe Medicale și presupune organizarea a zece module, legate în majoritate de transplant, cel hepatic cu precădere.

Pentru transplantul medular, formarea de medici și cadre medii va avea loc la Timișoara și București. Este vorba de 20 de medici și 40 de asistente.

Sperăm să servească medicina românească. Orice act medical care se face în România este mai ieftin decât dacă bolnavii se tratează în străinătate. În ceea ce privește transplantul medular, prețurile în țară sunt de trei-cinci ori mai mici.

De asemenea, ar fi o medicină mai dreaptă, având acces la tehnica modernă și persoanele fără posibilități financiare”, a precizat prof. dr. Margit Șerban.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Medicina timișoreană, într-o acută criză de personal

  1. Romanii sunt atat de tampiti si si-au batut joc de medicii lor timp de zeci de ani incat nici nu merita medici…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *