INFP a publicat harta zonelor seismogene cu risc ridicat. Vezi cât de vulnerabil este Banatul

harta zone cutremur

Puternicul cutremur care a lovit, săptămâna trecută, centrul Italiei, ucigând 291 de persoane, între care 11 români, și rănind alte câteva sute, a redeschis discuțiile despre un seism de mare magnitudine care s-ar putea produce în ţara noastră și efectele devastatoare asupra populației.

În context, premierul Dacian Cioloş a cerut Ministerului de Interne şi Ministerului Dezvoltării Regionale ca în două săptămâni să prezinte o analiză privind modul în care România este pregătită să facă faţă unei catastrofe similare celei produse în Italia.

Aseară, jurnalistul Radu Tudor a prezentat, în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire”, de la Antena3, mai multe hărți realizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului, între care harta vulnerabilității României la cutremure.

Potrivit INFP, Vrancea, Brăila, Buzău, Galați și Capitala sunt zonele cele mai expuse în cazul unui cutremur de peste 6 grade pe scara Richter cu epicentrul în Vrancea.
„Pe teritoriul României, zona seismogenă cu cel mai ridicat potenţial distructiv este situată în litosfera subcrustală, la curbura Carpaţilor Orientali – regiunea Vrancea.

Pe lângă aceasta, există câteva zone de surse seismice superficiale, de importanţă locală pentru hazardul seismic: zonele Est – vrânceană, Făgăraş – Câmpulung, Danubiană, Banat, Crişana – Maramureş, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeană, falia Intramoesică, depresiunea Transilvaniei”, anunță specialiștii INFP.

Raed Arafat: Dacă apare un cutremur grav într-o zonă, se mobilizează o țară întreagă

Aseară, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat în cadrul emisiunii că dotările inspectoratelor pentru situații de urgență, care au început anul trecut și vor continua până în 2020, merg pe o strategie națională, standardizată, care va permite o interoperabilitate reală între echipele de intervenție.

„În strategia IGSU se arată că 75% din populația România este expusă riscului seismic. Iar dotările se fac în baza acestei strategii. Noi nu intervenim doar local, dacă apare un cutremur grav într-o zonă, se mobilizează o țară întreagă pentru asta. Și atunci ea, țara, trebuie să fie pregătită, să aibă echipe pregătite. Dacă aduc, de exemplu, din Maramureș o echipă să intervină în zona Vrancea, această echipă trebuie să aibă dotare și să fie pregătită.

VEZI MAI MULTE AICI


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *