EXCLUSIV! Refugiații pot veni în Banat cu bomba ascunsă în organism!

migranti

Cea mai gravă criză a refugiaților după Al Doilea Război Mondial nu poartă doar pericolul terorismului, ci și o bombă ascunsă, invizibilă cu ochiul liber, dar care poate exploda în orice moment, făcând mult mai multe victime decât proiectilele obișnuite. Deși este un subiect sensibil, nu trebuie ignorate bolile cu caracter endemic sau epidemic ai căror purtători pot fi migranții, spun specialiștii din domeniul sănătății.

emilian damian popovici”Acești oameni nu vin cu bomba în buzunar, ci o poartă în intestine. Ei provin din diverse țări și pot fi purtători ai unor boli grave. Este imposibil să recoltezi probe de laborator pentru miile de oameni care vin într-o lună sau în șase”, consideră președintele Societății Române de Epidemiologie, prof. dr. Emilian Damian Popovici.

Zilele trecute, 60 de migranți din Pakistan, Afganistan, Irak, Somalia și Maroc au intrat ilegal în România pe la punctul de frontieră timișean Lunga, din zona Comloșu Mare, reamintind faptul că România primea pe hârtie, în septembrie anul trecut, o cotă de peste 6.000 de refugiați.

De la teorie la practică

Potrivit specialistului timișorean, teoretic migranții pot veni în Europa cam cu aceleași boli cu care poate veni orice persoană care a călătorit în țara lor de proveniență și care se întoarce acasă.

”Teoretic, diferența între riscul pe care îl prezintă un migrant și acela al unui turist nu este mare. Practic, numărul mare de migranți care au venit în Europa pe parcursul anului trecut poate modifica datele problemei dacă acestora nu li se asigură condiții corespunzătoare de sanitație și igienă, alimentație, aprovizionare cu apă potabilă sau acces în caz de nevoie la servicii medicale calificate. Persoanele vulnerabile, în special copiii, pot fi predispuși la infecții respiratorii și afecțiuni gastrointestinale cauzate de condițiile precare de sanitație și igienă precum și de alimentația deficitară pe parcursul migrării. De aceea, acești oameni trebuie să beneficieze, încă din momentul sosirii, de acces la asistența medicală calificată. Mai mult, lipsa apei, a săpunului, a îngrijirii medicale pe parcursul rutei de migrare poate favoriza afecțiuni ale pielii. De fapt, potențialele probleme de sănătate ale migranților sunt reflectate și de numărul semnificativ de decese înregistrate pe parcursul migrării. Conform Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, acesta a fost de 3.100 în primele zece luni ale anului trecut”, susține prof. dr. Emilian Damian Popovici.

Afecțiuni majore, risc pe măsură

Tuberculoza pulmonară, febra tifoidă, holera și malaria sunt principalele amenințări ale valului de refugiați. În unele țări de origine ale migranților, aceste boli fac ravagii în rândul populației, iar riscul de îmbolnăvire a europenilor cu multe dintre afecțiunile eradicate prin vaccinare este potențial.

”Incidența tuberculozei este mare în unele țări. Spre exemplu, în Nigeria se înregistrează 338 de cazuri la 100.000 de locuitori. Riscul transmiterii bolii de la migranți la populația rezidentă este redus în cazul în care contactul dintre aceste două categorii este limitat”, afirmă președintele Societății Române de Epidemiologie.

Este și motivul pentru care granițele trebuie strict supravegheate, iar fenomenul ținut sub control. Boli de care românii au uitat de mult stau la pândă. Febra tifoidă este prezentă în Siria, iar holera în Asia de Sud-Est și Africa.

”Există riscul ca migranții care vin din țări în care aceste afecțiuni sunt prezente, să aducă boala odată cu ei, dar în general sezonul rece și anotimpul de iarnă nu este favorabil răspândirii infecțiilor digestive. Pentru ca aceste infecții să nu se răspândească în perioada de vară, este necesară asigurarea unor condiții de viață corespunzătoare în campusuri și să fie evitată supraaglomerarea”, a precizat specialistul timișorean.

Malaria poate, de asemenea, să prezinte un risc în cazul unui flux masiv de migranți, așa cum s-a întâmplat în Grecia, unde reapariția bolii a fost legată de sosirea unui grup masiv de persoane din Pakistan.

Turcia și Tadjikistanul sunt, de asemenea, expuse riscului pentru reapariția malariei din cauza afluxului de refugiați din Afganistan și Siria.

”Cel mai sigur mod pentru a preveni expunerea populației rezidente este reprezentat de triajul migranților la intrarea în țara de destinație, cu scopul de a identifica eventualele probleme de sănătate cât mai rapid după sosire, asigurarea accesului la servicii medicale calificate și de bună calitate, evitarea supraaglomerării și asigurarea unor condiții corespunzătoare de igienă și de aprovizionare cu apă potabilă și alimente”, a completat președintele Societății Române de Epidemiologie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “EXCLUSIV! Refugiații pot veni în Banat cu bomba ascunsă în organism!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *