Criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer loveşte din nou în vestul ţării

lanvis

Politica incoerentă în domeniul sănăţăţii a dus, din nou, la situaţia în care pacienţii nu îşi găsesc tratamentele, fiind nevoiţi să le caute cu disperare în străinătate. Cel mai mult au de suferit copiii bolnavi de cancer, care se sting în lipsa unor medicamente vitale.

Situaţia aprovizionării cu medicamente pentru bolnavii de neoplasm este disperată. În spitalele din România lipsesc mai multe medicamente, iar în farmacii se găsesc din ce în ce mai greu sau chiar deloc. Medicii oncologi din Timişoara susţin că mulţi dintre pacienţi sau aparţinătorii acestora cumpără medicamentele necesare e învecinate.

În ultimul timp, în mass-media, s-a vorbit despre criza medicamentului numit Lanvis, utilizat pentru tratarea leucemiei, însă problemele din sistem sunt mult mai complicate. Un medic specialist ne-a declarat: „Lipsa acestui medicament e mai puţin importantă, pe lângă altele care sunt vitale pentru pacienţii noştri”.

La Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, medicii specialişti se confruntă de la începutul anului cu absenţa mai multor medicamente. Conf. Smaranda Arghirescu, ne-a declarat: „Cu aprovizionareacu medicamente stăm cumplit. A fost unul dintre cei mai grei ani. Lipsesc patru-cinci medicamente importante. Şi toate acestea din cauza unei decizii luate de guvernul anterior, privind preţul minim la medicamente. Şansa noastră a fost că ne aflăm în vestul ţării şi am reuşit să achiziţionăm,prin intermediul,unei fundaţii medicamente din Ungaria şi Serbia. Prin intermediul acesteia introducem, cu titlul de donaţie, medicamentele în farmacia spitalului”.

Smaranda Arghirescu a mai precizat că unele dintre medicamente nu se găsesc în farmacii nici în Germania: „Trebuie să se facă o comandă în prealabil, iar acolo preţurile sunt foarte mari”.

Medicul primar Rodica Mihăilescu, directorul medical al Spitalului Municipal din Timişoara, ne-a spus: „La hematologie avem aproape toate medicamentele, cu excepţia Lanvis-ului, pe care l-am înlocuit cu un alt medicament, care e aproximativ la fel. În schimb, la oncologie ne lipsesc acidul zolendronic, pe care producătorii nu îl mai fabrică şi fluorouracilul, un citostatic. În general, medicii oncologi aleg alte scheme de tratament pentru a rezolva problemele pacienţilor”.

Foto: presalibera.net


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *