Habarniştii din Primăria Dumbrăvița s-au făcut iar de râs

primaria dumbravita 5

Un nou episod decupat parcă din filmele cu proști s-a derulat, săptămâna trecută, în Dumbrăvița. Mai precis, în ședința de joi, 22 septembrie, a consiliului local, un for care joacă după cum îi cântă cuplul comico-fantezist aflat la conducerea primăriei, fostul tinichigiu auto Victor Malac și fostul încărcător-descărcător Miklos Arpad.

După ce, la precedenta ședință de consiliu local, cea din 18 august, printr-un referat întocmit de managerul proiectului „Centru de zi pentru îngrijirea copiilor în comuna Dumbrăvița”, Constantin Nicolae, și aprobat de primarul Victor Malac, li se cerea consilierilor locali să aprobe (ceea ce s-a și întâmplat) returnarea finanțării europene – peste un milion de euro! -, pe motiv că există „riscul neîndeplinirii indicatorilor în ceea ce privește grupul-țintă de 216 copii până la 1.11.2016”, la următoarea ședință, cea de joia trecută, acelorași consilieri locali li s-a cerut să aprobe… revocarea hotărârii care consfințise returnarea finanțării! Iar oamenii au aprobat și asta!

De data aceasta, în mapele consilierilor n-a mai ajuns nici un referat al managerului de proiect, ci o documentație alcătuită din: o adresă trimisă de Primăria Timișoara către Consiliul Local și Primăria Dumbrăvița, o adresă semnată în comun de cei doi primari, Nicolae Robu și Victor Malac, și expediată către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest – organismul intermediar prin care vin fondurile europene și care controlează dacă toate condițiile prevăzute în contractul de finanțare sunt respectate) și un răspuns al acestei agenții trimis celor doi edili ai Timișoarei și Dumbrăviței. Înainte de a vă dezvălui informațiile cuprinse în această corespondență în trei, credem că este necesară o recapitulare a evenimentelor.

Destinație deturnată din fașă

Proiectul realizat din fonduri europene și intitulat „Centru de zi pentru îngrijirea copiilor în comuna Dumbrăvița”, în care Primăria Timișoara a fost lider de proiect, iar Primăria Dumbrăvița a fost partener 2, avea ca scop construirea unui centru în care să fie adăpostiți și îngrijiți pe timpul zilei 216 copii cu dizabilități sau proveniți din familii dezorganizate, cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, schema de personal prevăzând un număr de 45 de angajați. Ideea în sine era una nobilă, doar că beneficiarul principal al investiției, Primăria Dumbrăvița, n-a avut în nici un moment intenția de a da această destinație imobilului ce urma a fi construit, ci a deturnat-o cu bună știință.

Spre exemplu, în ședința din 27 septembrie 2012 a Consiliului Local Dumbrăvița, în momentul în care s-a pus în discuție un proiect de hotărâre privind aprobarea din bugetul local a unei sume de circa 700.000 de lei pentru lucrări neeligibile în cadrul proiectului european „Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor în comuna Dumbrăvița”, a luat cuvântul și consilierul local Adrian Nicola, nimeni altul decât directorul școlii din comună, care are în subordine și grădinița. Conform procesului-verbal al ședinței, domnul Nicola „arată că a văzut proiectul, este foarte modern, la standarde europene, consideră ca oportună și foarte urgentă realizarea lui, deoarece grădinița actuală nu mai face față solicitărilor”!

Păi ce legătură avea centrul de zi destinat copiilor cu dizabilități sau proveniți din familii dezorganizate cu o grădiniță obișnuită?! Niciuna. Atunci cum putea pretinde domnul Nicola, care văzuse cică proiectul, că era vorba de construirea unei noi grădinițe? Simplu, așa cum și alte minciuni le sunt servite zi de zi dumbrăvițenilor de aleșii lor pe post de adevăruri absolute.

Dumbrăvița are nevoie de o grădiniță, nu de un mausoleu

Așadar, atât o parte dintre consilierii locali, cât și restul locuitorilor din Dumbrăvița erau convinși că în clădirea ce urma să se ridice în cadrul proiectului pe fonduri europene va funcționa viitoarea grădiniță, una, de altfel, necesară, în condițiile creșterii accelerate a populației din cea mai mare comună timișeană.

Dumbravita

Centrul de zi din comuna Dumbrăviţa

 

De ce n-a construit Primăria Dumbrăvița în toți acești ani o grădiniță nouă cu bani din bugetul local sau chiar și prin finanțare europeană, ci a preferat să îi bage pe copii, pe șest, în clădirea centrului de zi? De ce nici primarul Victor Malac, nici altcineva din administrația comunei nu le-a spus adevărul oamenilor și anume că, vreme de cinci ani, conform contractului de finanțare, destinația respectivului centru nu poate fi modificată? Până la urmă, de ce a fost nevoie să acceseze Primăria Dumbrăvița fonduri europene pentru ridicarea unui mausoleu inutil?!

Doar fiindcă arhi-cunoscuta firmă (inclusiv de către DNA) SC Technocer SRL, patronată de Florin Măran, finul ex-președintelui CJ Timiș, Titu Bojin, trebuia să încaseze o căruță de bani pentru construirea imensei clădiri? Întrebăm, nu dăm cu parul. Din cauza acestei perdele de fum lansate de Victor Malac și camarila sa, dumbrăvițenii au trăit cu impresia că primarul le-a făcut o grădiniță nouă. Nu, oameni buni, nu v-a făcut primarul nici o grădiniță, ci v-a mințit pe toți în față.

Luați ca din oală

După ce, însă, printr-o serie de articole publicate pe această temă, am devoalat mascarada pusă la cale de Primăria Dumbrăvița – inclusiv episodul în care maeștrii păpușari au înscenat o… epidemie de scarlatină, ca să poată scoate copiii din grădinița improvizată în centrul de zi pe durata vizitei echipei de monitorizare de la ADR Vest! -, primarul și trupa sa au intrat în trepidații.

Crezând că vor reuși să mușamalizeze timp de cinci ani deturnarea destinației clădirii respective, Victor Malac și echipa sa au mimat doar că întreprind acțiuni de populare a centrului de zi cu cei 216 copii și cu cei 45 de angajați. Dovadă că, în momentul în care i-am dat în vileag, la începutul lunii iunie, edilii din Dumbrăvița s-au trezit că nu pot scoate peste noapte două sute de copii cu probleme și au cerșit la ADR Vest prelungirea termenului pentru finalizarea proiectului, de la 30 iunie, la 1 noiembrie 2016.

30 din 216

Ce să vezi, însă, până la jumătatea lunii august, responsabilii proiectului nu reușiseră să strângă decât 30 de copii, în ciuda eforturilor depuse… S-au trimis depeșe către primăriile din Giarmata, Pișchia, Ghiroda, Sânandrei, pentru a le fi trimiși copii cu dizabilități sau proveniți din familii dezorganizate, dar rezultatul racolărilor a fost, cum spuneam, modest. Oricum, ar fi interesant cum s-au gândit isteții din Primăria Dumbrăvița că vor rezolva aducerea copiilor din alte comune, pentru că, fiind centru de zi, asta presupune că, după-amiaza sau cel târziu seara, acești copii se întorc la casele lor. Oare câți părinți vor fi dispuși să facă zilnic această navetă? În fine, s-or fi gândit inteligenții conducători ai Dumbrăviței la o soluție…

O soluție „salvatoare”

Una peste alta, la mijlocul lui august, cu doar 30 de copii pe listă și doar cu două luni la dispoziție pentru a completa numărul până la 216, Malac și ai săi au venit în consiliul local cu ideea „salvatoare” de a returna finanțarea europeană, ceea ce însemna că peste un milion de euro din bugetul local urmau să fie restituiți Uniunii Europene… A fost momentul în care locuitorii Dumbrăviței au început să își pună întrebări, comentariile de pe Facebook devenind extrem de acide la adresa lui Victor Malac, vehiculându-se inclusiv ideea organizării unui referendum pentru… demiterea primarului!

Robu îl trage de mânecă pe Malac

Mai mult, hotărârea Consiliului Local Dumbrăvița, de returnare a finanțării europene, a iritat la maximum… Primăria Timișoara, liderul de proiect, care ar fi avut de suportat repercusiuni viitoare cu ocazia proximelor accesări de fonduri europene! De aici ne întoarcem la corespondența în trei de care pomeneam mai sus. Așadar, aflând de decizia luată de Victor Malac și meseriașii lui, Nicolae Robu a luat foc și l-a băgat în ședință urgent pe omologul său din Dumbrăvița. Nu am fost de față la dialogul dintre cei doi, dar ne putem imagina cu ușurință o conversație din care să nu fi lipsit termeni precum „incompetență”, „ilegalitate”, „habarnism”, iar la final, ca o concluzie, ceva de genul „hai să vedem cum dregem busuiocul”…

robu-si-malac

Robu l-a pus pe Malac să citească ce a semnat

Avem corespondența oficială, dar nu vă plictisim cu redarea ei integrală, ci vă prezentăm doar câteva pasaje. Astfel, primarul Nicolae Robu i-a transmis lui Victor Malac următoarele (sublinierile ne aparțin):

„În calitate de lider al parteneriatului, vă atenționăm asupra faptului că hotărârea mai sus menționată nu respectă prevederile acordului de parteneriat semnat pentru implementarea proiectului <Centru de zi…>, respectiv: dreptul liderului de proiect <de a fi consultat în prealabil cu privire la orice intenție a partenerului 2 de modificare a funcțiunii <Centrului de zi…> și în mod special cu privire la acelea care ar contraveni condițiilor de acordare a finanțării>; obligațiile partenerului 2 <de a consulta în prealabil liderul de proiect cu privire la orice intenție de modificare a funcțiunii <Centrului de zi…> și în mod special cu privire la acelea care ar contraveni condițiilor de acordare a finanțării>, <de a utiliza infrastructura și utilitățile aferente create prin proiect în scopul pentru care aceasta a fost creată și conform bugetului aprobat al acestuia, cu respectarea tuturor prevederilor proiectului, a cererii de finanțare și a planului de reutilizare>. Vă învederăm totodată că, în conformitate cu clauzele din contractul de finanțare nr. 3651/15.02.2013, suspendarea/rezilierea contractului poate fi inițiată doar de AMPOR (conform art. 20), cu respectarea corespunzătoare a prevederilor art. 14, Nereguli și restituirea finanțării (…) Vă adresăm rugămintea de a reconsidera poziția dumneavoastră referitor la implementarea proiectului <Centru de zi…>, după analizarea cu atenție a prevederilor acordului de parteneriat, ale contractului de finanțare, ale celorlalte hotărâri ale consiliului local care sunt încă în vigoare, precum și ale declarațiilor de angajament și eligibilitate semnate de reprezentantul legal al Comunei Dumbrăvița (…) Vă rugăm să ne transmiteți decizia finală a dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil”.

Nimeni din administrația Dumbrăviței nu știe să citească?

Rezumând: Primăria și Consiliul Local Dumbrăvița nu aveau voie să facă nimic de capul lor, fără știrea Primăriei Timișoara, darmite să deturneze destinația centrului de zi sau să decidă, de unii singuri, returnarea finanțării. Mai mult, posibilitatea asta nu putea fi luată în calcul nici măcar la modul teoretic, pentru că nu este prevăzută niciunde în contractul de finanțare, care vorbește doar de suspendare sau reziliere, acțiuni ce pot fi inițiate, însă, doar de AMPOR (Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional). Toate chestiile astea nu au fost inventate de Nicolae Robu (totuși, are și omul ăsta niște limite…), ci se regăsesc în paginile contractului de finanțare, era suficientă doar o răsfoire fie și superficială a acestora…

Dar nici Victor Malac – ocupat, probabil, cu masteratul de la „Agronomie” -, nici managerul proiectului, Constantin Nicolae, depășit complet de situație, și nici măcar consilierii locali, obișnuiți să ridice mâna și să voteze pe bandă rulantă proiecte de hotărâri nefundamentate, nimeni n-a fost curios să citească măcar în diagonală contractul cu pricina. Sau, și mai rău, dacă l-au citit și știau de restricțiile respective, au luat cu bună știință o decizie nelegală…

Goana după copii continuă

În fine, băgat în ședință de Robu, Victor Malac s-a conformat și a semnat, alături de primarul Timișoarei, o depeșă către ADR Vest, în care anunță agenția că și-a băgat mințile în cap – „Comuna Dumbrăvița, în calitate de partener în cadrul prezentului proiect, și Primăria Timișoara, în calitate de lider de proiect, au decis continuarea implementării proiectului conform contractului de finanțare, respectarea tuturor indicatorilor proiectului și nerezilierea contractului de finanțare” -, dar și că ar dori să depună o solicitare de prelungire a termenului de îndeplinire a indicatorilor, stabilit pentru data de 1 noiembrie 2016. ADR Vest le-a răspuns celor doi parteneri că a luat act de această decizie, transmițându-le, totodată, următoarele: „În ceea ce privește posibilitatea înaintării unei solicitări de prelungire a termenului de 1.11.2016, vă comunicăm faptul că acest lucru nu este posibil”.

Ca atare, acțiunea de racolare a copiilor din grupul-țintă al proiectului va continua. Sperăm doar ca aceștia să nu fie aduși în centrul de zi aidoma lui bădița Vasile, despre care Ion Creangă ne povestea, în celebrele sale Amintiri din copilărie, că fusese luat cu arcanul la oaste…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Habarniştii din Primăria Dumbrăvița s-au făcut iar de râs

  1. 1- Cum ramane cu contoarele de apa vandute de Gheza cu 450 lei cu citire din strada si care nu-s functionale?
    2- De ce nu se pune un semafor in dreptul scolii ? Cand si cand sta cate un agarici de la POlitia locala ascuns dupa stalp nebagat in seama de soferi ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *