Lupte medievale cu arme adevărate, lângă zidurile Bastionului

lupte medievale

Scuturi rotunde şi cămăşi de zale, coifuri cu vizieră, săbii maghiare şi topoare daneze s-au lăsat admirate ieri în curtea Bastionului Theresia, transportând publicul cu un mileniu în urmă, pe când spectacolul străzii însemna menestreli, barzi, jongleri, dar şi lupte aprige, pline de cruzime, după pofta inimii târgoveţilor din Evul Mediu Timpuriu, mereu dornici de distracţii… sângeroase.

A fost, pentru a doua oară, Ziua Turnirului la Timişoara, iar artiştii de la „Peregrinii”, „Frăţia Corbilor” şi de la „Teatrul Portabil” au făcut tot posibilul ca manifestarea organizată de Muzeul Naţional al Banatului să aducă în contemporaneitate farmecul frust, dar de netăgăduit, al Epocii Întunecate, cu ai săi războinici viteji.

S-au mânuit arme adevărate, într-o confruntare sportivă, s-a dansat cu săbii şi topoare păstoreşti valahe, numite valaška, s-a mimat vânzarea unei sclave, în vreme ce muzica medievală a răsunat frumos lângă vechiul zid al Cetăţii.

Luptele n-au fost regizate, iar voluntarii din mulţime care au acceptat provocarea de a sparge un zid de scuturi rotunde, alcătuit întocmai ca în bătăliile veacului al X-lea, s-au putut convinge că oştenilor de odinioară nu le era deloc uşor să se întoarcă victorioşi de pe câmpurile de luptă.

Spectatorii care n-au apucat să asculte Descântecul Ciumei, repus în circulaţie de trupa „Peregrinii”, au avut ieri ocazia de a călători în timp până în Timişoara anilor marii epidemii (1738-1740), declanşată când un regiment din Transilvania a poposit pe aceste meleaguri în drum spre frontul turcesc. Magia cântecului menit să alunge molima, cu un text macaronic (mixt, jumătate latin, jumătate german) s-a înstăpânit asupra auditoriului care a aplaudat, de asemenea, dansul unui personaj care l-a întruchipat pe înfricoşătorul Dr. Schnabel, mascatul cu cioc de pasăre, singurul care putea pătrunde nevătămat în casele ciumaţilor.

„ Noi, cei din Frăţia Corbilor – Hrafnabroethr, reprezentăm un grup de reconstituire istorică axat pe perioada evului mediu timpuriu. Războinicii-corbi prezintă echipamente şi arme folosite în vechime, demonstrează tehnici de luptă medievale utilizate în epocă în contextul unor ciocniri reale, diferite faţă de cele văzute în filme de majoritatea iubitorilor de istorie”, au explicat protagoniştii spectacolului, care au reuşit să îmbine cu măiestrie secvenţele belicoase cu scenele de teatru şi dans, pe muzică live, jucate în stilul miracolelor medievale. După turnir, publicul a fost invitat să viziteze expoziţia „Timişoara 1716 – Începuturile unui oraş european”, avându-i pe artişti pe post de ghizi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *