Într-o comună din Timiş vor reînvia cele mai frumoase tradiţii

tomnatic 6

Duse-s vremurile când în comuna timişeană Tomnatic se practica, intens, viticultura. A trecut şi vremea serelor în care se cultivau legume, dar şi flori pentru export. Pământul a rămas însă la fel de roditor ca odinioară şi, cu iniţiativă şi, desigur, bani, vechile tradiţii ar putea fi reînviate.

„Prin anii ’60-’70, pe aici creştea bine viţa-de-vie. Nemţii se ocupau cu asta, iar lucrurile mergeau extrem de bine. Exista şi un brand al locului, unii şi-l amintesc: Vin de masă Teremia-Tomnatic”. A dispărut şi acela. Era vorba despre un vin alb, de calitate.

Prin deceniul al optulea s-a încheiat cu viile. A existat o directivă să se treacă pe cultura mare, pe grâu şi porumb.

CAP-ul de aici era foarte mare şi, în plus, ne puteam lăuda cu 20 de hectare de sere care produceau roşii şi castraveţi pentru Germania Democrată din epocă.

Preşedintele cooperativei, Petru Feneşi, avea intrare şi la Ceauşescu, ceea ce a adus avantaje comunei, atât cât se putea pe atunci. Şi mai erau şi livezile de piersici, cireşi, meri şi peri, care trimiteau fructe tot la export.

vasile taciuc 1Nu s-a mai îngrijit nimeni de ele, iar terenul plin odinioară de pomi roditori a devenit izlaz comunal. Nici serele nu mai sunt, dar firma care a achiziţionat pământul doreşte să facă acum altele, noi, mai extinse decât cele de demult.

Timp de 27 de ani, locul a rămas în paragină, dar acum se pare că se va schimba ceva. Investitorii intenţionează chiar să valorifice cultura de legume într-o fabrică de procesare a acestora.

Ar fi vreo 300-400 de locuri de muncă pentru oamenii din Tomnatic dacă ar înfiinţa o fabrică de conserve la noi.

În anii ’80, pe când localitatea noastră dispunea de trei ferme de legume, aici veneau să se angajeze şi ardeleni, şi munteni, şi moldoveni. Veneau din toate colţurile ţării să lucreze aici.

Era destulă treabă de făcut, căci se cultivau şi rădăcinoase, şi ardei, de toate”, ne spune Vasile Taciuc (foto), viceprimarul din Tomnatic.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Într-o comună din Timiş vor reînvia cele mai frumoase tradiţii

  1. Am parasit aceste minunate meleaguri in vara anului 1988,din 1989 traiesc departe de acest minunat loc (Teremia-Mare).
    Ma rascolesc prea multe lucruri.
    Poate voi scrie mai mult altadata.
    Vreau sa felicit Din tot sufletul atat din partea mea cat si din partea multor persoane care din diferiste situatii nu -Si pot exprima ceea ce simt ,pe toate persoanele care au ramas in locurile de bastina (banat,ardeal,muntenia,etc.)
    Bravo! Acestor oameni minunati care cu multe greutati,piedici etc. Se straduiesc sa continue frumoasa noastra traditie ROMANEASCA.

  2. Domnule Bzarbos (ce nume…!!!) n-ai citit bine, nu era vorba de o traditie romaneasca ci de viticultura practicata de nemti, care acum sunt departe, in Germania lor. Svabii banateni au practicat viticultura, legumicultura samd cu mult elan si dragoste pentru pamant. Dupa ce au plecat … noapte buna… Si din articolul de mai sus am retinut doar ca „ar fi locuri de munca „daca s-ar infiinta fabrica” ceea ce nu se stie ca pamantul. Adica pasarea malai viseaza…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *