Cum prevenim alergiile alimentare la copii. Ce au descoperit medicii şi ce recomandă

alergie copil

Părinții ar trebui să introducă în alimentația copiilor unt de arahide sau alimente sub formă de piure care conțin praf de nucă ori alune începând de la vârsta de patru-șase luni, pentru a preveni riscul de a dezvolta alergii la aceste alimente, potrivit unor noi recomandări ale Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite.

Anterior, recomandările vizau restricții până la vârsta de trei ani, explicate prin argumentul că introducerea prematură în alimentația celor mici a arahidelor ar putea reprezenta un risc sever, chiar letal, din cauza reacțiilor alergice pe care acestea le pot declanșa.

În urma ultimelor studii, însă oamenii de știință au ajuns la o concluzie diametral opusă: introducerea timpurie în alimentație a arahidelor ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării ulterioare a unei alergii.

Tot mai mulți doctori și grupuri medicale au ajuns să sprijine această idee, însă exista încă o confuzie în privința copiilor care pot fi expuși la acest aliment, a vârstei optime și asupra modalității în care li se pot da alune sau arahide, dat fiind faptul că există riscul de a se îneca, dacă sunt consumate ca atare.

Specialiștii au emis trei seturi de recomandări referitoare la riscul pentru ca un copil mic să dezvolte alergie la alune.

Copiii care fac eczeme produc mulți anticorpi imunoglobulină E. Acești micuți, considerați cu cel mai mare risc de a face alergie, trebuie testați la reacția la arahide cel mai devreme la patru-șase luni.

Este bine ca atunci când li se dă pentru prima dată acest produs să se afle deja în cabinetul unui doctor. E recomandabil, de asemenea, ca înainte de acest pas să le fie făcute analize de sânge și o testare alergică, însă acestea nu dau întotdeauna rezultate fiabile.

Copiiilor care fac eczeme ușoare sau moderate, dar și cei care nu fac deloc pot mânca produse cu alune sau nuci după vârsta de șase luni.

Părinților li se recomandă ca introducerea arahidelor în alimentație să nu se facă înainte de a fi început diversificarea cu piureuri de legume și biscuiți. Introducerea în alimentație a unui aliment nou trebuie se se facă în momentul în care copilul este sănătos, fiind însă obligatoriu ca un adult să-i monitorizeze starea în următoarele două ore, pentru a vedea dacă apare vreun semn de reacție alergică.

Nu i se vor da arahide întregi sau o linguriță întreagă de unt de arahide de la început. Și se va ține seama și de disponibilitatea copilului de a încerca alimentul nou. Semnele de alergie pot fi: înroșire, vomă, tuse, dificultăți la respirație sau aparența sindromului de copil letargic.

Recomandările generale ale medicilor, în privința alergiilor alimentare, sugerează că nu trebuie întârziată administrarea nici unui aliment după vârsta de șase luni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *