EXCLUSIV! Cât de sănătoasă este apa pe care o beau timişorenii, în funcţie de zona în care locuiesc

apa robinet

Vă sunt, cu siguranță, cunoscute, reclamele în care cutare apă minerală ne este prezentată ca având un conținut de nitrați mult mai scăzut decât altele și fiind, prin urmare, mult mai prietenoasă cu organismul. Tot nitrații au făcut, în ultima vreme, obiectul unor discuții ample, având ca temă calitatea apei potabile, provenind fie de la robinetele marilor orașe, fie din fântâni.

Cât de sănătoasă este, la urma urmei, apa pe care o bem? Câți nitrați, nitriți și alte substanțe care, pentru mulți dintre noi, nu mari iubitori ai chimiei, reprezintă niște enigme, găsim în paharul de pe masă? Nu de alta dar, oricât de necunoscători am fi, tot știm, fie și din auzite, că nitraţii şi nitriţii pot duce la apariţia de compuşi cu efect toxicologic major și că de problemele medicale induse de ei nu scăpăm nici dacă apelăm la clasicul procedeu al fierberii apei.

Concret, consumul de apă poluată cu nitraţi determină cel mai frecvent apariţia intoxicaţiei acute la sugar și a celei cronice la adulți, cu efecte ce pot fi grave, fie și dacă luăm în considerare doar cazul femeilor însărcinate.

Buletine periodice de analiză

Un instrument util în această privință este buletinul de analiză publicat regulat de Aquatim, principalul furnizor de apă potabilă din Timișoara monitorizând calitatea apei potabile, începând cu procesul de tratare şi până la robinetele consumatorilor.

„Verificăm periodic probe de apă potabilă, prelevate din reţeaua de distribuţie, din 32 de puncte de control, stabilite de comun acord cu Inspectoratul de Sănătate Publică“, arată, pe site-ul propriu, societatea Aquatim, al cărei buletin oferă populației date liniștitoare în ultima sa ediție, corespunzătoare lunii februarie.

Într-adevăr, chiar dacă, în mod surprinzător, cel puțin pentru consumatorul „profan“, parametrii chimici ai apei din Timișoara diferă uneori de la un cartier la altul, ei se păstrează în limitele admise, prevăzute de legislația în vigoare privind apa potabilă.

Cea mai mare concentrație de nitrați

Astfel, cea mai mare concentrație de nitrați se întâlnește în apa pe care o beau locuitorii din Freidorf, Modern, Iosefin, Calea Aradului și Kuncz (4 mg/l), în timp ce în Ronaț ea este de doar 1 mg/l.

Pe de altă parte, cei care își au domiciliul în Ronaț au parte de cea mai dură apă din oraș, în timp ce cartierele Iosefin, Plopi, Lunei, Crișan, Modern și Calea Aradului se evidențiază printr-o duritate scăzută a lichidului vital.

Să spunem însă că valorile concentrațiilor de nitrați prezentate mai sus sunt cu mult sub maximul admis, adică 50 mg/l.

Fier și clor

Tot cei din Ronaț sunt campioni la capitolul apei… feroase, fiind așadar, cel puțin teoretic, mai expuși riscului de a se pomeni cu rufele pătate după ce acestea au fost scoase de la spălat. Cu toate acestea, concentrația de fier întâlnită aici (35 micrograme/litru) este și ea, departe de limita prevăzută de lege (200 micrograme/litru.

Culmea e că apa cea mai săracă în fier din oraș se întâlnește la numai o aruncătură de băț de Ronaț, în Mehala!

Ceea ce au în comun, în schimb, toate cartierele Timișoarei, este prezența consistentă a clorului rezidual din apă, urmare a tratării – a clorinării, ca să fim riguroși – lichidului care, în cele din urmă, ajunge să curgă la robinetele localnicilor.

Din Elisabetin în Plopi și din Calea Lipovei în Bulevardul Dâmbovița, apa Timișoarei conține, potrivit analizelor Aquatim, clor în concentrație de 0,5 mg/l, adică exact maximul admis.

Desigur, nu toți sunt adepții apei potabile de la robinet, preferând-o în schimb pe cea îmbuteliată, fie ea plată sau minerală. Dificil de spus care dintre acestea este mai sănătoasă.

 

BREAKING NEWS! Carnagiu într-o staţie de autobuz. Cinci oameni au fost ucişi

 

Mulți aleg în mod exclusiv varianta apă plată, cu un conţinut scăzut în săruri, convinși că apa minerală carbogazoasă, mediu spre puternic mineralizată nu este recomandată organismului. Consumul de apă plată, oligominerală, este o modă apărută în anii ’70, odată cu explozia mondială a comerţului cu apă îmbuteliată şi reprezintă varianta cea mai comună şi lipsită de complicaţii. Desigur, nu întotdeauna ce este la modă se şi potriveşte cel mai bine sau ne este benefic. Ce-i drept, apa plată, oligominerală, cu un conținut scăzut de azotați (nitrați) se recomandă în cazul nou-născuților și al copiilor.

Pe de altă parte, spun specialiștii, tinerii în creștere, femeile peste 45 de ani și, în general, cei în vârstă, ar trebui să opteze pentru o apă cu un conţinut mai ridicat în calciu, necesar sistemului osos.

În momentul de față, lista apelor minerale recunoscute în România cuprinde aproape 60 de nume, doar două dintre acestea fiind exploatate în județul Timiș. Este vorba, în primul rând de Buziaș, produs cu tradiție veche în spate (acum aproape un secol, în 1908, apa minerală de la Buziaș era premiată la Expoziția Agroindustrială de la Bratislava cu medalia de aur). Mediu mineralizată, ea se îmbuteliază în patru variante, de la cea natural carbogazoasă până la apa plată.

Cea de a doua prezență timișeană în lista aprobată de Agenția Națională pentru Resurse Minerale este apa exploatată la Sacoșu Mare și comercializată sub denumirea Aqua Vital.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “EXCLUSIV! Cât de sănătoasă este apa pe care o beau timişorenii, în funcţie de zona în care locuiesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *