Focuri şi distracție în Timiş, înaintea intrării în marele Post al Paştelui

priveghi tapia foc

Majoritatea satelor din apro­pie­rea Lugojului păstrează încă o tradiţie de sute de ani, care se desfăşoară în ultima zi înaintea intrării în Postul Paştelui. ”Priveghiul cel ma­re”, cum este cunoscută în zonă datina, are loc du­mi­ni­că 26 februarie, de ”Lăsata Se­cului”, când se mai poate mânca „de dulce”.

Tinerii se or­ganizează în grupuri şi pre­gătesc focuri pe care le aprind la lăsarea serii, iar în jurul lor se adună majoritatea oamenilor din localitate. Săr­bă­toarea are un rol profilactic de purificare în faţa spi­ritelor rele, dar şi de at­mosferă de carnaval, care ţine de rituri preindoeuro­pe­ne.

Este prima zi când se pu­ne şi toaca şi de asemenea, prin zgomotul alăturat focului se alungă spiritele re­le.

”Se fac strigături peste sat asemănătoare cu cele de la Anul Nou, comunicându-se fap­tele urâte făcute de di­fe­riţi membri ai comunităţi, care prin focurile aprinse, e­rau iertaţi şi purificaţi. Săr­bă­toarea este un prilej co­lectiv de veselie a întregii comunităţi săteşti”, ne-a declarat Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie Lugoj.
Focuri mari se vor aprinde pe dea­lu­rile de la Tapia, Măguri, Sa­coşu Mare, Cladova, Ho­doş, Găvojdia, Lugojel, dar şi în multe alte localităţi din zona Făgetului.

Acest obicei s-a păstrat de sute de ani, dar la fel ca multe altele şi acesta a dispărut din o parte a satelor apropiate Lugojului, cum ar fi Be­linţ, Coştei, Chi­zătău sau O­haba Forgaci.

În tradiţia populară, prin ritualurile ce au loc, ”Lasata Se­cu­lui” reprezintă şi mo­mentul de cumpănă dintre vechiul şi noul an agrar, conform redesteptarea.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *