Drogurile fac ravagii în rândul tinerilor din Timiş. Unul din zece copii care consumă stupefiante nu are încă buletin! Cum îi recunoaştem pe cei care se droghează

Tot mai mulți copii cad pradă drogurilor

Timișul se află pe un loc fruntaș în țară la consumul de droguri. Conform ultimului raport al Agenției Naționale Antidrog, fenomenul a luat amploare în întreaga țară, însă circa 70 la sută din cazuri sunt înregistrate în Timiș, Cluj, Mureș, Constanța și București. Iar în ceea ce privește piața drogurilor, traficul este concentrat în București, Timiș și Constanța.

Mihaela Tomita”În anul 2015, numărul tinerilor consumatori s-a dublat față de 2014. Avem înregistrate peste 300 de persoane care au solicitat ajutor pentru a scăpa de dependență. Canabisul este cel mai consumat drog, urmat de substanțe noi, cu proprietăți psihoactive (SNPP) sau etnobotanice, cum sunt cunoscute acestea de către populație”, ne-a declarat Mihaela Tomiță, comisar-șef la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Timiş.

Potrivit acesteia, ultimele studii arată că, în Timiș, șase dintr-o sută de tineri între 14 și 35 de ani care au încercat o singură dată substanțe interzise au devenit consumatori.

Grupuri de elevi, la spital

Alarmant este că vârsta de debut a consumului de droguri a scăzut, statistica Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara arătând că unul din zece copii care consumă droguri nu are încă buletin. Mai mult, dacă, în anii anteriori, în unitățile sanitare ajungeau cazuri izolate, în ultimele nouă luni ale anului trecut, nu mai puțin de trei grupuri de elevi au ajuns la spital.

Mihai Gafencu”Anul trecut, în perioada 1 aprilie – 31 decembrie, trei grupuri de copii din unități școlare au ajuns la noi, prezentând intoxicație cu substanțe halucinogene. Două dintre acestea au fost formate din copii de la gimnaziu, iar un alt grup era format din elevi de liceu”, a precizat medicul Mihai Gafencu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara.

Consumator la 11 ani…

Șase copii cu vârsta mai mică de 14 ani au ajuns la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara în urma consumului de etnobotanice. ”Pacienții care au ajuns la noi au consumat etnobotanice și marijuana. În ultimele nouă luni ale anului trecut, la spital au ajuns 62 de copii și tineri de liceu. Dintre aceștia, 42 au consumat substanțe etnobotanice – 36 având peste 14 ani, iar șase sub această vârstă”, a declarat Mihai Gafencu.

”Cea mai mică vârstă de debut înregistrată este de 11 ani, însă potrivit respondenților chestionați în cadrul studiilor, aceasta ar fi și mai mică”, afirmă Mihaela Tomiță.

Mihai Grecu

Etnobotanicele au băgat în spital și persoane mai mature, urmate îndeaproape de Ectasy. ”Cel mai în vârstă pacient a avut vârsta de 50 de ani”, a precizat Mihai Grecu, medic-șef al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Etnobotanicele dau agresivitate

Adesea, consumul de droguri are ca rezultat modificări de comportament care însă pot fi evidente sau subtile. Printre semnele care arată că un tânăr este posibil consumator de stupefiante se numără: răspunsurile evazive, schimbările bruște și regulate de dispoziție, episoade de comportament hiperactiv, explicații nesatisfăcătoare pentru absențele de la școală, rezultate mai scăzute la învățătură sau încălcarea promisiunilor, petrecerea unui timp mai îndelungat în oraș, schimbarea cercului de prieteni, pierderea poftei de mâncare, oboseală neobișnuită, insomnie nocturnă, schimbarea priorităților, efortul de a face rost de sume de bani și apeluri telefonice pe care încarcă să le ascundă. ”Le tremură mâinile, sunt agitați, uneori au pupilele dilatate. Etnobotanicele, spre deosebire de canabis, dau agresivitate”, susţine Mihaela Tomiță.

56 de decese

La nivel naţional, în anul 2014, a crescut numărul de îmbolnăviri pentru infecția cu HIV și pentru hepatitele virale B și C. De asemenea, au fost declarate 33 cazuri de decese asociate în mod direct consumului de droguri şi 23 de cazuri de decese indirect asociate consumului de droguri.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *