Mâine primim cadou o secundă

ceas

După cum se știe, ziua (adică ziua-lumină și noaptea la un loc) are 24 de ore, ceea ce înseamnă 1.440 de minute sau 86.400 de secunde.

Sunt însă și excepții, una dintre datele în care această valoare va fi ușor diferită fiind chiar ziua de mâine, ultima a lunii iunie, care va avea o secundă în plus.

Este vorba, desigur, de o convenție, întrucât ziua propriu-zisă – adică perioada în care planeta noastră se rotește în jurul propriei sale axe – rămâne neschimbată.

Dar, cum această durată nu poate fi exprimată într-un număr întreg de secunde, Serviciul internaţional de monitorizare a rotaţiei terestre şi a sistemelor de referinţă (organism care funcționează pe lângă Observatorul Astronomic Central de la Paris și căruia i-a fost încredințată măsurarea cu precizie cât mai ridicată a timpului) recurge periodic la asemenea mici corecții, astfel încât să fie evitată acumularea, într-un secol sau două, a unei diferențe de timp care să poată perturba sistemele tehnologice pe care se bazează civilizația modernă.

Corecția de o secundă este, pentru majoritatea covârșitoare a activităților omului contemporan, insesizabilă, dar chiar și aceasta poate influența sincronizarea unor sisteme de tehnologia informației sau efectuarea unor experimente de mare precizie, motiv pentru care astronomii se străduiesc să aleagă, pentru această măsură, o perioadă cât mai puțin aglomerată cu operațiuni sensibile.

Din 1972, an în care a fost efectuată pentru prima dată o măsurare unitară a rotației Terrei în jurul axei sale, și până în prezent, s-a procedat la 24 de astfel de corecții, toate în valoare de câte o secundă, cea mai recentă fiind adăugată în anul 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Articole similare