Medicii dermatologi trag un semnal de alarmă! Mulţi BEBELUŞI folosesc scutece cu substanţe toxice. La ce să fie atenţi părinţii

scutece

Alegerea unui produs de puericultură nu mai este un lucru atât de ușor de făcut, datorită multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestor produse, dar și aspectelor ce țin de etichetare, coroborate cu lipsuri de natură legislativă.

Până și ”indispensabilele” scutece de unică folosință pot duce la deteriorarea stării de sănătate, susțin reprezentanții Asociației Pro Consumatori (APC). În urma unui studiu recent, s-a constatat că majoritatea scutecelor, inclusiv cele ecologice, conţin reziduuri de molecule cu toxicitate dovedită sau suspectată. Cu toate că nivelul lor este scăzut, această prezenţă nu este acceptabilă, ţinând cont de sensibilitatea sugarilor la substanţele toxice, mai ales la nivelul şezutului.

APC solicită reglementări mai severe şi controale mai stricte, iar etichetarea privind compoziţia scutecelor să devină obligatorie, pentru a se asigura securitatea sanitară a sugarilor.

Potrivit analizelor efectuate asupra a 12 mărci de scutece realizate recent de către Institutul Naţional al Consumului din Franţa, majoritatea încorporează una sau mai multe molecule cu toxicitate posibilă sau certă.

Astfel, acestea conțin produse pesticide (dintre care glifosat, un erbicid cancerigen care, în plus, provoacă alergie şi iritaţii ale pielii şi mucoaselor), hidrocarburi aromatice policiclice, urme de dioxine sau de compuşi organici volatili.

Deşi aceste substanţe sunt prezente la un nivel situat sub pragul stabilit de reglementările existente şi în toate cazurile în stare de reziduuri, totuşi, pentru că e vorba de expunerea unor sugari despre care se ştie că sunt deosebit de sensibili la substanţele toxice, în mod evident la nivelul şezutului, principiul precauţiei ar trebui să prevaleze, susțin reprezentanții APC. Rezultate bune au fost obţinute doar în cazul a două mărci din cele 12 analizate.

”Produsele de curăţare-igienizare şi șerveţelele umede pot afecta bariera cutanată, insuficient dezvoltată, şi pot provoca dermatite alergice de scutec. Dermatita de scutec constituie o problemă foarte des întâlnită în primii doi ani de viață ai bebeluşului.

Pielea nou-născuţilor şi a sugarilor este mult mai sensibilă comparativ cu cea a adulţilor, fiind insuficient pregătită să facă faţă expunerii la substanţe iritante. Ea este mai permeabilă, ceea ce favorizează absorbţia substanţelor care intră în contact direct cu pielea, în special în mediu umed, aşa cum se întâmplă în zona scutecului.

Conform studiilor medicale de actualitate, cei mai frecvenţi alergeni din scutecele de unică folosinţă şi din preparatele pentru igiena bebeluşilor sunt extractele din plante, α-tocoferol, parfumuri, propilen glicol, parabeni, butilcarbamat iodopropynyl și lanolină”, precizează Anca Răducan, medic specialist în dermatologie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *