Criterii discriminatorii la Liceul Pedagogic? Se spune IŞJ Timiş

pedagogic1

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în cazul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara. Decizia a fost luată după ce membrii acestui for au aflat de criteriile prin care copiii pot fi înscriși în clasa pregătitoare, la unitatea de învăţământ amintită.

Începând din acest an, Liceul Pedagogic are patru criterii de selecție pentru copiii care vor fi înscriși în clasa pregătitoare, ce pot fi considerate de unii discriminatorii. Aşa cum am mai arătat, vor fi admişi micuții care au părinți sau bunici angajați sau foști salariaţi ai școlii, părinți sau bunici care sunt sau au fost cadre didactice, cei care au frați care urmează cursurile Liceului pedagogic, precum și cei care au părinți sau bunici care au absolvit respectiva unitatatea de învățământ.

În cazul în care vor fi copii care nu îndeplinesc aceste criterii, dar mai rămân locuri libere, departajarea micuților se va face prin tragere la sorți. Aceste norme au fost aprobate, în final, de Inspectoratul Școlar Judeţean Timiș, după ce s-a luat decizia ca unitatea de învățământ să rămână fără circumscripție școlară.

Reprezentanții CNCD consideră că aceste criterii specifice impuse la „Pedagogic” „condiționează accesul copiilor la clasa pregătitoare pe criterii de apartenență la o categorie socială” și, astfel, încalcă O.G. 137/200″.

Ce spun reprezentanţii inspectoratului?

Aura Danielescu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, ne-a declarat că respectivele criterii au fost stabilite de unitatea de învăţământ, iar liceul a solicitat inspectoratului doar o consiliere juridică.

Aura Danielescu„Cei din conducerea şcolii au venit la noi cu cinci criterii specifice. Ultimul ni s-a părut aberant! Se permitea înscrierea copiilor care au părinţii ce lucrează în proximitatea şcolii, iar acest termen nu era clar definit. La 200 de metri, la 300 de metri… Şi apoi, o mulţime de părinţi ar fi obţinut adeverinţe de salariaţi, aşa cum o fac şi cu vizele de flotant şi nu am fi rezolvat problema supraaglomerării unităţii de învăţământ”.

Aura Danielescu consideră că această practică nu este una nouă în România, că o parte dintre aceste criterii se aplică, de câţiva ani buni, şi în alte oraşe. „În cazul acestora nimeni nu s-a sesizat”, a mai spus inspectorul general.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Criterii discriminatorii la Liceul Pedagogic? Se spune IŞJ Timiş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *