Mărirea salariilor din Primăria Timişoara „tunde” bugetul

salariu1

La Primăria Timișoara, măsura de creștere a salariilor cu 20 la sută pentru cei din administrația publică și cu 50 de procente pentru angajații din instituțiile de cultură a fost întâmpinată cu bucurie de angajați, dar cu nemulțumire de conducere, mai ales că măsura nu se referă și la șefii cei mari.

Primarul Nicolae Robu crede că atât sectorul public, cât și cel privat sunt importante, iar discursurile prin care se încearcă crearea unui conflict între ele e nepotrivit. În același timp, Robu crede că e incorect din partea guvernului să obțină beneficii de imagine prin majorarea salariilor, dar banii pentru costurile suplimentare să fie produși de altcineva.

„Ar fi fost corect dacă ar fi crescut cotele defalcate din TVA și cele din impozitul pe venit care rămân la administrația locală. În februarie 2016, Primăria Timișoara a avut cheltuieli cu salariile de 6,8 milioane de lei (incluzând aparatul primăriei, direcția fiscală, poliția locală, evidența populației, casa de cultură, direcția de asistență socială, teatrele, filarmonica).

Începând din februarie 2017, aceste cheltuieli vor ajunge la nouă milioane de lei, ceea ce înseamnă 2,2 milioane de lei lunar. Primăria Timișoara are de asigurat un plus de salarii, pentru 11 luni, de 24 de milioane de lei. Guvernul ar fi trebuit să ne asigure și sursele. Noi trebuie să luăm banii de undeva, probabil de la fondurile de reparații și reabilitări, de la investiții.

Ne perturbă o asemenea sumă, de aceea cer guvernului să crească și cotele-părți din diverse venituri care rămân la administrația locală. Nu trebuie să conteze coloratura politică, pentru că la fel de greu le va fi și primarilor pesediști”, s-a plâns primarul Timișoarei.

Edilul recunoaște, însă, că angajații din instituțiile de cultură, de exemplu, aveau salarii destul de mici. Deocamdată, au fost egalizate salariile de la Filarmonica Banatul cu cele de la teatre, iar în a doua etapă se va face majorarea cu 50 la sută.

Retribuțiile din cultură se sitează, conform primarului, între salariul minim pe economie și 3.000 de lei lunar. Există și salarii mai mari, însă doar la Opera și Teatrul Național, instituții finanțate direct de Ministerul Culturii, iar această realitate nu face decât să sporească sentimentele de frustrare ale celorlalți angajați din domeniu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *