Incredibil tablou al instanțelor din Banat. Sală de judecată într-o fostă sufragerie, ciuperci periculoase printre dosare, aglomerație în birouri şi spații neintabulate

instanta deta

Un control dispus de Consiliul Superior al Magistraturii la instanțele din vestul țării a scos la iveală deficiențe grave în privința spațiilor în care acestea funcționează.

instanta carasDin punctul de vedere al inspectorilor trimişi în control, cea mai gravă situaţie privind lipsa spaţiului a fost constatată în cazul clădirii în care îşi desfăşoară activitatea Judecătoria Reşiţa şi Tribunalul Caraş-Severin, spaţiul alocat acestei instanţe fiind apreciat ca insuficient, supraaglomerat şi impropriu pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii, atât în ceea ce priveşte numărul încăperilor cu destinaţie birou, cât şi din perspectiva mobilierului birourilor destinate judecătorilor şi personalului auxiliar.

De exemplu, la judecătorie, într-un birou lucrează doi-trei judecători, în spaţii reduse, situaţia fiind aceeaşi şi în cazul grefierilor, iar la tribunal există birouri cu câte şase grefieri.

Justiție de apartament…

O altă situație problematică, bizară am putea adăuga noi, este la Deta. Judecătoria din localitate îşi are sediul într-o clădire impunătoare, ocupând însă doar o mică parte din aceasta, împreună cu parchetul. Întreaga activitate a magistraților şi a personalului auxiliar de la instanță se desfăşoară în patru… apartamente recompartimentate, iar sala de judecată se află într-o fostă… sufragerie.

Într-o clădire neintabulată

Cu toate că funcționează în ograda justiției, reprezentând generic legea, Judecătoria Caransebeş îşi are sediul într-o clădire… neintabulată. Aceasta a fost declarată monument istoric, fiind construită în perioada anilor 1800, aparține statului român, însă nu figurează în cartea funciară.

Ciuperca agresivă

instanta oravitaO problemă deosebit de gravă a fost găsită la Judecătoria Oravița. Chiar dacă au fost efectuate unele reparaţii la clădirea în care funcționează, inspectorii au constatat condiţii improprii de muncă, în special din cauza infestării cu o ciupercă.

Din acest motiv, personalul care îşi desfăşoară activitatea în cadrul compartimentului arhivă-registratură trebuie să poarte halate şi măşti, însă, prin circuitul normal al dosarelor, toate persoanele care intră în contact cu acestea sunt supuse unui real risc de infestare.

Situația este cu atât mai gravă cu cât, deşi problema a fost identificată încă din anul 1974, nu s-a reuşit rezolvarea ei. Din cauza riscului mare de îmbolnăvire, se refuză inclusiv preluarea dosarelor de către Arhivele Naţionale (aşa cum se procedează la celelalte instanțe din țară).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *