Gerul prinde culturile din Timiş cam slăbuţe şi neprotejate. Ce spun specialiştii

culturi de toamna

Culturile de toamnă din judeţul Timiş nu se prezintă într-o stare prea grozavă, iar gerul care deja s-a instalat – şi, conform prognozelor, va zăbovi mai multe zile pe plaiurile bănăţene – e de natură să le pericliteze şi mai mult.

După o toamnă în care ploile au apărut exact în perioada în care nu aveau nevoie fermierii, adică în cea optimă pentru arat şi însămânţări, păioasele şi rapiţa sunt în suferinţă.

„O primă concluzie, după ce am văzut culturile de pe traseul Timişoara – Sânnicolau Mare şi din zonele Cenad, Periam şi Variaş, este că pe foarte multe suprafeţe există păioase nerăsărite sau foarte slab pornite în starea de vegetaţie. Este drept, există şi câteva suprafeţe unde păioasele au răsărit «perie», acoperind bine terenul, dar acestea sunt excepţii. Din cauza condiţiilor dificile din toamnă, însămânţările nu s-au puitut face în perioada optimă. Din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii şi specialiştii, situaţia nu este deocamdată alarmantă. Evoluţia culturilor depinde foarte mult, însă, de condiţiile climaterice. Grâul, se ştie, are o rezistenţă la temperaturi de până la minus 20 de grade, dar ar fi foarte bun, acum, un strat de zăpadă de minimum zece centimetri, ca să-l protejeze”, susţine Nicolae Oprea, secretarul Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.

El mai precizează că grâul încă nerăsărit este, totuşi, protejat, dar e vulnerabil cel foarte mic, deja putându-se observa pe alocuri înegrirea lui.

Risc mărit pentru rapiţă

La rapiţă, în schimb, riscul de compromitere a culturilor din Timiş este mai ridicat. Este cunoscută sensibilitatea mai mare a rapiţei, comparativ cu păioasele.

„Faţă de anul trecut pe vremea asta, rapiţa se prezintă mult mai slab. Am văzut suprafeţe importante cu răsăriri neuniforme, iar plantele au două, cel mult patru frunze”, susţine Oprea, el îndemnându-i pe agricultorii timişeni să acţioneze cât pot de bine la fertilizări şi, mai târziu, pentru eventualele tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor plantelor.

O prognoză îngrijorătoare

Agricultorii au, într-adevăr, un motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte evoluţia vremii în perioada următoare. Administraţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie (ANMH) avertizează, în buletinul agrometeorologic valabil pentru perioada 7 – 13 ianuarie, că temperatura medie diurnă va coborî până la minus 22 de grade Celsius, iar valorile minime vor ajunge în zone întinse din ţară până la minus 28 de grade!

„În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de câmp şi pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în toate regiunile agricole. Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limita critică din punct de vedere al rezistenţei plantelor, la culturile de toamnă semănate tardiv, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, sau cu strat superficial (sub 10 centimetri), se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături)”, avertizează ANMH.

Totuşi, se preconizează ninsori în toată ţara în intervalul calendaristic menţionat, rămânând de văzut în ce măsură stratul de zăpadă va fi destul de consistent pentru a proteja culturile timişene.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *