Drumul spre succes al unei timişence: de la inginerie la agricultură, apoi la… creaţie vestimentară

alina modan1

Până la un punct, familia Modan din Chevereşu Mare nu iese din tiparele micilor fermieri. Este un cuplu de vârstă mijlocie care exploatează 30 de hectare de teren arabil şi deţine şi trei vaci.

Mircea şi Alina Modan sunt, însă, ingineri la bază: el electrotehnist, ea specializată în mecanică. Au decis, în urmă cu aproape două decenii, să lase Timişoara pentru Chevereşu Mare, unde au pus pe picioare afacerea agricolă.

CITEŞTE ŞI: Incident tragic. Un tânăr de 17 ani a fost găsit spânzurat în toaleta unui spital

Între timp, însă, doamna şi-a urmat şi o altă chemare, una care nu are de-a face nici cu mecanica, nici cu agricultura: creaţia vestimentară. A făcut şi din această activitate o mică afacere, pe care acum plănuieşte să şi-o dezvolte printr-o finanţare europeană nerambursabilă.
alina modan

Totul a început ca un hobby

„M-a atras creaţia vestimentară şi în 2007 am făcut un curs în acest domeniu pentru că mi-a plăcut, fără să mă gândesc neapărat să fac bani. După aceea am decis să încep croitoria ca persoană fizică autorizată, dar nu aveam calificare, aceasta fiind obligatorie. Am urmat un curs în domeniu şi, în 2010, am început această activitate”, ne relatează Alina Modan începutul micii sale afaceri. Primele sale cliente au fost din cercul de prietene.

rochie modanPentru că au fost mulţumite, au povestit la rândul lor altor amice şi, astfel, comenzile s-au înmulţit. „Fac doar îmbrăcăminte de dame, haine de lux, de cele mai multe ori din materiale foarte scumpe. Aici, în Chevereş, am doar vreo trei cliente. Mai sunt în Şag, în Buziaş şi în Lugoj câteva prietene care îşi fac rochii la mine, dar, surprinzător, cele mai multe comenzi le am din zona Sibiului. Pentru unele doamne fac haine după modelele propuse de ele, eventual le sugerez mici îmbunătăţiri pe care unele le acceptă, altele nu. Destul de multe aleg, însă, creaţiile mele. Cunoştinţele de desen tehnic m-au ajutat să fac mai uşor tiparele”, ne spune creatoarea vestimentară din comuna timişeană.

Cu ochii pe o finanţare nerambursabilă

Lucrează deocamdată într-o încăpere din casă, cu utilaje de uz casnic. Confecţionează singură rochii şi sacouri de damă, pentru că nu a reuşit să găsească, spre angajare, o croitoreasă destul de bine pregătită. Se gândeşte încă la o astfel de soluţie, pentru că în unele perioade are foarte multe comenzi şi abia mai face faţă singură. Visează, totodată, să-şi amenajeze un atelier de croitorie modern. Este vorba atât despre o construcţie potrivită, cât şi despre utilajele profesionale pe care şi le-ar dori.

Citeşte şi: Din elev corigent, student eminent: Cum a ajuns o tânără româncă dintr-un centru de plasament la Sorbona

„Ne-am gândit la atragerea unei finanţări prin submăsura 6.4 din cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală. Soţul meu mă va ajuta cu toată documentaţia”, susţine Alina Modan.

Prin facilitatea respectivă, destinată microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici din mediul rural care îşi creează sau dezvoltă activităţi non-agricole, se pot obţine fonduri nerambursabile de până la 90 la sută din valoarea proiectului. Întreprinzătoarea din Chevereşu Mare şi-ar dori, pe lângă un atelier adecvat, maşini de cusut şi călcat mai performante, şi e încrezătoare că va reuşi să obţină destul de rapid banii necesari pentru cheltuiala aferentă cofinanţării proiectului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *