Legea votului prin corespondență – prioritate legislativă a PNL. Declarație politică a deputatului PNL Cornel Sămărtinean

Cornel Samartinean

Legea votului prin corespondenţă ar trebui să fie aprobată până în luna noiembrie, pentru a putea fi aplicată la alegerile legislative din 2016, în condiţiile în care Curtea Constituțională şi Comisia de la Veneţia au stabilit că legislaţia nu poate fi amendată cu mai puţin de un an înaintea scrutinului.

Preşedintele Autorității Electorale Permanente, d-na Ana Maria Pătru a afirmat că legea votului prin corespondenţă va asigura accesul diasporei la vot doar dacă vor fi identificate soluţii care să asigure deopotrivă „garanţiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cât mai mici pentru statul român”.

Ana Maria Pătru a subliniat că este necesară înregistrarea românilor din diaspora şi securizarea circuitului de transmitere a corespondenţei şi a documentelor de vot, precum şi evaluarea costurilor diferitelor procedee utilizate în acest moment în alte state ale lumii.

Partidul Național Liberal are de la începutul anului 2015 o listă însemnată de priorități legislative, unele ce țin de cadrul general al activităților politice, cum ar fi pachetul legilor electorale, votul prin corespondență ,legea finanțării partidelor politice, altele care țin de cadrul legislativ al domeniului economic, social, educațional, şi nu în ultimul rând regional.

Obiectivele pe care PNL și le-a propus a fi atinse provin din realitatea de zi cu zi a românilor. Reducerea decalajelor care ne separă de vestul Europei este, poate, cel mai realist obiectiv pe care îl putem avea. Vom ști că am reușit doar atunci când românii nu vor mai fi în situația de a supraviețui de pe o zi la alta, când nevoile zilnice nu vor mai reprezenta o adevărată provocare.

Partidul Național Liberal a depus încă de anul trecut o inițiativă legislativă privind introducerea votului prin corespondență, un proiect de lege discutat cu AEP și cu asociaţiile din diaspora. Este inadmisibil ca în secolul 21 să mai existe piedici în asigurarea votului persoanelor din diaspora, indiferent de țara în care acestea au ales să muncească și să trăiască.

Votul din 16 noiembrie 2014 ne-a demonstrat că diaspora este extrem de implicată în viața societății românești. PNL are datoria de a găsi soluțiile tehnice pentru asigurarea dreptului fundamental la vot al românilor din străinătate. Proiectul votului prin corespondenţă a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, după alegerile prezidenţiale existând consultări la Palatul Cotroceni şi un acord de principiu.
Cu toate acestea, a fost modificată legislaţia electorală, dar nu s-a convenit asupra unui proiect de lege, la parlament fiind înregistrate în prezent patru iniţiative pe această temă, două din partea puterii și două din partea opoziţei.

Prin pozițiile exprimate față de acest proiect de lege, reprezentanții coaliței de guernare în Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice şi a Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale susțin doar la nivel declarativ, faptul că doresc ca prin adoparea acestei legi să se respecte drepturilor românilor aflaţi în afara graniţelor ţării, în special dreptul fundamental la vot, precum și securizarea votului.

În realitate au tergiversat cât au putut de mult lucrările din comisia de specialitate. PNL va continua să acționeze politic prin toate pârghiile politice pe care le are la dispoziție ca partid de opoziție. Tocmai de aceea, începând de luni, 5 octombrie 2015, parlamentarii PNL au intrat în grevă japoneză pentru promovarea Legii votului prin corespondență.

Protestul a fost iniţiat ca urmare a blocajului sistematic instituit de PSD în adoptarea acestui proiect legislativ. Le reamintesc colegilor din actuala coaliție aflată la guvernare că pe 16 noiembrie 2014 România a ales deschiderea definitivă către Europa, către democraţie. Cetăţenii români au votat pentru o Românie normală, o Românie a respectului şi bunului simţ, o Românie a prosperităţii, o Românie curată şi decentă, o Românie puternică, o Românie europeană, o Românie a lucrului bine făcut.

Adoptarea legii votului prin corespondență va certifica faptul că PNL a transpus în practică o promisiune făcută românilor din diaspora în campania electorală prezidențială din anul 2014. Adoptarea legii votului prin corespondență va demonstra clar că am înţeles cu toţii mesajul celor care au votat în proporţie covîrşitoare cu dreapta la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *