Curtea interioară a unui bloc din centrul Timișoarei a devenit parcare Timpark, fără ca angajații de la Drumuri Municipale să tragă nici măcar o dungă pe asfalt

parcare Timisoara 4

În urmă cu mai bine de zece ani, o parte dintre proprietarii apartamentelor din blocul cu numărul 10 de pe Bd. Republicii (în spatele fostului magazin Comtim din centru), cei care deţineau şi maşini, puneau mână de la mână şi achiziţionau un sistem de închidere din telecomandă a porţii de acces în curtea interioară a imobilului. Oricum, și până la momentul modernizării accesului auto, poarta era închisă și deschisă doar de membrii asociației de proprietari, aceştia fiind şi cei care au îngrijit spaţiul respectiv.

Folosirea terenului de către locatari (iniţial chiriaşi, apoi proprietari pe măsură ce fiecare cumpăra apartamentul în care locuia) era prevăzută, de altfel, inclusiv în cartea funciară încă de la construirea blocului şi darea lui în folosinţă, la 15 ianuarie 1962. Rezumând: fără să fie vreodată proprietari ai curţii interioare a blocului – nu că ar fi pretins, în vreun moment, lucrul ăsta -, locatarii de pe Bd. Republicii nr. 10 au folosit, în bună înţelegere şi de comun acord, spaţiul cu pricina.

Ordinul primarului

Toată această armonie s-a spulberat brusc în vara trecută, mai precis în dimineaţa zilei de 3 iulie, când, la preşedinta asociaţiei de proprietari, Maria Magyar, s-a prezentat un poliţist local care i-a pus în vedere să scoată din funcţiune sistemul de închidere a porţii din telecomandă şi să lase intrarea liberă în curte pentru toţi conducătorii auto. Explicaţia agentului de la Poliţia Locală: „Aşa a dat ordin primarul Robu”.

subsol inundat

De când fiecare parchează cum îl taie capul, fisurile produse în asfalt au permis apei de ploaie să inunde subsolul

Termenul primit de doamna Magyar a fost ora 16, iar cum la revenirea agenților (de data aceasta au fost trei), aceasta nu se conformase, asociația de proprietari s-a ales cu o amendă de 1.500 de lei, care, fiindcă a fost plătită în aceeași zi, a fost redusă la 750 de lei. Deși are 75 de ani, doamna Magyar nu s-a lăsat cu una, cu două, a mers și la șeful fără examen al Poliției Locale, Dorel Cojan, în audiență, solicitându-i să-i arate adresa prin care primarul Nicolae Robu a dat dispoziție ca asociația de proprietari de pe Bd. Republicii nr. 10 să deschidă poarta. Dorel Cojan i-a explicat venerabilei doamne că a primit ordin verbal și cu asta s-a terminat audiența.

Schimbare de situație

Tot în numele asociației, Maria Magyar i-a trimis un memoriu și primarului, în care i se solicita edilului-șef un sprijin în rezolvarea situației, însă jalba oamenilor a fost redirecționată de subalternii lui Robu spre aceeași Poliție Locală. Nimic de spus, polițiștii locali i-au răspuns doamnei Magyar în termenul legal, înștiințând-o că situația din cartea funciară s-a schimbat cu ani buni în urmă, bucata de teren în discuție (curtea interioară) fiind trecută, în urma dezmembrării, în domeniul public al municipiului Timișoara, astfel că „orice îngrădire a accesului pe acest teren fără aprobări legale reprezintă o încălcare a legii și poate fi sancționată ca atare”.

Un stâlpișor, o tăbliță și gata parcarea Timpark!

OK, legea e lege, oamenii au înțeles, iar în demersurile lor ulterioare către primărie au solicitat ca acea curte interioară să rămână, contra-cost, în folosința exclusivă a locatarilor. Adică proprietarii de pe Bd. Republicii nr. 10 erau și sunt dispuși să scoată bani din buzunar pentru a beneficia de acele locuri de parcare, care, din data de 25 noiembrie 2015, au fost incluse în zona roșie Timpark.

Timpark

În stânga porții, o tăbliță actuală; în dreapta – un anunț perimat…

 

Aici facem o paranteză și „aplaudăm” ingeniozitatea primăriei și a firmei din subordinea acesteia, SC Drumuri Municipale SA (SDM), care, în loc să amenajeze efectiv parcări din grămezile de bani încasate de la șoferii timișoreni, înfig un stâlpișor cu o tăbliță în curtea interioară a unui bloc și o decretează ca fiind parcare Timpark! Azi o curte interioară devine parcare Timpark, mâine alta și uite-așa primăria și SDM bifează îndeplinirea planului de parcări la hectar…

Doleanțe respinse

Închidem paranteza și revenim la doleanțele locatarilor de pe „Republicii 10”. Toate demersurile acestora au fost respinse de primărie, care le-a precizat, pe de o parte, că rezervarea locurilor de parcare pe domeniul public, contra cost, se poate face doar de către instituții, societăți comerciale și fundații, cu avizul Comisiei de Circulație din cadrul primăriei, iar pe de altă parte, concesionarea terenului respectiv nu poate fi pusă în discuție deoarece aceasta se poate face „numai în vederea realizării de construcții sau de obiective de uz și/sau de interes public”. Una peste alta, s-a rezolvat, nu se poate…

Bine ai venit, haos!

Ca atare, proprietarii de la adresa cu pricina și-au achiziționat cu toții abonamente Timpark, ceea ce, în condițiile penuriei permanente de locuri de parcare din zona centrală, nu-i ajută prea mult. Dincolo de disconfortul produs de noua stare de lucruri, de când accesul în curtea interioară a devenit liber, au început să dispară capace de canal din parcare și să apară spărgătorii de locuințe, ușile de acces în bloc purtând deja o serie de urme de forțare. Mai mult, dacă înainte fiecare șofer din imobil avea locul lui bine stabilit, acum acolo se parchează oricum, inclusiv prin blocarea accesului în bloc.

parcare Timpark

Parcarea din curtea interioară

 

De aici și probleme foarte mari în momentele în care Salvarea este solicitată să intervină de urgență, un caz absurd petrecându-se în decembrie anul trecut, când un locatar supraponderal n-a putut fi scos din bloc decât noaptea, după ce șoferii care își parcaseră mașinile în dreptul ușii au binevoit să vină după ele… Tot urcarea mașinilor până în buza blocului a făcut ca asfaltul să se fisureze, astfel că oamenii s-au trezit cu subsolul inundat de la apa de ploaie care a pătruns prin spărturi.

Lege sau răzbunare?

Conform celor susținute de locatari, există o explicație pentru care, după ce atâta vreme accesul în curtea interioară s-a făcut cu telecomanda, dintr-odată, practic de pe o zi pe alta, acest lucru a fost considerat de primărie ca fiind ilegal. Și anume: în blocul respectiv deține un apartament nimeni altul decât președintele Consiliului de Administrație de la SC Drumuri Municipale SA, tânărul liberal Ilie Stoinel, apartament pe care, spun aceiași locatari, îl închiriază, respectivul politician având domiciliul pe strada vecină, Paris.

Ei bine, aceiași interlocutori ne-au informat că, în condițiile în care exista câte o telecomandă pentru fiecare apartament din imobil, Ilie Stoinel a solicitat încă una, pentru prietena sa, pe care a primit-o. Când a solicitat-o pe a treia – pentru a o pune la dispoziția chiriașilor din apartamentul său -, a fost însă refuzat.

usa fortata

Spărgătorii au prins curaj

 

Locatarii de pe „Republicii 10” sunt absolut convinși că, în semn de răzbunare că nu a primit și a treia telecomandă, Ilie Stoinel a făcut în așa fel încât niciunul dintre vecinii săi să nu mai aibă ce face cu dispozitivul respectiv… Din postura în care se află – președinte al CA la SDM, adică la societatea comercială care gestionează sistemul Timpark -, Ilie Stoinel a putut – spun colocatarii săi – doar să pocnească din deget și curtea interioară de pe Bd. Republicii nr. 10 a devenit… parcare Timpark! Așadar, în opinia interlocutorilor noștri, aplicarea subită a legii nu fusese altceva decât rezultatul unor frustrări personale ale unui personaj înfipt în scaunul potrivit…

Ilie Stoinel dezminte acuzațiile

L-am contactat și pe cel vizat de acuzațiile locatarilor respectivi, președintele CA al SDM, Ilie Stoinel, care ne-a declarat: „Eu le-am explicat de multe ori că nu au dreptate când mă acuză pe mine. Eu aveam două telecomenzi, parcam și eu, și prietena, acum nu mai găsesc loc de parcare. Nu este adevărat că am cerut a treia telecomandă. Este fals, este o minciună. V-am spus, aveam două telecomenzi, acum nu mai am nici eu, nici prietena, nici chiriașii mei, care parchează cum pot. La fel și eu, n-am unde să parchez, dau două-trei ture până găsesc un loc de parcare”.

Ilie Stoinel a admis, totuși, că „mai sunt domenii publice cu barieră, care sunt puse ilegal și trebuie desființate, însă asta nu este sarcina mea”.

În ceea ce privește includerea curții interioare în sistemul Timpark, domnul Stoinel consideră că a fost un lucru benefic: „După patru luni de haos total, în care accesul a fost liber, m-am interesat ce e cu parcarea și, pentru a aduce puțină ordine, colegii de la SDM au considerat că este oportun să pună tăbliță cu zona roșie Timpark”. Ilie Stoinel consideră că se află și el în exact aceeași situație ca și colocatarii săi, dar n-are ce face: „Sunt solidar cu asociația de proprietari, dar sunt solidar și cu legea, care spune că acolo e domeniu public”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Curtea interioară a unui bloc din centrul Timișoarei a devenit parcare Timpark, fără ca angajații de la Drumuri Municipale să tragă nici măcar o dungă pe asfalt

  1. Ce tareee…vreau si eu sa imprejmuiesc blocul pentru a fi „curte interioara” si sa parcam doar noi vecinii… Unde se mai poate intampla asa ceva decat la noi? ZSau poate totusi, respcetivii plateau chirie pe teren, aveau autorizatie pentru gard, etc.

  2. Daca apartamentul din bloc era inchiriat atunci locul de parcare revenea chiriasului din bloc nu proprietarului care avea domiciliul la alta adresa! Oricum consilierul era favorizat avand 2 telecomenzi in conditiile cand nu este loc nici pentru o masina de apartament. Are ceva tupeu consilierul sa parcheze el si gagica si sa mai faca si scandal !

  3. Domeniul public trebuie sa fie accesibil oricui sau poate fi inchiriat pentru folosinta privata. In care situatie se afla acesti locatari? Pe Colonel Enescu spre Brediceanu a fost o situatie asemanatoare! Luata la bani marunti e plina Timisoara de astfel de incalcari ale proprietatii publice…garaje, parcari, gradini cu rosii intr-o posibila viitoare Capitala Culturala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *