Într-o şcoală din Timiş studiază doar… cinci elevi

containere peciu nou

E de domeniul incredibilului că la Şcoala primară din Sânmartinu Sârbesc studiază doar cinci copii, la forma de învăţământ simultan.

Atât Gabriel Drăgan, primarul din Peciu Nou, cât şi Antonius-Cezar Ivan, viceprimarul comunei, se întreabă de ce era nevoie de această şcoală, mai ales că învăţământul simultan nu este cel mai indicat pentru elevi şi există transport şcolar până la unitatea de învăţământ din centrul de comună.

CITEŞTE ŞI: Prea multă libertate în… Libertăţii

Aura Danielescu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, a precizat că pentru întocmirea planului de şcolarizare, vechiul primar ar fi declarat un număr mult mai mare de copii decât cel real. În aceste condiţii, şcoala din Sânmartinu Sârbesc nu s-a desfiinţat, însă în anul şcolar 2017-2018, această unitate de învăţământ nu va mai funcţiona.

La unitatea de învăţământ din Sânmartinu Sârbesc, de altfel o şcoală care a fost reabilitată după inundaţiile din anul 2005, există doar o clasă unde învaţă cei cinci copii, şi o altă sală cu preşcolari de grădiniţă.

Clădirea e frumos amenajată, dar are destule săli goale, în una dintre ele găsindu-se încă fosta secţie de votare. Am încercat să intrăm în sala unde studiază cei cinci elevi, însă după ce învăţătoarea a deschis uşa, clasa fiind încuiată pe dinăuntru, aceasta ne-a anunţat că accesul ne interzis fără acceptul directoarei de la Peciu Nou. Chiar şi după o conversaţie la telefon între învăţătoare şi directoare ni s-a sugerat să ne îndreptăm spre Liceul din Peciu Nou.

Acolo, directoarea Mărioara Cobrac ne-a explicat: „Anul trecut, în luna noiembrie, trebuia să facem proiectul planului de şcolarizare. În sat existau opt copii. Am solicitat aprobarea unei clase sub normativ în data de 1 septembrie 2016. Cum nu poţi să prevezi încotro se vor îndrepta micuţii, doi au plecat la Liceul „Dositei Obradovici”, iar unul la Peciu Nou. Mai mult, potrivit unui ordin de ministru, reţeaua şcolară a fost aprobată în luna noiembrie 2015 de către consiliul local al comunei.

Nu a fost decizia nostră”. Directoarea liceului a adăugatcă în mod normal cele două şcoli ar trebui desfiinţate, lucru care aşteaptă să se întâmple la anul.

De asemenea, Şcoala primară din Diniaş a fost practic închisă, din cauza condiţiilor în care se află clădirea, tavanul fiind gata-gata să se prăbuşească. S-a luat decizia mutării celor nouă copii în corpul de clădire unde funcţionează grădiniţa. Şi aceşti micuţi sunt la forma de învăţământ simultan, astfel că în sala de clasă învăţătoarea are elevi de la clasele pregătitoare, I, a II-a şi a III-a. Sala de clasă este curată, proaspăt igienizată, dar clădirea este foarte veche.

La Peciu Nou, de câţiva ani, respectiv din 2012, elevii învaţă în module care sunt închiriate de la o firmă. Lunar, primăria plăteşte o sumă destul de mare, de 14.000 de lei, către agentul economic în a cărui proprietate se află acestea. În afară de aceste plăţi, utilităţile se ridică la sume importante, mai ales pe peroada sezonului rece, când se adaugă şi facturile la încălzire.

Tocmai din acest considerent, noul edil-şef al comunei vrea să construiască o şcoală nouă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Într-o şcoală din Timiş studiază doar… cinci elevi

    1. Monica, lasa’i tu pe aia…nu vorbi de istorie, traieste in prezent….sau nu stii cine e inspector sef scolar ?? Nu vezi ca gasca pesedeilor lui Grindeanu le vrea doar voturile amaratilor alora de acolo ? Dupa alegeri, in plina iarna clar ca se vor inchide, stai linistita !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *