Locuitorii unui sat de lângă Timişoara nu-şi uită rădăcinile ardelene

Albina

„Foaie verde lemn uscat/Pe câmpia din Banat/Timişoara-Buziaş/Este aşezat un sat/Tot cu voinici de la munte/Ce ştiu necazuri să-nfrunte/Plecaţi la colonizare/Făcând România Mare”.

Aşa începe imnul pe care Toma Bucurenci l-a compus cu aproape 90 de ani în urmă, când s-a gândit să pună-n versuri istoria localităţii Albina, aparţinând de comuna timişeană Moşniţa Nouă. Astăzi, textul face parte din colecţia de documente a unui mic muzeu etnologic de care se îngrijeşte învăţătoarea Mirela Truşcă, o mare iubitoare a tradiţiilor pe care neamul ei de ardeleni din Sebeşul de Jos, strămutaţi în Banat la înfiinţarea fostei colonii Bucovăţ- Brod, astăzi satul Albina, le-au adus cu ei.

Strada Nemoianu, deschisă circulației

„Ideea de a înfiripa acest punct muzeal s-a născut în 2008, în urma unei participări la festivalul <<Lada cu zestre>>. De războiul de ţesut, cea mai voluminoasă piesă, ne-am bucurat foarte mult, mai ales că este un obiect pe care, pur şi simplu, l-am salvat. Proprietarul îl ţinea în pod şi se hotărâse să scape de el, să-l scoată de-acolo şi să-l pună pe foc.

Mai avem fotografii de epocă, imagini de arhivă cu primele familii care au venit din judeţul Sibiu şi şi-au făcut case aici, costume populare, un fond de documente vechi.

Albina Timis

Portul din zona de unde vin strămoşii mei seamănă bine cu cel dacic, iar culorile sunt sobre: alb, negru şi auriu. Am aici costumele de nuntă ale bunicilor mei, tipice pentru Sebeşul de Jos. Nu s-au păstrat prea multe, căci pe vremuri era obiceiul ca oamenii să fie îngropaţi în haine de acest gen.

Acestea sunt lişnicele, prosoapele mari, de pus la icoană. Existau în toate casele şi erau la mare preţ, gospodinele străduindu-se să le lucreze cât mai frumos, în tonuri vii, sărbătoreşti”, ne spune Mirela Truşcă, arătându-ne, pe rând, exponatele etalate în clădirea şcolii de la Albina.

Îi sunt dragi toate pentru că-i amintesc de obârşii. Ale ei şi ale celorlalţi locuitori din satul născut în 1928, unul dintre cele mai tinere aşezări de pe meleaguri bănăţene…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *