Instituțiile statului își bat joc de persoanele defavorizate din Timiş

persoane defavorizate

Românii care apelează la serviciile de asistență socială reprezintă o categorie defavorizată. Unii dintre ei sunt bătrâni cu boli cronice și cu mijloace de trai la limita subzistenței, alții sunt copii cu nevoi speciale, iar alții au un anumit grad de handicap.

În nici un caz nu e vorba de persoane aflate într-o formă fizică de invidiat, sprintene ca o antilopă și cu cel mai bun tonus psihic. Pentru această categorie, deplasarea dintr-un loc în altul e un efort greu de susținut din toate punctele de vedere.

Drumurile lungi și dese de la o instituție la alta pentru rezolvarea unor treburi stringente este un coșmar și pentru un tânăr sănătos, darmite pentru un bătrân bolnav sau pentru o persoană cu handicap, de exemplu.

Cu toate acestea, cei care apelează la serviciile de asistență socială din Timișoara sunt purtați dintr-o parte în alta până la epuizare. Aceasta, întrucât birourile și compartimentele aparținând direcțiilor de asistență socială sunt împrăștiate prin tot orașul, iar birocrația e extrem de stufoasă.

În Timișoara funcționează două direcții de asistență socială: Direcția de Asistență Socială Comunitară și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Prima, aflată în subordinea primăriei, se află pe bulevardul Regele Carol I (cartierul Iosefin). În subordinea sa se află Serviciul de asistență socială (în aceeași locație) care se ocupă, printre altele, de aplicarea legislației privind venitul minim garantat, de măsurile de protecție socială în sezonul rece, de alocația privind susținerea familiei și de ajutorul de înmormântare.

Tot în subordinea acestei direcții se mai află Serviciul pentru protecția copilului și familiei de pe Strada Platanilor, care asigură consiliere și sprijin pentru membrii familiilor aflate în pericol de separare, Serviciul pentru protecția persoanelor cu handicap de pe Strada Dorobanților și Serviciul pentru copii cu dizabilități (în zona Complexului Studențesc).

În ceea ce privește cea de-a doua direcție, care funcționează în Piața Regina Maria, aceasta are atribuții care în bună parte… se suprapun cu cele ale instituțiilor primăriei, respectiv măsuri de asistență socială în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum și a oricăror persoane aflate în nevoie.

De exemplu, timișorenii cu dizabilități primesc anumite drepturi de la serviciile primăriei, iar pe altele de la Serviciul de evidență a persoanelor cu handicap ale celeilalte direcții, aflat pe strada Frantz Liszt.

În concluzie, Timișoara se întrece în servicii care acordă asistență și protecție socială, dar care, contrar scopului statuat prin lege, prin modul în care au fost concepute (ca atribuții ce le revin) și prin amplasamentul lor, au menirea de a-i epuiza fizic și psihic pe bieții oameni, plimbându-i, pentru rezolvarea unei singure probleme, pe la mai multe birouri, de mai multe ori pe zi, în mai multe zile.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Instituțiile statului își bat joc de persoanele defavorizate din Timiş

  1. Ciudat articolul… in primul rand Directia Generala de Asistenta Sociala a Jud Timis ofera servicii specializate in asistenta sociala in tot judetul iar Directia de Asistenta Sociala Comunitara Timisoara ofera servicii primare locuitorilor din Timisoara, iar in al doilea rand… beneficiarii acestor servicii sunt foarte bine delimitati: persoane varstnice, copii, persoane cu dizabilitati si merg intr-un singur loc, nu in turul acestor institutii. Decat sa scrieti tampenii, mai bine va abtineti sau intrebati pe cei ce lucreaza in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *