„Drumul Crucii”, o procesiune cu și pentru suflet

drumul crucii

Ieri, pentru creştinii ortodocşi, dar şi pentru catolici a fost zi de mare sărbătoare dedicată Fecioarei Maria, praznicul ortodox al Adormirii Maicii Domnului, respectiv Ridicarea la cer a Fericitei Fecioare Maria.

CITEŞTE ŞI: Drumul spre Prislop, un dezastru anunțat?

Și, după cum se cuvine într-o astfel de zi binecuvântată, credincioșii au fost prezenți în număr mare în lăcașele de cult. Fie că au mers, în orașe, la bisericile de cartier, la mănăstiri, ori în bisericile de la sate, oamenii au înălțat rugăciuni către Maica Domnului, Cea care se roagă pentru noi toți Fiului ei mult-iubit.
drumul crucii1

De marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, își sărbătorește hramul și Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cea mai veche așezare monastică din țara noastră. Cercetările arheologice dovedesc existenţa unei aşezări monahale pe acest loc încă de la începutul mileniului al II-lea.

Mănăstirea Hodoş-Bodrog are o bogată colecţie de icoane, de cărţi vechi şi de alte obiecte de patrimoniu din secolele al XIV-lea şi al XIX-lea, iar cel mai valoros obiect este icoana Maicii Domnului.

An de an, în lăcașul de cult situat în județul Arad sosesc mii de pelerini din județele Arad, Timiș, Hunedoara dar și din restul țării, pentru a lua parte la slujbele speciale de hram, care încep din ajunul marii sărbători. Și astfel, în zilele de 14 și 15 august, curtea mănăstirii este plină de oameni veniți să asculte, să participe fizic și mai ales sufletește, la Acatistul Crucii, la Vecernia cu Litie și Utrenia, la Sfântul Maslu, la Sfânta Liturghie Arhierească.

Pe „Drum”, de 91 de ani

În seara zilei de 14, în ajunul marii sărbători, la Bodrog are loc o procesiune impresionantă, care se mai săvârșește, într-un an, doar o singură dată, în Vinerea Mare: „Drumul Crucii”.

Tradiția parcurgerii Drumului Crucii la Sfânta Mănăstire Hodoş-Bodrog datează din anul 1925, de pe vremea episcopului Grigore Comșa, rânduiala constând pe atunci doar din meditaţii; pe parcurs s-au adăugat unele cântări specifice Săptămânii Mari.

Din anul 2000 procesiunea se face pe drumul de la mănăstire spre satul Bodrogu Nou, drum pe care au fost amplasate 14 cruci. Drumul durează aproximativ trei ore, iar pelerinii au de parcurs aproximativ patru kilometri. Mii de credincioși au venit, și în acest an, să ia parte, la Hodoș-Bodrog, la Drumul Crucii.

Au ajuns la procesiune și cei mai micuți pelerini, fetițe și băieței de doar câteva luni, fiind purtați în port-bebe-uri de părinți ori bunici. Erau acolo oameni de diferite condiții sociale, români care trăiesc aici ori în străinătate, persoane singure sau nu, copii, adolescenți, tineri, adulți și vârstnici. Cu toții, uniți de un gând: credința lăuntrică, fermă, că Maica Domnului îi va asculta.

Credință întărită și de cuvintele de învățătură rostite de preoți. Aceștia i-au îndemnat pe oameni să se bazeze mereu pe sprijinul Născătoarei de Dumnezeu, pentru că ea le va auzi întotdeauna rugăciunile.

O sărbătoare a întregii comunități

Așa cum este obiceiul în multe sate, și în localitatea Bodrog s-a organizat, în aceste zile de mare sărbătoare, un bâlci „cu de toate”.
drumul crucii2

Însă, cum acesta s-a întins la șoseaua principală, iar la mănăstire ajungi pe un drum lateral, fiecare a putut să își vadă în liniște de ce a dorit, rugăciunea credincioșilor nefiind perturbată de muzica „lumească”.
drumul crucii3

Oferta comercianților nu a ieșit cu nimic din tipare, a fost pentru toate gusturile și buzunarele: de la mici, grătare, hamsii prăjite, la băuturi răcoritoare sau alcoolice, tigăi și ceaune, dulciuri, dar și un carusel.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *