Lubenița de… Gottlob face furori în piețe, deși nu a apărut încă

lubenita 2

Nu vă lăsați înșelați de comercianți! Pepenele verde de Gottlob nu este pe deplin copt, motiv pentru care încă se mai află în câmp sub razele soarelui. Recoltarea faimoaselor lubenițe de Gottlob va începe la sfârșitul acestei săptămâni dacă vremea o va permite. Primele roduri ale micuțelor plante croate cultivate în acest an în Timiș vor reprezintă România la un festival de profil în Republica Serbia. Abia după reconfirmarea valorii, piețele timișorene vor fi invadate de produsele autohtone ”marcă înregistrată”.

Un adevărat chilipir

Faima lubenițelor de Gottlob îi face pe unii comercianți să cadă în păcat și să încerce să ciupească puțin mai mult de la cumpărători. Producătorii localnici sunt surprinși de cantitățile impresionate etichetate cu marca lor înregistrată, știind că cea mai mare parte a producției se află în câmp pentru că lubenițele nu s-a copt. Există bănuiala că ceea ce pe tarabe este prezentată drept marfă bănățeană provine de fapt din Oltenia sau chiar din Grecia, având în vedere că prețul acesteia din urmă este mai scăzut cu circa 50 de bani pe kilogram față de cel al pepenilor autohtoni.

Atenţie la ce postaţi pe Facebook! De astăzi vă puteţi trezi cu dosar penal şi amendă!

”Ploile din primăvară au întârziat coacerea lubenițelor. S-au recoltat cantități foarte mici pentru consum propriu. Încă nu am ajuns cu ele pe piață. E adevărat că, în anul trecut, recoltarea a început în 5-10 iulie, dar sezonul acesta este diferit. Dacă totul va merge bine vom începe recoltarea în patru-cinci zile”, declară viceprimarul localității, Cristian Cerba, unul dintre marii producători de lubenițe de Gottlob.

lubenita Gottlob

Într-adevăr, dacă tai cel mai mare și mai frumos pepene verde îți dai imediat seama că este totuși un pic prea devreme pentru consum. Miezul e dulce și zemos, însă calitățile se pierd înspre coaja destul de groasă a fructului. Nu a venit încă vremea lui!

Semințe olandeze și răsaduri croate

La Gottlob, pepenii iau naștere fie din semințe olandeze, fie din plante tinere croate. ”Majoritatea lubenițelor din acest an provin din răsaduri altoite aduse din Croația. Foarte puțini producători au luat semințe olandeze hibride pe care le-au cultivat în solar și au obținut răsaduri nealtoite”, precizează Cristian Cerba. Prima recoltă de pepeni verzi de Gottlob va ajunge la sfârșitul acestei săptămâni în Serbia, la Idvor, o mică localitate din apropiere de Zrenjanin, la un festival de profil.

O producție de 12.500 de tone

Potrivit producătorilor, recolta din acest an va fi bună la Gottlob. ”Obținem 50 de tone la hectar care, raportate la o suprafață totală de 250 de hectare, înseamnă o recoltă de 12.500 de tone. Piața de desfacere cu amănuntul este în principal județul Timiș, preponderent Timișoara. La angro, vom comercializa în Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca și Arad. La supermarketuri, nu este rentabil să-ți vinzi marfa, pentru că se percep taxe și nici un producător nu e mulțumit de relația cu marile magazine. Dar totuși, în cantități mici livrăm și pentru Profi, Kaufland și Auchan”, adaugă Cristian Cerba.

Conform viceprimarului din Gottlob, oltenii din Dăbuleni și-au cam terminat marfa în acest sezon astfel că au antamat achiziționarea lubenițelor bănățene pentru a le revinde apoi în nord-vestul țării. ”Anii trecuți am vândut și în Germania, însă nu am avut un succes deosebit, nemții preferând lubenița lunguiață. La noi, se produc în special fructe rotunde de culoare verde”, completează viceprimarul.

O afacere rentabilă

Cristian Cerba a ”crescut” cu lubenițe. ”Când eram copil, părinții cultivau 25 de arii pentru că atunci nu era pământ. În prezent am cinci hectare cu lubeniță. De la o astfel de suprafață, activitatea devine rentabilă, respectiv o familie poate trăi un an întreg doar din valorificarea recoltei de pepene verde, fără nici o altă sursă de venit”, spune timișeanul.

Mai mulți tineri din comună au făcut din cultivarea lubenițelor o adevărată afacere din care își întrețin familia, dar în același timp, oferă de lucru atât oamenilor din localitate, cât și celor din alte colțuri ale țării. ”E al cincilea an în care doi frați din Bacău lucrează la mine. Vin în luna martie și pleacă în septembrie. Până la coacerea fructelor, stau la mine acasă, iar apoi fac de pază într-o rulotă pe câmp. Sunt mulțumit de ei. E adevărat că nici hoții nu ne mai calcă așa des ca la primele recolte”, spune Nicu Crețu, unul dintre cei mai mari producători din localitate, care, împreună cu familia, cultivă 11 hectare.

Omul este unul dintre tinerii care au accesat pe ultima sută de metri fonduri europene. ”De când mă știu m-am ocupat de lubenițe, însă din 2002 și până în 2013 am fost plecat din sat la studii. După ce am revenit am accesat fonduri europene pentru tinerii fermieri. Am luat 25.000 de euro nerambursabili. Sunt în ultimul an dintre cei cinci alocați proiectului. Mi-am mărit suprafața cu 2,5 hectare, condiție impusă la accesarea fondurilor. Pentru utilaje am investit profitul. Sunt foarte mulțumit de producție”, mărturisește bărbatul de profesie pastor neoprotestant, care după ce a absolvit două facultăți – Teologia la București și Filozofia la Timișoara – și un master în teologie ortodoxă la Arad, s-a întors să cultive lubenițe la Gottlob.

Cristian CerbaExemplare de 25 de kilograme

Cei mai mari pepeni verzi obținuți în acest an pe pământul din Gottlob cântăresc cât un băiat de șase ani foarte bine dezvoltat, respectiv 24-25 de kilograme. Ei vor fi, peste două săptămâni și câteva zile, vedetele Festivalului Lubeniței. ”Dacă la ediția de anul trecut, fructele erau pe sfârșite, anul acesta recoltatul va fi în toi. Pentru festival avem nevoie de circa 20 de tone de lubenițe. Printr-un proiect pe fonduri europene, administrația locală a achiziționat 25 de standuri, unde vor expune cei mai mari producători. Ca în fiecare an, pentru sculptură în pepene, vom aduce de la Timișoara un bucătar”, conchide viceprimarul comunei, Cristian Cerba.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Lubenița de… Gottlob face furori în piețe, deși nu a apărut încă

  1. Lubenita nu mai face de multa vreme furori in piete din pacate pentru cultivatori. Lumea prefera o inghetata, o piersica etc. Gusturile s-au schimbat mult. Nu poti nega realitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *