Dacă e luni, e protestul transportatorilor

tiruri1

Șoferii bănățeni, dar și cei care doar tranzitează Timișoara în drum spre alte destinații, trebuie să-și treacă în agenda lor de conducători auto un nou eveniment rutier săptămâmal.

După câte se pare, în fiecare zi de luni traficul la ieșirea din oraș va fi serios îngreunat de colanele tirurilor aliniate în ceea ce tinde deja să devină „tradiționalul“ protest al transportatorilor.

Revoltați de imobilismul guvernanților în chestiunea tarifului polițelor obligatorii auto, camionagii s-au dovedit oameni de cuvânt și, conform promisiunii făcute săptămâna trecută, au reeditat „marșul“ din urmă cu șapte zile, în urma căruia circulația autoturismelor pe ruta Calea Lipovei – intrarea pe autostradă, via Dumbrăvița, a fost practic blocată.

Șoferii avuseseră atunci nevoie de două ore pentru a străbate, pe caniculă, cei zece kilometri, iar istoria s-a repetat ieri. Solidari cu colegii lor din țară, transportatorii timișeni au pornit din zona sensului giratoriu de la ieșirea din Dumbrăvița și s-au îndreptat către Giarmata, peste 100 de camioane rulând cu 10-20 de kilometri pe oră. Spre disperarea celorlalți participanți la trafic, protestul s-a întins pe durata a două ore, de la 10 până la amiază.

De altfel, în tot vestul țării au avut loc acțiuni asemănătoare, tiriștii din Oradea, Baia Mare și Satu Mare luând și ei parte la protest.

La Arad, pe șoseaua de centură a orașului traficul a fost încetinit de aproape 300 de maşini, de la camioane, basculante și microbuze la taximetre care, la fel ca manifestanții din Timiș, au avut lipite pe parbrize afişe cu mesajul „Protest RCA” și au provocat cozi ce s-au întins pe mai mulţi kilometri.

Transportatorii se plâng că tarifele RCA îi bagă în faliment, iar firmele mai mici au deja zilele numărate. Situația critică din piaţa asigurărilor RCA pentru segmentul transporturilor rutiere ar impune, spun șoferii camioanelor, aplicarea prevederilor din Legea Concurenţei, după ce în ultimul an tarifele polițelor au crescut cu 300 la sută, la valori de peste 20.000 de lei pe an/camion.

„Este un ultim avertisment înainte de data de 15 septembrie. Dacă Guvernul nu conştientizează că dărâmă o activitate care face 5,5 la sută din PIB, o să vadă în data de 15 septembrie ce se poate întâmpla: o manifestare cum nu a mai existat în România, se pot bloca şosele, se pot închide frontiere, cea mai mare manifestaţie care a existat vreodată în România o să fie pe data de 15 septembrie“, a amenințat luni Adrian Pop, președintele Asociaţiei Profesionale a Transportatorilor Europa 2002, una dintre cele cinci patronate din acest domeniu (alături de UNTRR, COTAR; ARTRI și APULUM) care solicită Guvernului emiterea de urgenţă a unei hotărâri prin care să îngheţe tarifele RCA la valori fixe, conform tarifelor medii calculate de Autoritatea de Supravghere Financiară în luna iunie a acestui an.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Dacă e luni, e protestul transportatorilor

  1. se vede treaba ca este degeaba , ciinii latra , caravana trece ,si rca ul ramine la fel , sau poate se scumpeste din nou , vezi doamne , ca asiguratorii sint pe minus .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *