Din afacere prosperă, a ajuns o ruină! Pământul galben al Jimboliei, în grija nimănui

jimbolia 3

În urmă cu mai bine de 150 de ani, la Jimbolia se înfiinţa renumita Fabrică de ţiglă şi cărămidă „Bohn”. În 1948, unitatea este naţionalizată şi i se schimbă denumirea în „Fabrica Ceramică”, iar în 1996 îşi închide porţile definitiv.

În perioada sa cea mai bună, întreprinderea de produse ceramice Jimbolia se întindea pe o suprafaţă de 42 de hectare. Dacă până în anul 1989 se produceau 50.000 de cărămizi pe zi, după 1990 a început declinul. Tot atunci au încetat exporturile în Ungaria şi Iugoslavia, iar acum, în locul fostei unităţi au rămas doar ruinele, amintirea unei perioade prospere, în care se producea cărămidă de calitate.

Imaginea este dezolantă, ruptă parcă dintr-un film de groază. Adrian Darius Postelnicu, primarul oraşului Jimbolia, ne-a declarat că imediat după 1990, în mod paradoxal, muncitorii şi specialiştii de atunci nu au mai putut să menţină calitatea produselor.

„Cărămida crăpa, se exfolia”, spune edilul-şef. În aceste condiţii, unitatea a fost vândută şi revândută, apoi divizată în şapte alte societăţi. În tot acest timp, furnizorii au ajuns să nu mai poată fi plătiţi, iar angajaţii s-au văzut în situaţia de a nu-şi primi salariile cu luniile.

În acest context, utilajele au început să dispară peste noapte. Pe poarta fabricii au ieşit zeci de camioane cu fier vechi. Nici un alt investitor nu a mai fost interesat să investească aici, cu toate argila galbenă şi albastră de calitate.

Au rămas doar bălţile imense şi adânci, pline cu apă, locul de unde se extrăgea argila în contextul în care cărămida de Jimbolia era recunoscută în toată ţara. Pe lângă ruinele rămase în locul unităţii, pe teritoriul fabricii se găsesc şi câteva depozite noi, aparţinând unor societăţi comerciale, care au ca profil de activitate comerţul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Din afacere prosperă, a ajuns o ruină! Pământul galben al Jimboliei, în grija nimănui

  1. unirea a fost o necesitate strategica,dar de ce nu se respecta ce prevedea aceasta unire care spune ca principatele romane trebuie sa fie independente,numai ca mitici au profitat de venirea comunistilor si ne-au luat cu totul,asa cum au facut rusii,sarbii si cehii,numai ca astia s-au trezit repede si acum sunt bine,toata federatia rusa vorbesc aceeasi limba dar nu au nimic comun cum nici noi ardeleni nu avem absolut nimic comun cu olteni,care sunt turci si bulgari sau moldoveni care sunt mai mult rusi decat romani,iar noi suntem ceeace ne-a oferit istoria,adica romani,unguri si germani.

  2. Ceramica Jimbolia ,Lot 254, 2.12. 1916 ,sunt inscrisurile de pe 2 tigle recuperate dintr-o gramada de moloz rezultat in urma demolarii unei biserici din comuna Negomir, jud, Gorj,acum vreo 30 de ani…pe partea opusa inscrisurilor, ”troneaza” imperial ,leul….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *