Bereta neagră a lui Saddam Hussein a fost realizată la Periam. Află poveşti fascinante, de la ultimul maistru pălărier

palarier

Periam, localitatea natală nu îi putea oferi o pâine în specializarea lui de meteorolog, așa că a făcut școala de maiștrii de pălării, fabrica din sat care absorbea multă forță de muncă. A început în 1970, la nici 24 de ani, și a rămas până la pensie. ”Erau doi maiștri: unul la cloșuri (care se ocupau doar cu calota – n.r.) și unul la pălării – eu. Am lucrat până în 2009, când s-a desființat fabrica. Aveam aproape 64 de ani. Am stat patru decenii și am ieșit cu pensie de peste 800 de lei lunar. Sunt ultimul maistru pălărier din Periam și nu mai am nici o pălărie”, spune Cornel Tripan.

Prin zeci de mâini

”Materia primă era pieptănătura – lână scurtă, deșeu de la filatura de lână – care se amesteca cu o lână mai lungă apropiată ca finețe. Acestea intrau la cardat, apoi la mașina de format conus unde se făcea cloșul care apoi trecea la împâslire. Aici se făcea legătura între fire, pentru că lâna are o structură macromoleculară care reacționează la temperatură, umiditate și mișcări fizico-mecanice, iar solzii fibrei se desfac și se închid apoi prin răcire. Urma, piuatul dublu, piua cu ciocane, vopsitul și piua cu inele.

CITEŞTE ŞI:

Cfabricarimă ÎNGROZITOARE. Un bărbat de 75 de ani a fost ucis şi tăiat în bucăţi

Abia după toate acestea se ajungea la cloșat unde o mașinuță și un muncitor dădeau forma cilindrică a viitoarei pălării. Cloșul se usca în cuptor, trecea la razat pentru a i se da un tușeu plăcut ca să fie fină și lucioasă. Apoi interveneam eu. Ca maistru trebuia să aleg cloșurile și să le apretez: partea care acoperă capul, mai slab și borul, mai tare. Apoi întindeam borurile, se ajungea la uscătorie, la beci la umezit, și la lustruit cu hârtie abrazivă. La presa hidraulică se dădea numărul și modelul fiecărei pălării. Erau și sacii-nisip pentru a se da forma borului: de cowboy, țărănesc, întors ca la vânători… și se tăia borul.

Se ajungea apoi la bijonat, unde pălăria se așeza pe calapod și la turație se dădea lustru cu vaselină farmaceutică, filț la filț. Urma controlul de calitate apoi atelierul de garnituri, unde se punea interiorul, se tivea marginea borului, se aplica panglica cu fundiță sau nod ori fir împletit. Se trecea la fazonat manual apoi se ajungea la magazie, unde pălăriile erau ambalate câte șase în cutii rotunde sau 12 în cutii dreptunghiulare”, spune ultimul maistru pălărier.

Saddam Hussein și bereta neagră

Saddam-HusseinFaimoasa beretă neagră militară a fostului lider irakian Saddam Hussein a fost realizată la Periam și dăruită dictatorului în 1987, la zece ani după preluarea puterii. Pe lângă pălării, în comuna timișeană se produceau și cloșuri pentru export în Vest, bascuri, berete și sortimente capilare pentru copii, precum și pâslă tehnică pentru industria confecțiilor (folosită de dosul gulelelor).

Anual 400.000 de articole ieșeau anual pe poarta fabricii, iar peste 400 de oameni își câștigau astfel pâinea.. Se lucra pe comandă pentru olteni, bihoreni, bucovineni, maramureșeni… domni și doamne. Salariul unui muncitor era de 1.500 de lei, iar o pălărie costa peste 25 de lei.

AFLĂ MAI MULTE DIN EDIŢIA TIPĂRITĂ DE SÂMBĂTĂ, 22 august, A COTIDIANULUI RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *