Culturile agricole timişene au fost serios afectate de vremea vijelioasă

teren inundat

Ploile torenţiale, grindina şi vijeliile au afectat serios peste 50.000 de hectare de teren agricol din Timiş.

„Rapiţă scuturată, orz şi grâul culcat şi scuturat, grâul pus la pământ şi floarea-soarelui ruptă. Am văzut fermieri care plângeau pentru că şi-au pierdut aproape toată recolta”, susţine Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş. El deplânge faptul că mulţi dintre agricultorii păgubiţi nu şi-au asigurat culturile şi îi îndeamnă să o facă măcar de acum înainte. Păioasele nu mai pot fi asigurate, dar pentru culturile de primăvară se mai poate discuta cu societăţile de profil. Pentru soia, floarea-soarelui, eventual şi pentru porumb se pot încă încheia asigurări, pentru culturile deja înfiinţate.
Stratagemă pe piaţa grâului

În condiţiile în care mulţi şi-au văzut culturile serios afectate sau chiar compromise acum, aproape de spartul târgului, când recoltarea bate la uşă la grâu, în timp ce la orz este chiar în toi, nici condiţiile de pe piaţă nu sunt cele mai încurajatoare. „Cel mai îngrijorător fapt este că potenţialii cumpărători au început să facă diferenţierea între grâul panificabil şi cel furajer. La ora aceasta nici nu se poate face o diferenţiere obiectivă, pentru că cea mai mare parte a suprafeţelor cu grâu nu au fost supuse încă fenomenului de încolţire.

Grâul din Timiş e de calitate bună şi foarte bună. Este, însă, o strategie pe care achizitorii o aplică de câţiva ani. Pentru grâul panificabil oferă acum 57-58 de bani, iar pentru cel furajer cel mult 50 de bani. Sunt preţuri vehiculate înainte de începerea recoltării. În perioada campaniei, preţurile de regulă scad”, susţine Oprea.

Producţia de rapiţă e afectată serios

Preţul vehiculat la ora actuală pentru orzul timişean este în jur de 52 de bani pe kilogram. Este cultura care le-ar putea aduce, însă, ceva mai mulţi bani cultivatorilor. În opinia lui Nicolae Oprea, preţul orzului va creşte, deoarece recolta, atât în Banat, cât şi în restul ţării, este sensibil inferioară cererii. Orzoaica este deja în mare parte contractată de către fermieri şi tot ce le rămâne de făcut celor care au bătut palma cu cumpărătorul – un mare producător de malţ pentru bere, în speţă – este să scoată o producţie la nivelul calitativ prevăzut în înţelegerea scrisă.

Pentru cantităţile de orzoaică necontractate, preţul vehiculat în Timiş este de 55-56 de bani pe kilogram. Producătorii de rapiţă, la rândul lor, sperau până de curând într-o creştere a preţului, care ajunsese la un moment dat la 340 – 345 de euro pe tonă. Din păcate pentru ei, preţul a scăzut în ultimele zile, până la 333 – 335 de euro pe tonă. Nicolae Oprea este convins, însă, că pe fondul condiţiilor meteorologice negative din ultima săptămână, care au diminuat serios producţia de rapiţă, acest produs se va scumpi.

„Preţul rapiţei va creşte, având în vedere că şi în celelalte ţări din zona noastră au existat fenomene naturale neprielnice acestei culturi”, crede secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Culturile agricole timişene au fost serios afectate de vremea vijelioasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *