IMAGINI FASCINANTE! Sălbăticia Banatului, pe reţelele de socializare (VIDEO)

Natura ne oferă surprize cu totul neobişnuite, cu atât mai mult cu cât omul încearcă să acapareze din teritoriile destinate florei şi faunei. Zilele trecute, un râs a fost surprins de o cameră de supraveghere a Parcului Naţional „Porţile de Fier”.

„În urma evaluarii din 2016 am stabilit că sunt şapte râşi. A început deja monitorizarea acestora şi urmează să vedem câţi mai există acum. Printre animalele carnivore de talie mare pe care le mai avem în cadrul parcului mai sunt urşii şi lupii”, spune Amalia Dumbravă, biolog al Parcului Naţional „Porţile de Fier”.

Citeşte şi: VIDEO! Director de instituţie publică, filmat beat turtă în birou

Zona nu este străină nici vidrelor, iar ţestoasa de uscat se poate găsi doar în aceste locuri. Vipera cu colţ trăieşte şi în Banatul Montan, fiind una dintre reptilele emblematice ale zonei.

cai salbaticiO fotografie în care apar cai semi-sălbăticiţi a fost realizată de un angajat al CFR, în zona căii ferate Oraviţa-Anina. „Caii au fost lăsaţi liberi de proprietar, s-au înmulţit şi aproape că s-au sălbăticit”, spune Teodora Sinculeţ, biolog în cadrul Parcului Naţional „Semenic – Cheile Caraşului”.

Citeşte şi: A murit marele actor Ion Besoiu

Pe raza acestuia mai există maximum cinci urşi şi până la zece exemplare de râşi, ambele specii fiind protejate. Vedetele parcului sunt toate speciile de lilieci care se găsesc în zonă.

În 2015, camere de monitorizare cu senzori de mişcare au surprins în Parcul Naţional „Cheile Nerei – Beuşniţa” o haită formată din opt lupi. De atunci, aceasta este urmărită în cadrul unui proiect de monitorizare a faunei sălbatice, derulat în colaborare cu WWF România.

În Timiş, fauna nu este atât de bogată, însă domină pisicile sălbatice, o specie nouă de şacali apărută în urmă cu câţiva ani, lupii, vulpile, porcii mistreţi, cerbii comuni şi cei lopătari, iar găinuşa de alun se găseşte doar în zonele montane unde sunt şi aluni.

uliu„Se găsesc de toate: prepeliţe, fazani, iepuri, căprioare, mistreţ, lupi, vulpi, şacali, coţofene, ulii, bufniţe. Şacalul este considerat dăunător. Pentru prinderea lui se pun chemătoare care imită iepurele rănit şi sângele de iepure”, spune Ovidiu Totoian, un vânător din Timişoara.

În Timiş – la Cărpiniş şi la Carani – au fost montate camere de monitorizare a cuiburilor de berze. Imaginile pot fi văzute în timp real pe pagina de internet a Wildlife România, http://wildliferomania.com, de unde se mai găsesc şi alte camere de monitorizare. De fapt privitorii au parte de un reality-show cu totul deosebit, putând afla foarte uşor ce se mai întâmplă în viaţa unor înaripate.

Iată că tehnologia ne ajută să fim mult mai aproape de zonele sălbatice din Banat, iar imaginile în care apar animalele care străbat aceste locuri sunt cu totul deosebite. Fotografii şi imagini video în care apar animale sălbatice din Banat cuceresc reţelele de socializare şi nu au concurenţă nici măcar cu cele în care sunt înfăşaţi bebeluşi ori pui de pisici. Semn că mai există speranţă pentru salvarea sau măcar respectarea zonei şi fiinţelor de lângă noi.

FOTOGRAFIA ÎN CARE APARE RÂSUL ESTE REALIZATĂ DE SILVIU MATEI


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *