Maladia secolului face ravagii printre timișoreni! O treime din pacienții Spitalului Municipal, diagnosticați cu cea mai cumplită boală

Aproape jumătate dintre cei 38.000 de pacienți care s-au prezentat anul trecut la Spitalul Municipal din Timișoara au prezentat tumori. Dacă pentru aproape 4.000 de persoane, rezultatele lăsau loc speranțelor, fiind vorba de tumori benigne cu evoluție imprevizibilă, necunoscută, pentru circa 14.000 de persoane (cifră echivalentă cu dublul populației unui orășel precum Deta), diagnosticul a sunat sumbru: cancer.

olimpia-oprea”Cele mai multe cazuri de tumori maligne – peste 2.500 – au fost localizate la nivelul aparatului respirator. De asemenea, am înregistrat aproape 2.200 de cazuri de cancer de sân și peste 2.000 în sfera hematologiei”, a precizat managerul unității sanitare, Olimpia Oprea.

Peste 400 de tipuri de tumori

Potrivit datelor, anul trecut, la Spitalul Municipal Timișoara, au fost detectate nu mai puțin de 432 de tipuri de tumori, aproape nici o parte anatomică nefiind cruțată de boală. Spre exemplu, cu tumoră malignă la pancreas au fost înregistrate 269 de cazuri, cu circa 100 mai multe față de cele în care cancerul a fost localizat la nivelul limbii. Neoplasmele din sfera ginecologică s-au ridicat la peste 1.500 de cazuri, cu aproape 1.000 mai multe față de cele ce vizau aparatul urogenital masculin.

Cauze multiple

Potrivit medicilor, cauzele care au dus la creșterea numărului cazurilor de cancer sunt numeroase. ”Vorbim de stres, alimentație, substanțele oncogene din apă și hrană, poluarea. Apoi, într-un procent mai mic, putem vorbi și de cauze genetice”, a declarat Olimpia Oprea.

Din tot vestul și nu numai

Bolnavii care își caută leacul la Timișoara vin din întreaga regiune și nu numai. ”Vin din întreaga țară. Chiar și din Moldova. Sunt foarte mulți pacienți, iar pentru anumite tratamente, există liste de așteptare”, a precizat managerul Spitalului Municipal.

Speranța în finanțări externe

Potrivit Olimpiei Oprea, afluxul mare de pacienți și investițiile destul de modeste comparativ cu complexitatea cazurilor impun măsuri reparatorii în acest an.

”Așteptăm lansarea Programului transfrontalier România-Ungaria, care va fi axat pe prevenția, diagnosticarea și tratamentul cancerului, pentru accesare de fonduri în vederea achiziționării de aparatură. Cu ajutorul Ministerului Sănătății, prin Banca Mondială, așteptăm să primim la mijlocul acestui an un echipament pentru radioterapie în valoare de trei milioane de euro și alte câteva aparate destinate terapiei acestei maladii. Aparatele similare pe care le utilizăm în prezent sunt vechi și uzate moral și trebuie casate”, a adăugat medicul timișorean.

O secție de îngrijiri paleative

Medicii știu cel mai bine că nu toate cazurile de cancer au un final fericit. Este și motivul pentru care conducerea de la Clinicile Noi s-a gândit să fie alături de pacienții săi până în ultimele clipe și să le ușureze suferința.

”Vrem să extindem serviciile prin înființarea unei secții de îngrijiri paleative. Intenționăm să mutăm Oncologia medicală de pe str. Victor Babeș în Piața Mărăști, spațiul rămas liber putând fi destinat compartimetului de paleație”, a spus managerul Spitalului Municipal.

Unitatea sanitară ar avea nevoie de mai mult spațiu pentru a putea face față numărului mare de pacienți cu cancer care i se adresează. În urmă cu mai bine de două decenii, Spitalul Municipal trăgea speranța că se va muta într-o nouă locație pe Calea Torontalului. Nu s-a întâmplat încă. Proiectul a fost abandonat multă vreme, periodic încercându-se resuscitarea acestuia.

”În clădirea respectivă se va face un institut oncologic. Probabil va mai dura patru-cinci ani”, a conchis Olimpia Oprea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *