Din 11 ianuarie se reia plata impozitelor la Timișoara. Ce e obligatoriu să ştiţi şi cum vă puteţi calcula singuri impozitul?

impozit Timisoara

Timișorenii care au dări de achitat către administrația locală pot începe să plătească începând de luni, 11 ianuarie. Reamintim că din acest an au intrat în vigoare o serie de modificări ale Codului fiscal care vizează direct modul de calcul al impozitelor.

Direcția fiscală a municipiului Timișoara a publicat pe site-ul său mai multe comunicate referitoare la stabilirea impozitelor, la declarațiile fiscale și la celelalte documente care trebuie depuse.

Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice și declarate la fisc, proprietarii acestora nu vor depune declarații fiscale sau documente noi. Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, acestea vor depune declarație fiscală însoțită de documente care să ateste destinația locativă a acestor clădiri și valoarea lor impozabilă.

Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice trebuie depusă declarație fiscală însoțită de acte care să ateste destinația nerezidențială a clădirii (contract de închiriere, comodat sau dare în folosință), precum și valoarea impozabilă a acesteia (raport de evaluare, autorizație de construire, act de vânzare-cumpărare, mai noi de cinci ani).

Atenție, în cazul în care nu se poate stabili valoarea impozabilă a clădirilor nerezidențiale, ca urmare a nedepunerii documentației, impozitul pentru acestea se va stabili prin aplicarea cotei de impozitare de 2 la sută conform noului Cod fiscal.

Acte din care să rezulte valoarea clădirii trebuie să depună și persoanele juridice care dețin imobile nerezidențiale. De asemenea, în cazul clădirilor cu destinație mixtă (atât locuință, cât și sediu de firmă, de exemplu), este nevoie de declarație fiscală și de documente din care să rezulte delimitarea suprafeței destinate activității economice de cea a locuinței sau o declarație pe proprie răspundere a persoanei fizice din care să rezulte împărțirea suprafețelor.

De asemenea, Direcția fiscală atrage atenția că începând din acest an, pentru bunurile impozabile aflate în coproprietate comună a soților, în toate cazurile, scutirile de la plata impozitelor locale sunt acordate doar beneficiarului scutirii pentru cota sa de proprietate.

Pentru autoturismele scoase din circulație nu se va mai percepe impozit, iar persoanele care se află în această situație nu mai trebuie să depună declarație fiscală, informațiile fiind furnizate direct de autoritatea rutieră.

Tot din acest an, terenurile ocupate de clădiri sunt impozabile, astfel că persoanele juridice care dețin astfel de bunuri sunt așteptate la Direcția fiscală pentru a depune declarații.

Având în vedere că primul termen scadent pentru plata impozitelor pe clădiri și terenuri este la 31 martie, contribuabilii care au de depus documente sunt rugați să le aducă până la data de 1 februarie.

Vezi aici informațiile de la Direcția fiscală a municipiului Timișoara, inclusiv un model de calcul al impozitelor pentru 2016 comparativ cu 2015:

http://www.dfmt.ro/uploads/files/dir_fiscala/afisari%202016/COMUNICATE/download.jpg

http://www.dfmt.ro/uploads/files/dir_fiscala/afisari%202016/COMUNICATE/comunicat%202.jpg

http://www.dfmt.ro/uploads/files/dir_fiscala/afisari%202016/model%20calcul.pdf

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *