EXCLUSIV! Haite de câini abandonaţi şi sălbăticiţi atacă gospodăriile timişenilor

maidanezi 1

· Mai mulţi edili locali se plâng că, noaptea, zeci de patrupede sunt aduse cu duba şi lăsate la marginea comunelor
· Înfometate, animalele s-au transformat în fiare şi au început să dea atacul în gospodăriile oamenilor
· Zilele trecute, un localnic din Iecea Mare a descoperit, îngrozit, că mai multe animale i-au fost sfâşiate de dulăii sălbăticiţi

În vreme ce, la Timişoara, se agită spiritele ba în favoarea eutanasierii câinilor comunitari, ba împotriva unei asemenea iniţiative, iar argumentele pro şi contra curg gârlă, în zonele rurale se repetă la nesfârşit o poveste care implică deopotrivă haite de patrupede fără stâpân, firme de ecarisaj şi episoade nefericite cu oameni păgubiţi, atacaţi sau.. speriaţi peste măsură.

 

caineOamenii sunt terorizaţi de haitele abandonate în câmp

Istoria pare trasă la indigo şi începe mereu la fel. „Avem probleme grave cu câinii vagabonzi. Pur şi simplu ne-au invadat! Nu se întâmplă numai la noi, cu situaţii de acest gen se confruntă şi alte comune timişene, mai ales dacă sunt aproape de oraş. Se vine noaptea cu duba şi, la o oarecare distanţă de intrarea în localitate, sunt abandonate în plin câmp haite întregi de animale ale nimănui! Nu ştim cine face asta, nu ştim dacă este vorba de persoane particulare sau de firme de ecarisaj care aleg să se debaraseze astfel de patrupedele pe care, chipurile, s-au angajat să le aibă în grijă. Cert e că ne trezim, pe nepusă masă, cu grupuri de maidanezi înfometaţi, sălbăticiţi şi agresivi. Nu suntem absurzi. Ştim că nu există… sat fără câini, dar una e să se plimbe pe străzi două-trei exemplare paşnice, îmblânzite, şi alta e să aflăm că oamenii sunt terorizaţi”, ne spune Sorin Drăgan, viceprimarul din Iecea Mare.

Scene de coşmar în curtea unui timişean din Iecea Mare

„Cu doar câteva zile în urmă, mi-a fost dat să asist la scene de coşmar. Un consătean ne-a cerut ajutorul după ce, de dimineaţă, s-a trezit că, în propria curte, avusese loc un adevărat măcel. Omul m-a sunat îngrozit după ce descoperise că, de la limita grădinii lui şi până la coteţ, erau înşiraţi patru purcei, un miel şi o oaie adultă, cu toţii sfâşiaţi de dulăi! După cum se putea vedea, atacul nocturn fusese unul feroce. Probabil, haita ajunsă la limita nebuniei a pornit în căutare de hrană şi a ajuns în gospodăria aceea. S-au înfruptat dintr-un purcel, iar pe ceilalţi, mioara şi mieluţul, i-au omorât, pur şi simplu. Vorbim despre câini lăsaţi să se descurce pe cont propriu, fără mâncare, fără adăpost, posibil chinuiţi şi bătuţi. Sunt animale teritoriale care, în asemenea condiţii, acţionează ca sălbăticiunile. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi putut întâmpla dacă în noaptea carnagiului ar fi ieşit în curte un copil mic sau un bătrân, fără apărare în faţa câinilor dezlănţuiţi. Oricum, pagubele au fost însemnate, iar imaginea – demnă de filmele horror”, povesteşte, terifiat, Sorin Drăgan.

O sperietură zdravănă

“Un alt caz a fost acela al unei femei care a tras o sperietură zdravănă după ce, încercând să ajungă la cimitir, s-a trezit urmărită, tot aşa, de o grămadă de maidanezi. Nu i-au făcut nimic, dar când a venit la primărie să ne sesizeze situaţia, tremura din toate încheieturile. Am reuşit să o liniştim, dar asta nu înseamnă că am şi rezolvat problema”, adaugă interlocutorul nostru.

Soluţii ineficiente

Edilul spune că soluţiile actuale sunt ineficiente, câtă vreme, chiar dacă plătesc o firmă de ecarisaj să vină să adune animalele fără stăpân, autorităţile nu se pot bucura de certitudinea că au scăpat de ele definitiv. „Evident că suntem dispuşi să cheltuim nişte bani şi să încheiem cu cineva un contract în acest sens, dar nu ştim ce se întâmplă cu patrupedele după ce sunt prinse şi duse de aici. Dacă fiecare exemplar ar fi fotografiat şi microcipat pe loc, am avea un oarecare control asupra chestiunii. Cel puţin am putea să identificăm un câine dacă, prin cine ştie ce… minune românească, ar reapărea în comună sau l-ar găsi cetăţenii în satul vecin. E cam ca în povestea cu ţiganii care, în Germania, îţi aruncă un dulău mort peste gard şi apoi se oferă, contra cost, să te debaraseze de el. Îl mută pe urmă în curtea alăturată şi scenariul se repetă. Situaţia ne depăşeşte în condiţiile în care, chiar dacă, să zicem, ni se ia acum o haită de pe teritoriul comunei, oricând ne putem procopsi cu alta, sau altele, lăsate în câmp după acelaşi procedeu aplicat până acum în mai multe localităţi timişene. În lipsă de probe nu putem da vina pe nimeni, iar victime sunt oamenii. Vin, pe bună dreptate, să ni se plângă, dar nu le putem oferi ajutorul de care au nevoie. Fenomenul cu care ne confruntăm pare să scape oricărei legi şi nimeni nu pare interesat să-l stopeze într-o manieră eficientă, nu pe sistemul cercului vicios”, subliniază viceprimarul din Iecea Mare.

 

O dată la patru zile e atacat un om

În medie, o dată la patru zile un timişean se prezintă la spital mușcat de câine. ”Aceste cazuri ajung întâi la serviciile de urgență, pentru curățirea plăgii și administrarea de vaccin antitetanos. În unitatea noastră se prezintă pentru vaccinul antirabic (împotriva turbării). În lunile decembrie și ianuarie am avut 230 de persoane mușcate de câini! Nu în toate cazurile se impune vaccinarea antirabică, unii fiind mușcați de câinii propri sau ai altor iubitori de animale, dar care au scăpat din curți. Numărul cazurilor a scăzut, în urmă cu patru ani aveam zece cazuri pe zi. Câinii sunt mai agresivi în iernile grele, când procurarea hranei este mai dificilă. Cazuri de turbare nu am avut recent. În toată cariera am întâlnit o singură persoană diagnosticată cu rabie. Simptomatologia se manifestă inițial prin frică de apă, aer…, după care pacienții devin agresivi. În cazul respectiv, un cadru medical a fost mușcat de pacient și i s-a administrat rapid serul antirabic. Din acest motiv, se impune izolarea și imobilizarea pacientului. Odată declanșată boala, nu se mai poate face nimic. Decesul survine într-o săptămână. În literatura de specialitate, este menționat un singur caz de supraviețuire, în Anglia, însă nu se știe sigur dacă chiar a fost rabie”, a precizat medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

În urmă cu patru ani, un băiețel din comuna timișeană Checea a fost mutilat de o haită de câini. ”Și în prezent, pe raza comunei noastre sunt foarte mulți câini. Nimeni nu-i recunoaște, astfel că nu putem ști proprietarii. În perioada ianuarie-februarie este perioada de împerechere și câinii umblă în haite. Din păcate nu s-a făcut managementul populației canine”, a declarat Daniel Florin Florea, viceprimarul din Checea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “EXCLUSIV! Haite de câini abandonaţi şi sălbăticiţi atacă gospodăriile timişenilor

  1. Cati caini sunt microcipati si sterilizati in Iecea Mare sau Checea sau orice alt sat din Timis? Are medicul veterinar si primaria de acolo o statistica? Pot proveni chiar din curtile oamenilor care isi arunca puii nedoriti la marginea satului in care locuiesc. Nu contest „migrarea” cainilor, dar faza cu „duba” e ca un sablon.. cam in fiecare sat apare aceasta misterioasa „duba” al carei sofer milos se debaraseaza de caini in vazul lumii, la marginea satelor, cand ar avea optiunea sa-i abandoneze in mijlocul campului sau al padurii, fara sa-l vada nimeni…E mai usor sa dam vina pe duba decat sa recunoastem ca provin din curtile locuitorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *