Creşte alarmant numărul accidentelor de muncă din judeţul Timiş

accident munca1

Autorităţile trag un semnal de alarmă pentru respectarea normelor de siguranţă şi securitate

Pe de altă parte, ia amploare munca „la gri”, care implică o înţelegere tacită între angajator şi angajat

Piaţa forţei de muncă este într-o continuă dinamică. Vremurile în care angajaţii rămâneau timp îndelungat în acelaşi loc de muncă sunt doar o amintire. Acum, lumea îşi schimbă serviciul la fel de des ca abonamentul TV sau medicul de familie. E o piaţă într-o fluctuaţie continuă, care se raportează şi la cererea şi oferta existentă. În judeţul Timiş, numărul locurilor de muncă este într-o continuă creştere, lucru care nu poate fi decât îmbucurător. În acelaşi timp, asistăm şi la fenomene mai puţin plăcute, generate şi de instabilitatea care domină piaţa muncii.

Protecţia, neglijată

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş a efectuat, în primele şapte luni ale anului, aproape 3.000 de controale care au urmărit, pe de o parte, modul în care sunt respectate relaţiile de muncă, iar pe de alta, siguranţa şi stabilitatea în desfăşurarea activităţii.
În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 1,8 milione lei. Ca un fapt îmbucurător, au scăzut cazurile de muncă „la negru”. Pesemne că angajatorii au înţeles riscurile la care se expun dacă nu întocmesc contracte de muncă celor cu care lucrează.

Astfel, dacă în primele şapte luni ale anului 2015 au fost depistate 294 de persoane fără forme legale de muncă, în aceeaşi perioadă a anului în curs numărul a scăzut la 118. Se pare, însă, că asistăm la un alt fenomen, mai greu de contracarat şi de depistat: munca „la gri”.

Practic, sunt salariaţi cu contracte doar pentru două sau patru ore de muncă pe zi, deşi, în realitate, lucrează mai mult. Pentru ca eventualele ilegalităţi să poată fi scoase la iveală, ar trebui ca angajatul să prezinte situaţia reală, lucru care se întâmplă însă foarte rar.

De regulă, există o înţelegere tacită între angajator şi angajat. În schimb, sunt în creştere accidentele de muncă. Din păcate, în perioada amintită, în judeţul Timiş s-au înregistrat 228 de accidente de muncă, 11 dintre acestea fiind mortale!

Cauzele ţin, în general, de nerespectarea normelor de muncă şi de ignorarea minimelor măsuri de kasai pavelprotecţie, cum ar fi, bunăoară, folosirea căştii. Pavel Kasai (foto), inspector şef al ITM Timiş, trage un semnal de alarmă vizavi de această stare de fapt: „Este un lucru de o importanţă vitală şi e de dorit să existe o comunicare permanentă între angajator şi angajat în acest sens”.

O fluctuaţie greu de controlat

Se observă, în acelaşi timp, o mare fluctuaţie pe piaţa muncii. Conform statisticilor, lunar se înregistrează 12.000 de încetări de contracte de muncă.

Persoanele în cauză se îndreaptă către alte zone, cu precădere spre piaţa externă, iar circa 700-800 dintre ele ies la pensie.

Piaţa este însă echilibrată, în ideea în care sunt şi foarte mulţi oameni care vin să lucreze în Timiş. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt din judeţele Gorj şi Mehedinţi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *