Îngrijorător. În Timiş, există destule mame care îşi abandonează copiii

abandon1

În judeţul Timiş, după un sfert de secol de la Revoluţie, sunt încă mame care îşi abandonează copiii în spitale şi maternităţi.

În cazul tuturor copiilor se cunosc părinţii biologici şi în fiecare caz în parte s-au făcut eforturi privind reintegrarea micuţilor în familie, susţin reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş.

„Din păcate, în unele situaţii acest lucru nu a fost posibil, motivele principale fiind starea de sănătate precară a copiilor, condiţiile improprii de locuit ale familiei sau faptul că nou-născutul nu era dorit de părinţii săi.

Părinţii care vin la noi cu această problemă sunt din tot judeţul, în principal din mediul rural. În principiu, ei sunt consiliaţi pentru a menţine copilul în familie, apelând la sprijinul legal pe care îl pot da comunităţile locale sau la susţinerea familiei lărgite. Dacă acest lucru nu este posibil, copiii ajung în grija unor familii de asistenţi maternali profesionişti sau în familii de plasament.

În cazul copiilor bolnavi, aceştia rămân în spital până la însănătoşire, după care se ia o măsură de protecţie specială şi în cazul lor”, a declarat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt al DGASPC Timiş.

Un singur copil din 17 a fost reintegrat în familia naturală

În primul trimestru al anului 2015, au fost înregistrate trei cazuri ale unor copii părăsiţi în unităţile sanitare, spun reprezentanţii DGASPC Timiş.

„Dintre acestea, două sunt în plasament la asistent maternal, iar unul este încă spitalizat. Totodată, în primele trei luni ale anului, au fost înregistrate 37 de cazuri de copii cu risc de părăsire şi patru cazuri de gravide aflate în situaţie de risc, toate femeile în cauză fiind ajutate să menţină copilul în familie”, a precizat Smaranda Marcu.

Potrivit acesteia, în anul 2014, 17 copii au fost abandonaţi în unităţile sanitare timişene, iar 180 de micuţi şi 10 gravide s-au aflat în situaţie de risc. „Unul dintre copiii părăsiţi a fost reintegrat în familia naturală, unul a fost transferat în judeţul de provenienţă, iar pentru ceilalţi, cu excepţia cazurilor care au necesitat spitalizare, s-a instituit măsura plasamentului la un asistent maternal profesionist”, a completat Smaranda Marcu.

În anul 2013, 42 de copii au fost abandonaţi în unităţile sanitare.

Abandonul este îngreunat de legislaţie

Legislaţia actuală îngreunează abandonul, însă o parte dintre mame găsesc portiţe de a-şi părăsi copiii în unităţile sanitare.

„Părintele care însoţeşte copilul dacă pleacă din spital pe o perioadă mai mare de 24 de ore trebuie să anunţe cadrele medicale.

Aşa prevede legislaţia. Există situaţia în care copilul nu este însoţit şi dacă mama nu vine să-l viziteze timp de cinci-şase zile, întocmim procesul verbal de părăsire.

Toate cazurile de abandon pe care le avem, respectiv două şi unul, în curs de părăsire, sunt la Secţia de distrofici, unde copiii nu sunt însoţiţi de părinţi pe perioada spitalizării. Majoritatea sunt mame singure cu foarte mulţi copii şi fără mijloace financiare. La unii se cunoaşte tatăl, la alţii, nu”, a declarat Cristina Dimoiu, asistent social la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu Timişoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *