Doi medici timișoreni avertizează: Un mare PERICOL îi pândește pe pacienții din spitale!

pericol spitale

În unitățile sanitare românești pare că totul duce la agravarea situației bolnavilor. Aparent banala pudră de talc, folosită pentru ca mănușile chirurgicale să nu se lipească și utilizată de întreg personalul medical, este incriminată că favorizează infecțiile, întârzie vindecarea plăgilor, generează complicații și chiar modifică rezultatele analizelor de laborator.

”Pudra folosită la mănușile chirurgicale, care poate fi din talc sau amidon, a fost demonstrată ca fiind agent cauzator al mai multor complicații medicale ca: granuloame, vindecare întârziată, risc crescut de infecție, iritație a mâinilor, complicații respiratorii, purtător de alergeni și microorganisme infecțioase și rezultate de laborator eronate. Comitetul European de Standardizare a impus ca pe fiecare ambalaj al mănușilor chirurgicale pudrate din latex sintetic sau natural să fie inscripționată o atenționare, ca pudra de pe suprafețe să fie îndepărtată aseptic înainte de efectuarea procedurilor, pentru a reduce la minimum riscul de reacții adverse asupra țesuturilor”, susțin doi medici de la Spitalul Județean Timișoara – prof. dr. Mihai Ionac și Mircea Popțiu, de la Clinica de Chirurgie vasculară – care atrag atenția asupra consecințelor devastatoare ale utilizării mănușilor cu talc și, printr-o petiție online, strâng semnături pentru stoparea folosirii acestora în unitățile sanitare din România.

Decese și îmbolnăviri

Potrivit medicilor timișoreni, metodele de dispersie a pudrei sunt contactul direct, transferul indirect, mănușile rupte sau perforate și aerosolizarea, care fac ca aceasta să ajungă în plăgile pacienților sau să fie inhalată de către aceștia. Medicii susțin că pudra poate amplifica și prelungi procesul inflamator, poate întârzia vindecarea, poate agrava cicatricile, poate dezvolta aderențe anormale între țesuturi și organe și poate favoriza apariția granuloamelor.

Ţeapă în supermarketurile din Timişoara

Mai mult, conform petiționarilor, pudra distruge sistemul imunitar, permițând microorganismelor să se multiplice, ceea ce permite dezvoltarea infecțiilor. Totodată, la trei-patru săptămâni după intervenția chirurgicală, unii pacienți pot prezenta greață, distensie abdominală și febră, iar în cazuri izolate, chiar deces, ca urmare a complicațiilor abdominale (aderențe peritoneale sau peritonită la amidon).

Nu trebuie neglijate nici complicațiile neurologice (cazuri de meningită sau granuloame intracraniene), cardiovasculare (fibroză, endocardită granulomatoasă sau tromboze arteriale, deces prin insuficiență cardiacă severă), oftalmologice (inflamații severe, sindromul de ochi uscat, granuloame cronice, fibroză și formarea de adeziuni), ortopedice (inflamație persistentă, edem și întârzierea vindecării), post-transplant (ca urmare a contaminării organului), de fertilitate (aderențe post-operatorii și nu numai).

Totodată, conform sursei citate, contaminarea cu pudra de pe mănuși poate avea un efect pe termen lung la pacienții cu implanturi dentare, poate fi o cauză evitabilă de eșec în utilizarea clinică a celulelor endoteliale autogene pentru însămânțarea de proteze vasculare, iar prin utilizarea intraoperatorie a materialelor chirurgicale, pudra de pe mănușile chirurgului contribuie la apariția complicațiilor în implanturile mamare, ortopedice și vasculare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *