Infecțiile nosocomiale din spitalele timișene, dezinfectate pe hârtie

infectii nosocomiale

Parchetul General s-a autosesizat din oficiu în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale și a sesizat secţia de urmărire penală pentru întocmirea unui dosar în această cauză. Potrivit anchetei realizate de Gazeta Sporturilor, firma Hexi Pharma, care alimentează spitalele din România cu dezinfectanţi, îi livrează diluați cu o concentraţie de trei până la nouă ori mai mică decât ar trebui să fie.

Și partidele politice aflate în prag de campanie s-au agățat de această problemă. PNL a solicitat premierului să sesizeze Corpul de control în această privință, după ce au apărut informații potrivit cărora autoritățile nu verifică dezinfectanții care se folosesc în spitale.

Ministerul Sănătății a lansat Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 – 2018 care include un ansamblu de măsuri care vizează prevenția, reducerea incidenței, monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic a infecţiilor dobândite de pacienți în spitale, aflate în strânsă legătură cu dezinfectanții care ar trebui să le combată.

Trei milioane de adulți se internează anual în spitale din România (potrivit Școlii Naționale de Sănătate Publică) și 800.000 de copii (conform unui studiu din Strategia națională pentru protecția copilului, elaborat de Ministerul Muncii). Statistica europeană arată că, din zece cazuri de români infestaţi, șase nu scapă de microb în urma tratamentului cu antibiotic. Într-un raport întocmit în 2014 de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, România se află pe primul loc în clasamentul rezistenței bacteriilor intraspitaliceşti la orice tratament. Iar microbii proliferează pentru că dezinfectanții nu îi combat așa cum ar trebui. Conform dosarelor medicale, cel puţin 15 dintre victimele decedate după incendiul din clubul Colectiv au contactat infecții nosocomiale.

Cifre mici, dar credibile în urma verificării unor… machete

Direcția de Sănătate Publică Timiș nu a făcut verificări privind concentrația dezinfectanților. Recent, au fost făcute controale privind, printre altele și infecțiile nosocomiale, dar nimeni nu a găsit vreun aspect îngrijorător. ”S-au verificat raportările făcute de spitale în primul trimestru, respectiv din ianuarie și până la finalul lunii martie, în ceea ce privește infecțiile nosocomiale. Sunt machete care au fost vizualizate. În primele trei luni ale anului, au fost 271 de infecții înregistrate la Spitalul Județean Timișoara, care raportează în sistem sentinelă. La toate celelalte spitale: Municipal, <<Victor Babeș>>, <<Louis Țurcanu>> și Institutul de Cardiologie din Timișoara și la unitățile din Gătaia, Lugoj, Deta, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Făget… s-a înregistrat un total de 89 (de trei ori mai puține față de Județean – n.r.) de infecții nosocomiale”, a declarat Dana Șpac, purtătorul de cuvânt al DSP Timiș.

Oficial, nu sunt probleme

Potrivit conducerii Hexi Pharma, firma sponsorizează unele spitale cărora le livrează produse, dar și conferințe medicale. Și în spitalele din județul Timiș sunt folosiți dezinfectanți de la această firmă, dar conducerile unităților sanitare se declară mulțumite.

La Spitalul Județean Timișoara, unde sunt raportate cele mai multe infecții intraspitalicești, nu se folosesc produse dezinfectante de la Hexi Pharma. ”Noi luăm de la ei doar betadină. Dezinfectantele le achiziționăm de la alte firme și sunt produse foarte bune. Probleme cu infecțiile nosocomiale sunt în fiecare spital”, ne-a declarat managerul Marius Craina.

La Spitalul Municipal Timișoara se fac verificări, potrivit directoarei Olimpia Oprea: ”Avem un contract-cadru cu Hexi Pharma, care a câștigat licitația deoarece avea prețul cel mai mic. La noi, produsele sunt verificate lunar… Adică, nu se controlează dacă concentrația este cea prevăzută pe etichetă, ci se verifică dacă se dezvoltă germeni patogeni în soluție. Avem dezinfectante și de la alte două firme. Nu sunt probleme deosebite privind infecțiile nosocomiale, ca la toate spitalele”.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara folosește dezinfectanți de la alte firme decât cea bănuită a fi în poziție de ofsaid. ”Peste tot în lume, în toate spitalele, în special în secțiile de ATI, se înregistrează infecții nosocomiale. Noi limităm răspândirea infecțiilor, izolând în același salon doar pacienți cu același diagnostic”, spune medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al unității sanitare.

Și la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara lucrurile sunt zugrăvite în roz. ”Avem dezinfectanți foarte buni. De la Hexi Pharma luăm doar produse în formă concentrată. Noi facem diluția, respectiv personalul care lucrează în sălile de operație, persoanele care lucrează la curățenie… Folosim patru tipuri de produse. Înregistrăm și infecții nosocomiale, ca toate spitalele. Nu e nimic grav”, a precizat medicul Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului.

Și oamenii mor

Familia Ancăi Petrescu – arhitecta Casei Poporului, actualmente Palatul Parlamentului – acuză Spitalul Județean Timișoara (unitate în care a fost tratată în urma unui accident rutier produs în 2013) susținând că decesul acesteia ar fi fost cauzat de o infecție intraspitalicească. ”Nu infecția a fost cauza decesului. De la noi a plecat rezolvată, echilibrată. Este adevărat că au fost depistate infecții, dar acestea au fost tratate”, spune managerul Marius Craina.

Și alte familii se luptă în instanță pentru a dovedi că infecțiile nosocomiale – produse în proporție de 60 la sută de deficiențele de igienă, sterilizarea necorespunzătoare sau îngrijirile medicale acordate în mod necorespunzător – sunt responsabile de decesul unor persoane dragi. Este și cazul unui medic timișean internat la spitalul ”Victor Babeș” cu TBC.

”După cinci săptămâni de spitalizare, în fișa de externare scria că tata a contactat o infecție cu Clostridium difficile, dar că a fost tratat. Ajuns acasă, a prezentat scaune repetate și a făcut analize. A rezultat că are în continuare o infecție cu Clostridium difficile. A fost internat din nou, iar după trei zile a decedat. În constatatorul de deces e menționată și bacteria Clostridium difficile”, spune fiul uneia dintre victimele microbilor ucigași.

Și din nou controale

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a dispus analiza substanțelor dezinfectante folosite în spitale prin intermediul unor verificări realizate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii şi de direcţiile de sănătate publică. Soluţiile de dezinfecţie vor fi verificate la laboratoare din străinătate, cu finanțare din veniturile proprii ale direcțiilor de sănătate publică.

Ministerul Sănătăţii a lansat marţi, Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 – 2018, ce include un ansamblu de măsuri care vizează prevenția, reducerea incidenței, monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic a infecţiilor nosocomiale. În vederea fundamentării Planului Strategic, Ministerul Sănătăţii a evaluat activitățile specifice și structura de personal din peste 100 de spitale la nivel național, selectate pe baza tipului de activități medicale desfășurate, corelate cu riscul de apariție a infecțiilor nosocomiale și de emergență a rezistenței bacteriilor la substanțe antimicrobiene, precum și controale încrucișate. Printre unitățile vizate s-a aflat și Spitalul Județean Timișoara.

Rezultatele raportului au fost sintetizate la nivel național, fără a fi nominalizate toate unitățile sanitare în care au fost depistate nereguli. Conform acestuia, nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare în majoritatea spitalelor şi nu pot fi asigurate circuite funcționale corespunzătoare în multe unități. Saloanele sunt subdimensionate și supraaglomerate în cea mai mare parte, situația fiind valabilă și în cazul grupurilor sanitare.

Nici la blocurile alimentare nu este asigurată o igienă corespunzătoare, iar zece la sută dintre unitățile controlate nu deţin staţii de dezinfecţie locală. În multe dintre spitale nu se respectă etapele sterilizării. Au fost date trei decizii de închidere a unor unităţi sanitare și una de suspendare a activității, precum și avertismente și amenzi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *